Ianuarie este considerată cea mai deprimantă lună a anului, mai ales că vine după o perioadă de relaxare și de zile libere cu ocazia sărbătorilor.
Frigul persistent și întunericul iarna pot face dificilă ridicarea din pat, concentrarea sau socializarea.
De ce suferă multe persoane de depresie iarna? Mici schimbări zilnice pentru a fi optimist
Depresia de iarnă apare din cauza lipsei de lumină naturală, care afectează serotonina și ritmul circadian, care e ceasul intern al organismului, un ciclu biologic de 24 de ore, care reglează multe procese ale corpului, cum ar fi somnul, trezirea, temperatura corpului și producția de hormoni.
Acest ritm este influențat de lumina solară și ajută organismul să se adapteze la schimbările zi-noapte.
De asemenea, vremea rece și activitatea fizică redusă contribuie la o stare de tristețe și la izolarea socială.
Aceste sentimente ar putea fi caracterizate drept „depresie de iarnă” sau o afecțiune mai severă numită tulburare afectivă sezonieră.
Citește și: Rețelele sociale, o scăpare din depresie? Un studiu chinez aduce noi dovezi pro social media
Tulburarea afectivă sezonieră poate persista timp de patru până la cinci luni.
Simptomele - care pot include o dispoziție proastă, o dorință crescută de a dormi, un apetit mai mare și dorința de izolare socială - apar toamna sau iarna, când lumina zilei este mai slabă.
„Cea mai bună gestionare a depresiei sezoniere implică strategii care se ocupă de bunăstarea mentală, fizică și emoțională a individului”, a declarat pentru The New York Post psihologul Christopher Fisher.
Fisher împărtășește șase sugestii pentru combaterea depresiei sezoniere și menținerea optimismului în lunile întunecate.
Citește și: Un desert îndrăgit este remediu pentru astenia de toamnă. Alimente care îți schimbă starea de spirit
Implicați-vă în activități semnificative
Fisher recomandă identificarea a ceea ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră - familia, sănătatea, creativitatea sau comunitatea, de exemplu - și încorporarea acestor valori fundamentale în rutina zilnică.
Chiar și în perioadele dificile, activitățile valoroase pot oferi un sentiment mai profund de scop și satisfacție, pot îmbunătăți starea de spirit și te pot face să urmezi o anumită rutină.
Citește și: Ce este boala femeilor neiubite și ce simptome are. E grav. Sute de mii de românce suferă de asta
Stabiliți obiective mici, realizabile
Dacă rutina dumneavoastră zilnică pare copleșitoare, vă poate ajuta să concepeți obiective mici care să vă ajute să treceți peste zi.
„Fie că este vorba de a tăia ceva de pe lista de lucruri de făcut, cum ar fi organizarea casei, fie că este vorba de a finaliza un proiect casnic sau de a rezolva ceva în oraș, îndeplinirea sarcinilor mici poate crea impuls și motivație pentru atingerea obiectivelor mai mari”, a spus Fisher.
Stați afară
Expunerea la lumina naturală ajută la reglarea ceasului intern al organismului, îmbunătățind somnul și bunăstarea generală.
Fisher sugerează să faceți pauze afară atunci când puteți, chiar dacă este înnorat sau doar pentru câteva minute.
Citește și: Câinii și pisicile de companie pot reduce riscul apariției demenței. Care este motivul?
Dacă este posibil, încercați să vă plimbați sau să faceți mișcare în aer liber cel puțin 20-30 de minute pe zi pentru a stimula serotonina, „hormonul stării de bine”, și pentru a îmbunătăți starea de spirit.
Creați o rutină plăcută seara
„Doar pentru că Soarele apune mai devreme nu înseamnă că viața ta socială se încheie odată ce vine întunericul”, a spus Fisher.
„Faceți planuri pentru activități sociale, fie ele virtuale sau în persoană. Conexiunea cu ceilalți poate fi un mare stimulent al dispoziției și oferă interacțiunea atât de necesară în timpul lunilor mai reci.”
Eliminarea gândurilor negative
Fisher a spus că tulburarea afectivă sezonieră poate stimula sentimente de disperare, letargie și gânduri precum „de ce să te mai obosești”. Ar trebui să recunoașteți aceste sentimente atunci când apar și să încercați să le eliminați.
Citește și: Cum e afectat creierul de un intestin bolnav? Ce să mănânci pentru o minte sănătoasă?
„De cele mai multe ori, constatăm că există mai multe dovezi împotriva acestor gânduri decât în sprijinul lor”, a explicat Fisher.
„Ați putea să vă amintiți că aceste sentimente sunt temporare și că luați măsuri pozitive pentru a le gestiona.”
Grija de sine
„Fiți tolerant cu propria persoană, dacă vă luptați să vă mențineți motivația sau energia”, a spus Fisher.
„Recunoașteți că vă confruntați cu zile dificile și recompensați-vă pentru că luați măsuri pentru a vă gestiona sănătatea mintală.”
Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?
Fisher recomandă să vă amintiți că puteți avea o zi grea și totuși să faceți lucruri care vă aduc plăcere sau satisfacție.
„Propria noastră mentalitate este cea care ne poate menține blocați în tipare nesănătoase”, a menționat el.