Destinul unei actrițe superbe. Părăsită de bărbatul iubit după ce a devenit mamă. Nu cred în oameni

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.06.2023 - 20:02
Irina Movilă, Părăsită de bărbatul iubit după ce a devenit mamă - Foto: Arhiva / Colaj

Irina Movilă, una din cele mai frumoase și talentate actrițe care s-au remarcat după, 1989 a împlint, azi, 57 de ani. Cariera și viața personală au fost marcate și de relația avută cu regizorul Dan Pița de care s-a despărțit.

SHARE

Irina Movilă este o actriță emblematică pentru cinematografia și lumea artistică de după 1989. Născută în 1966, Irina Movilă avea să fie desemnată cea mai bună actriţă a Festivalului Lumilor Latine, Arcachoun/Franţa, în 1992, şi la Festivalul de Film Geneva/Elveţia, în 1993.

Ea a absolvit Academia de Teatru şi Film, promoţia 1991, la clasa profesorului Mircea Albulescu. Care a scăpat-o de trac.

„Eu îi voi rămâne recunoscătoare toată viața fiindcă a fost primul care a observat acest trac al meu, această emotivitate. Vedea că îmi tremură mâinile și mă oprea și îmi lua pulsul. Spunea: “dacă te mai prind cu pulsul ăsta, eu am să cer să fii exmatriculată.”

Eram atât de emotivă încât aveam și 150 pulsul.

Îmi spunea: “Te rog să te calmezi, să te eliberezi de presiunea asta pe care o pui asupra ta, fiindcă altfel nu te voi mai lăsa să faci sa faci profesia asta.”

Ca profesionist de clasă, ne-a învățat foarte multe lucruri. Spunea mereu că se afla  în fața noastră doar ca să ne învețe un meșteșug, că cel mai important este aportul nostru, ceea ce găsim noi în noi să aducem nou, viu, important. Dar eu îi iubeam tăcerile, pauzele, diversitatea gândului în cuvânt”, a spus actrița pentru culturaladuba.ro

A fost Varia, din „Livada de vişini” a lui Cehov (în 2010); Marta din „Neînţelegerea” a lui Albert Camus (în 2005); Hipolita şi Titania din „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare (în 2003) şi Veta din „O noapte furtunoasă” a lui Caragiale (în 2002).

O relație de 10 ani cu Dan Pița

În film, a fost Fifi din peliclual „Pepe și Fifi”, cel care i-a adus notorietate. Astfel, în 1993, a fost desemnată „Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european” pentru prestaţia sa din „Pepe şi Fifi”, regizat de Dan Piţa.

Tot sub bagheta acestuia a mai jucat şi în „Eu sunt Adam” (1996) şi „Hotel de lux” (1992).

Cei doi au avut și o relație sentimentală, fiind împreună timp de un deceniu. S-au despărțit după ce au ajuns și în instanță 

Potrivit presei când Dan Pița ar fi aflat că este tatăl copilului Irinei, a luat decizia de a o da afară din casă pe aceasta, Irina fiind nevoită să se mute alături de părinții săi într-un apartament din zona Rahovei.

Sunt abuzuri în lumea artistică

În primă fază, cei doi au avut un proces, deoarece regizorul era obligat să îi cedeze acesteia o parte din casa în care locuia, dar el a avut câștig de cauză pe motiv că este mult prea bătrân pentru a-și construi alta. 

Citește și: Destinul cumplit al fetiței bune din „Maria, Mirabela”. Luată ostatică, abuzată, se stinge la 34 ani

Potrivit culturaladuba.ro, actrița crede că „Oricine intră în această lume “artistică”, indiferent că e în România sau e în America, știe că e o zonă unde există abuzuri puternice.

Citește și: Fabuloasa viață a Mihaelei Mihai: Urmărită și declarată moartă de Securitate. Soțul o otrăvea

Atâta vreme cât omul viitor sau actual artist este deschis compromisurilor pentru a își atinge țelul, el face loc și abuzului, îi deschide calea spre propria persoană și, din păcate, lasă deschisă această cale și către ceilalți participanți la “joc”.

Nu mai are încredere în oameni

 «Motorul» care mă face să merg ina­în­te, oricât ar fi de greu, rămâne cre­di­nta absurdă că fiecare pas în plus este o datorie care iți remodelează și întregește perpetuu ființă în fața lui Dumnezeu. O zi pierdută înseamnă o zi fară copilul meu. Prețuiește-te! Gestionează-ți cu grija revoltele și nu te irosi în­cer­când să placi celor care nu te plac! Asta i-aș spune adolescentei care am fost. În această lume dez­lan­tuita încă zâmbesc. Mă lu­minează și mă doare candoarea fi­i­cei mele. Daca mai am încredere în oameni? Nu.", a spus într-un interviu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te