Delta Dunării, „paradisul” pelicanlior creți: E una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.04.2023 - 18:52
Pelican creț - Foto: Descoperă Delta Dunării

Pelicanii se numără printre speciile emblematice de păsări, iar în România, aceştia reprezintă simbolul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

SHARE

Ţara noastră este una dintre puţinele zone din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani - pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi pelicanul creţ (Pelecanus crispus).

Delta Dunării, „paradisul” pelicanlior creți: E una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume

Pelicanul creţ (Pelicanus crispus), specie înrudită cu pelicanul comun, dar care numără mai puţine exemplare şi se deosebeşte de ruda sa prin penele ondulate de la ceafă - care îi dau şi numele popular - este o specie încadrată ca vulnerabilă la nivel global.

Recent, a fost reclasificată ca specie aproape periclitată de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), ca urmare a eforturilor susţinute de conservare derulate în Europa.

Exemplare ale speciei pelicanul creţ sunt prezente în Delta Dunării, în lacurile mari din nordul Deltei sau în apropierea Mării Negre.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

Cuibăreşte pe plauri, uneori împreună cu pelicanul comun, cuibul fiind asemănător cu al acestuia.

Specia este strict protejată, fiind declarată "Monument al Naturii" în anul 1933, dar este efectiv protejată din anul 1955. În 1970, zona Delta Dunării a fost înscrisă pe lista mondială a rezervaţiilor biosferei.

Pelicanul creţ are un penaj alb-cenuşiu, cu penele de pe ceafă ondulate, având ochii deschişi la culoare; în zbor, aceştia au aripa inferioară gri-cenuşie, cu vârfurile negre.

Având o anvergură a aripilor de până la 3,4 metri şi o greutate de 10-13 kilograme, pelicanul creţ este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume şi poate fi văzută în Delta Dunării.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), pelicanul creţ cuibăreşte în colonii mici sau perechi izolate în Rezervaţie. În perioada 2006-2009, survolările aeriene au arătat în Delta Dunării, cea mai mare colonie era pe lacul Lejai, populaţia cuibăritoare fiind estimată la circa 350 de perechi cuibăritoare în întreaga Rezervaţie, potrivit informaţiilor transmise de INCDDD.

Citește și: Peștii din apele Prutului: I-au speriat pe scafandrii care au cerut cușcă. Sunt lungi cât o Dacie

Coloniile de pelicani creţi sunt localizate pe insule aflate pe lacuri, în deltă şi zona lagunară, fiind preferate zonele înconjurate de stufărişuri. Conform datelor din 2022, în România există cinci colonii, cuiburile fiind amplasate pe suprafeţe compacte de plauri (insule de stuf plutitoare), plauri fixaţi sau insule.

Ei consumă doar peşte şi pescuiesc în mod solitar sau în grupuri mici de doi, trei indivizi. Peştele este capturat în sacul gular care este folosit ca o cupă. Necesarul zilnic de hrană este estimat la unu-două kilograme pentru un adult.

Pelicanul creţ este o specie parţial migratoare. În afara perioadei de cuibărit, populaţia europeană înregistrează o dispersie a indivizilor în zonele umede, lacurile, lagunele şi cursurile râurilor din partea de est a Mediteranei şi vestul Mării Negre, inclusiv de-a lungul fostei lunci inundabile a Dunării.

Păsările din România încep să părăsească teritoriile de cuibărit, în general, începând cu luna septembrie, dar uneori chiar şi de la jumătatea lui august.

În urma monitorizărilor realizate de echipele de experţi ai INCDDD, s-a constatat că în anii cu ierni blânde, în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iernează 200-300 de indivizi.

Insula Ceaplace - o importantă zonă de cuibărit pentru pelicanii creţi, cea mai mare specie de pelicani din lume - a fost, în perioada 2006-2008, obiectivul proiectului "Salvaţi Pelecanus Crispus în Delta Dunării", derulat de Societatea Ornitologică Română, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor (RSPB) din Marea Britanie. Finanţat din fonduri europene, el a avut drept obiectiv menţinerea populaţiilor de pelicani creţi.

La începutul anului 2023, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a finalizat refacerea insulei Ceaplace, anunţa instituţia din subordinea Ministerului Mediului pe pagina proprie de facebook.

Citește și: Taragotistul român care e recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”. Legăturile cu Arsenie Boca

Considerată o specie emblemă pentru rezervaţie, pelicanii creţi pot fi văzuţi începând din luna februarie, perioadă în care este în penaj nupţial, specia fiind foarte atractivă datorită culorii pronunţate a sacului gular. Deja la începutul lunii februarie sosesc primii pelicani creţi, iar una dintre zonele de cuibărit preferate de aceştia este Insula Ceaplace, declarată Zonă Strict Protejată exact pentru acest scop.

Delta Dunării rămâne paradisul pelicanilor creţi, era concluzia unui recensământ al acestei specii realizat în România, în 2021.

Numărătoarea pelicanilor creţi a fost coordonată de Societatea Ornitologică Română şi s-a desfăşurat pe întreg arealul de distribuţie a speciei, predominant în Bazinul Dunării, în Dobrogea - zona costieră, în Bărăgan şi în Lunca Prutului. Rezultatele obţinute arătau, la acel moment, că populaţia de pelicani creţi rămâne stabilă.

În Delta Dunării cuibăresc anual între 300-500 de perechi ale speciei pelicanul creţ (Pelecanus crispus).

Pelicanul creţ are un cuib elaborat. Au fost semnalate cazuri în care cuibul acestei specii atinge o înălţime de 1-1,30 metri. Într-un sezon, o pereche de pelican creţ depune 2-4 ouă.

Pentru perpetuarea speciei, în Delta Dunării sunt derulate măsuri de conservare a platformelor şi a plaurilor unde cuibăresc pelicanii creţi, potrivit Agerpres.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te