De ce să nu folosim caserolele de înghețată pentru depozitarea altor alimente. Sunt riscuri chimice

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.09.2024 - 10:15
De ce să nu folosim caserolele de înghețată pentru depozitarea altor alimente. Sunt riscuri chimice - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
De ce să nu folosim caserolele de înghețată pentru depozitarea altor alimente. Sunt riscuri chimice - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Vara toridă ne-a lăsat cel mai probabil cu multe recipiente de înghețată goale. Unii dintre noi ar putea considera că ar fi o idee bună să le refolosească pentru a depozita mâncare în congelator. Însă experții avertizează că nu este bine să facem așa. Sunt riscuri chimice.

SHARE

Este normal ca în verile toride cum a fost aceasta care a trecut, să se consume înghețată în cantități mari. De cele mai multe ori preferăm caserolele pentru înghețată, mai ales dacă sunt mai mulți membrii ai familiei care doresc să se răcorească astfel dar și pentru că poate nu toți doresc aceeași cantitate din produsul delicios.

Dar aceste recipiente au și o altă utilitate. Mulți le folosesc pentru a congela diverse preparate alimenatre, chiar și supe. Experții ne spun că acest lcuru este total greșit. 

”Nu, ele au fost fabricate pentru ambalarea înghețatei și nu sunt adecvate pentru păstrarea altor alimente,” avertizează Kerstin Etzenbach-Effers de la Centrul pentru Protecția Consumatorului din Nordrhein-Westfalen.

De ce să nu folosim caserolele de înghețată pentru depozitarea altor alimente. Sunt riscuri chimice

Mulți consumatori consideră că aceste cutii din plastic sunt foarte bune pentru a fi folosite de mai multe ori. Cu toate acestea, „dacă umpleți o astfel de cutie cu o supă fierbinte și grasă, riscați ca substanțele chimice din cutie să se dizolve și să ajungă în alimente,” explică expertul în chimie.

Citește și: Înghețată de vanilie sau de ciocolată? Care este mai bună pentru sănătate, de fapt?

Substanțe precum plastifianți, stabilizatori UV și alte substanțe care pot fi produse secundare ale procesului de fabricație pot migra în alimente. Asociația pentru Mediu și Conservare a Naturii din Germania (BUND) avertizează că aceste cutii ar putea fi fabricate din materiale termoplastice, care se pot deforma dacă sunt încălzite prea tare, informează T-Online

Producătorii garantează în declarațiile de conformitate că ambalajele pentru înghețată sunt sigure pentru utilizarea la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, pentru alte utilizări, ele nu sunt recomandate.

Ce fel de recipiente sunt mai potrivite pentru congelare? „Există recipiente din plastic reutilizabil, fabricate special pentru congelare. Acestea ar trebui să fie din polipropilenă, identificabile prin simbolul PP imprimat,” explică Etzenbach-Effers.

O alternativă ar fi recipientele din sticlă. Acestea sunt adecvate pentru congelare, totuși,  nu trebuie umplute până la refuz, ci lăsând un spațiu de 1-2 centimetri, deoarece conținutul se dilată la înghețare. De asemenea, nu este recomandat să plasați un recipient de sticlă rece în apă fierbinte, deoarece acesta poate crăpa din cauza schimbării bruște de temperatură.

Experții recomandă să folosiți cutiile de înghețată goale pentru depozitarea unor obiecte non-alimentare, cum ar fi șuruburi, resturi de material sau articole de decor. Dacă nu le puteți reutiliza, aruncați-le în sacul galben sau în tomberonul galben.

Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci înghețată zilnic. Avertismentul specialiștilor

De ce să nu puenți mâncarea în caserole de plastic

În general, indiferent de congelare, expertul recomandă să nu depozitați alimente în plastic. Recipiente din sticlă, porțelan sau oțel inoxidabil sunt opțiuni mai bune. De exemplu, borcanele cu garnituri fără PVC la capac sunt de preferat, acestea fiind de obicei colorate în albastru.

De asemenea, este recomandat să nu depozitați untul de ierburi în cutii de plastic, deoarece substanțele chimice solubile în grăsimi migrează mai ușor în substanțele grase și uleioase.

Același lucru este valabil și pentru alimentele fierbinți, unde migrarea substanțelor nocive este mai rapidă. Din acest motiv, expertul sugerează să evitați încălzirea alimentelor în recipiente de plastic în cuptorul cu microunde.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te