Din cauza cui a fost condamnată Lidia Buble. Conversația cu cel care i-a spus câtă șpagă să dea

DE Bianca Iosef | Actualizat: 25.11.2022 - 17:43
Lidia Buble- Foto: FACEBOOK

Ancheta DIICOT în dosarul în care cântăreaţa Lidia Buble a fost condamnată pentru mituirea a doi poliţişti de la Rutieră a pornit de la investigaţiile efectuate de procurori într-un alt caz, în care era implicată o firmă din Ploieşti care livra kerosen Armatei Române.

SHARE

Lidia Buble a fost condamnată săptămâna trecută de Tribunalul Bucureşti la un an închisoare cu suspendare şi obligată să presteze 90 de zile muncă în folosul comunităţii, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Procurorii DIICOT au prins-o întâmplător pe Lidia Buble că i-a mituit pe cei doi poliţişti. Ea a cerut sfatul prin telefon unui prieten în legătură cu suma ce urma să o dea poliţiştilor, însă amicul ei era vizat de o anchetă privind traficul de droguri, având telefonul pus sub supraveghere.

Citește și: Bucureșteanul care a fost director artistic pentru una dintre cele mai prestigioase școli din lume

Detalii despre cum a fost prinsă cântăreaţa apar în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care Lidia Buble a fost condamnată pentru dare de mită.

Citește și: Ministrul de finanțe anunță deficitul bugetar pe 2022. E mai bine ca în 2021

Astfel, conform motivării instanţei, în anul 2020, DIICOT Ploieşti a deschis un dosar penal pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals, care viza o firmă din Ploieşti. Firma respectivă încheiase în februarie 2018 un acord cadru cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru o perioadă de patru ani, prin care urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie către unităţi militare din subordinea MApN. S-a convenit livrarea a două tipuri de carburant (kerosen), respectiv Jet A1 şi Jet A1 Premium.

Documentul din instanţă nu detaliază dacă firma respectivă a înşelat Ministerul Apărării, doar că, printre cei vizaţi de anchetă, se afla şi un angajat al companiei în funcţia de şef de depozit.

Cu acceptul unui judecător, procurorii percheziţionează locuinţa şefului de depozit unde găsesc mici cantităţi de canabis şi cocaină. Bărbatul susţine la audieri că drogurile erau pentru consum propriu şi că le cumpărase de pe litoral.

Cercetările sunt extinse şi anchetatorii obţin aprobare în instanţă pentru a intercepta convorbirile unui fost director financiar al firmei, prieten cu Lidia Buble, el fiind cel care i-a dat sfaturi la telefon cântăreţei cum să-i mituiască pe poliţişti.

În noaptea de 15 februarie 2021, Lidia Buble s-a urcat la volan şi s-a deplasat la o benzinărie din apropierea locuinţei, pentru a cumpăra o sticlă cu apă. După ce iese de la benzinărie, este oprită de o patrulă de poliţie (un bărbat şi o femeie), care îi solicită actele şi declaraţia pe proprie răspundere, având în vedere că era instituită starea de alertă pe fondul pandemiei COVID-19.

În acel moment, Lidia Buble vorbea la telefon cu prietenul ei, căruia i-a cerut sfatul cum să negocieze cu poliţiştii, ştiind că a consumat alcool înainte de a se urca în maşină, respectiv un pahar cu şampanie.

"Inculpata a recunoscut comiterea faptei încă de la momentul audierii sale în calitate de suspect. Aceasta a confirmat faptul că, la data de 15.02.2021, a fost oprită în trafic, în jurul orelor 03,00, de o patrulă de poliţie compusă dintr-un bărbat şi o femeie, ea ieşind dintr-o benzinărie MOL de lângă blocul său, iar în prealabil consumase un pahar cu şampanie. A mai arătat că a fost oprită la semafor, imediat după ce a ieşit din benzinărie, spre dreapta, circa 50 metri, iar lucrătorul de poliţie, care avea în jur de 30 de ani, i-a bătut în geam solicitându-i să predea documentele pentru control, precum şi declaraţia pe proprie răspundere, fiind în perioada pandemiei şi a restricţiilor. Nu a avut declaraţia pe proprie răspundere asupra sa şi nici permisul de conducere, iar la momentul respectiv vorbea la telefon, pe speaker, cu o cunoştinţă", se arată în motivarea judecătorilor.

Tânărul poliţist i-a spus cântăreţei că trebuie să o amendeze cu suma de 3.500 de lei, însă apoi i-a sugerat că pot ajunge la o "înţelegere".

Lidia Buble le-a declarat procurorilor că era "timorată" şi a acceptat sugestia poliţistului, însă nu avea bani la ea, aşa că a convenit ca cei doi agenţi să o urmeze cu autospeciala de poliţie, până la locuinţa ei, pentru a lua banii necesari.

Pe drum ea îşi sună prietenul din nou, iar acesta îi dă sfaturi cum să negocieze cu poliţiştii. De asemenea, Lidia Buble sugerează că agentul i-a făcut avansuri.

Coversația telefonică

***
Doamnă (Lidia Buble - n.r.): Băi, nici nu-ţi vine să crezi, dacă îţi zic! Doamne, ce idiot! Deci fii atent! Doamne fereşte! Asta pe lângă faptul că... Nu, vine după mine până acasă, să iau cardu', să-i dau bani, dacă-ţi vine să crezi!

Bărbat: Cum îl cheamă?

Doamnă: Nu ştiu cum îl cheamă, da' avea vrăjeală în el, efectiv... Deci... ăsta cred... eu nu ştiu ce se aştepta ... adică ... el ... Doamne... (râde neinteligibil) niciodată nu mi s-o întâmplat aşa ceva. Efectiv, deci se dădea la mine la modul ăla nesimţit, şi-mi zicea: "Ce să... ce să facem domnişoara...?". "Dă-mi amendă, cum ce să faci?" (...)"Păi... ştiţi că între două mii cinci sute şi nu ştiu cât... amenda ..." Zic: "OK. Dă-mi amendă! Muream de sete, ce vrei să fac? Dă-mi amendă!" (...) Păi da... nu ştiu cum să facem, că nu, amendă nu v-aş da, poate ne ... ăăă... calculăm altfel".

Doamnă: Şi zic: "Aaa! Păi zi aşa! Ce vrei, bani? Vii după mine până acasă, ce să fac? N-am nimic la mine! Am luat bani să iau apă, nu mi-am luat bani să...". Şi vine, mă, după mine ăsta,... (râde) Doamne... mă crucesc, nu-mi vine să cred! Da, mă duc să iau cardu'... nici nu ştiu, câţi bani se dă? Eu n-am dat în viaţa mea şpagă la poliţişti. E prima dată, efectiv, ăsta e un ... p... d-ăsta de 27 de ani, 28 de ani, nu ştiu cât are, până în 30, maximum, nu are mai mult de 30.

Bărbat: Da, da, da. Ăăă... dă-i cinci sute de roni.

Doamnă: Vaai! Da' apropo, ştii ce ... ştii de ce-mi era frică? Pentru că el a coborât din maşină, Doamneee, numai Dumnezeu nu ştiu... nu ştiu cum l-am luat, l-am îmbârligat, coborâse cu fiola, îmi era că dacă mi-o pune... Da, da, da! Ştiu... Eu tocma' eram pe whatsapp-ul cu tine şi îţi scriam, după aia ştergeam, ştii? Că tu.. asta vroiam să-ţi spun!

Bărbat: Bă, spune-i că... da, eşti prietenă cu..., să nu-ţi pună fiola! Deci orice ai face, nu sufli în fiolă! Că odată ce ai suflat în fiolă aia se înregistrează şi e foarte complicat să... rezolvi.

Doamnă: L-am luat cu... l-am luat cu vrăjeală, zic: "Tu nu vezi că am trei sticle de apă lângă mine? Muream de sete în casă, nu mai puteam! (râde)."Păi şi eu vă cred, dar ce să facem? Că nu aveţi documentele, că nu aveţi..."... Nu mi-am luat nimic la mine, n-am luat nici permisu', nimic! Şi am deschis sticla de apă şi am început să beau ca disperata. Zic, mamă dacă îmi pune ăsta... am luat şi o gumă (râde).

***

Conform documentului instanţei, Lidia Buble a ajuns apoi în faţa imobilului unde locuia şi a urcat în apartament, iar în tot acest timp agenţii de poliţie au aşteptat-o în autospeciala parcată în faţa blocului. Apoi, cântăreaţa a coborât din apartament având cardul bancar asupra sa şi le-a transmis că nu deţine suficienţi bani cash, trebuind să meargă la un bancomat pentru a retrage numerar.

Cum oamenii legii se grăbeau, Lidia Buble este luată cu autospeciala de poliţie şi dusă la un bancomat, de unde a retras suma de 900 lei. Maşina este condusă de poliţistă, în timp ce agentul mai tânăr le aşteaptă în faţa blocului. Cântăreaţa se întoarce la maşină, unde poliţista îi cere să nu-i predea banii în mână, ci să-i depună în zona cotierei, în suportul de pahare.

Într-un final, după ce au revenit în faţa blocului, Lidia Buble a făcut schimb de numere de telefon cu poliţistul, acesta transmiţându-i că în situaţii similare, dacă va mai avea nevoie de ajutor, să apeleze la el că se rezolvă.

La audieri, poliţistul Marius Constantin Miulescu şi-a recunoscut vinovăţia, el primind o condamnare cu suspendare.

Şi Lidia Buble a beneficiat de clemenţă din partea magistraţilor, fiind condamnată la un an cu suspendare.

"În favoarea inculpatei urmează a fi reţinute două circumstanţe atenuante judiciare, fiind incidente atât prevederile art. 75 alin. (2) lit.a din Codul penal, întrucât a colaborat cu organele de urmărire penală, pe de o parte punând la dispoziţie din proprie iniţiativă extrasul de cont, iar pe de altă parte oferind informaţii cu privire la identitatea inculpatului (...), al cărui număr de telefon îl avea salvat în agendă, cât şi prevederile art. 75 alin. (2) lit.b din Codul pen. întrucât, legat de faptă, i s-a pretins în mod insistent, tot de inculpatul (...), cu ocazia opririi în trafic, să îi ofere o sumă de bani cu titlu de mită. Văzând că pedeapsa aplicată inculpatei este de cel mult 3 ani închisoare, că inculpata şi-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, raportat la circumstanţele personale ale inculpatei vizând lipsa antecedentelor penale şi considerând că aceasta are şanse reale de îndreptare ţinând seama de circumstanţele concrete de comitere a faptei, instanţa apreciind că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpata nu va mai comite alte infracţiuni, în baza art. 91 Cod penal, se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind termen de încercare pe o durată de 2 ani", se arată în motivarea instanţei.

În schimb, judecătorii au disjuns dosarul cu privire la femeia poliţist şi prietenul care i-a oferit sfaturi cântăreţei, urmând ca ei să fie judecaţi separat.

Al cincilea personaj implicat în acest caz - şeful de depozit - a fost sancţionat de judecători doar cu avertisment pentru consum de droguri, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te