De ce pisica neagră simbolizează ghinion? Ce metode sunt ca să te „aperi” de superstiție?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.06.2024 - 08:16
De ce pisica neagră simbolizează ghinion - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

De ce pisica neagră simbolizează ghinion? Mulți cunosc ce înseamnă dacă o astfel de felină îți taie calea și nu procedezi conform credinței populare ce te apără de consecințele unei asemenea întâlniri nefaste. Dar cum s-a ajuns la demonizarea pisicuțelor doar pentru culoarea lor?

SHARE

De ce pisica neagră simbolizează ghinion? Când o asemenea felină îți taie calea, dacă socotești superstiția valabilă, vei avea o zi proastă, ba va trebui să fii cu ochii-n patru pentru ca să nu se întâmple vreo nenorocire și mai mare. Cum au ajuns, însă, pisicuțele, aproape demonizate doar pentru culoarea blănii lor?

De ce pisica neagră simbolizează ghinion? Ce metode sunt ca să te „aperi” de superstiție?

Apariția unei pisici negre în calea noastră, declanșează unora o teamă instinctivă. Moștenirea dată de vechi superstiții ce au circulat prin mai toată Europa și chiar pe tot mapamondul este, uneori, mai puternică decât rațiunea.

În tradiția creștina – și nu numai – negrul este culoarea ceremoniilor funerare, dar și a nopții ce poate ascunde tot felul de spirite malefice. 

Dar lucrurile s-au înrăutățit - pentru felinele de această culoare - mai ales în Evul Mediu. Ele au fost asociate cu vrăjitoarele și cu magia neagră. 

Citește și: De ce marțea sunt „trei ceasuri rele”? Tradiția populară dă și soluția pentru a scăpa de ele

Fiind legate cu acestea nu e de mirare că pisicile negre au devenit și un simbol al sărbătorii Halloween, pentru că există credința că sufletele oamenilor se întorc pe pământ sub formă de animal și, în special, ca pisică neagră, conform site-ului mihaelafilip3192.wordpress.com.

Negru era considerat o culoare demonică: pe cale de consecință, o pisica neagră a fost considerată ca fiind ceva malefic. Mai ales clericii le priveau ca pe încarnări ale Satanei.

De asemenea, se spunea că vrăjitoarele se transformau în pisici negre pentru a duce la bun sfârșit răul pe care îl puneau la cale și pentru a nu fi recunoscute de cineva.

În acele timpuri când se ardeau „vrăjitoarele“ pe rug erau urmărite și pisicile. Cine avea o pisică neagră era suspectat de vrăjitorie, iar soarte îi era pecetluită.

Situația a devenit așa de încordată și plnă de teamă, dar și de ură împotriva micilor feline, încât, în 1233, însuși Papa Grigore al IX-lea a proclamat oficial, într-un document numit „Vox in Rama”, că pisicile negre sunt un simbol al diavolului și a exterminat o mare parte din ele, apoi a interzis creșterea lor. 

Au fost considerate un simbol al diavolului

Consecința unei astfel de idei și acțiuni a fost, în timp, înmulțirea peste măsură a șobolanilor și a șoarecilor care, apoi, au jucat un  rol major în declanșarea Marii Epidemii de Ciumă din perioada 1346 - 1353.

Aceasta a făcut, după unele estimări, aproape 200 de milioane de victime, depopulând zone întinse din Europa, dar și din Asia și nordul Africii.

Și la noi s-a înrădăcinat această idee care, chiar și acum, încă mai dă fiori reci ori măcar pune pe gânduri mulți români, inclusiv pe cei care, altfel, nu sunt persoane superstițioase.

Însă aerul lor misterios, ce parcă anticipează că ceva sumbru se va petrece, al acestor pisici negre ne dă bătăi de cap și azi.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul ce a îmbrăcat haina de preot. Totul a venit pe baza acestei dureri

Dar ce putem face dacă o astfel de felină ne taie calea și vrem să fim cu gândul liniștit.că nu vom avea ghinion în acea zi?

Tot tradiția spune că în acel caz, trebuie să facem trei pași înapoi (sau 13, în funcție de varianta existentă în fiecare zonă a țării), să ne încrucișăm degetul arătător cu mijlociul, să ne scuipăm în sân (n.r. - sau peste umărul stâng, în alte variante), zicând „Ptiu, piei drace”, mai notează și revista Avantaje.

De asemenea, nu strică nici să facem semnul crucii în timp ce rostim acele cuvinte. Apoi, putem să ne continuăm drumul ocolind zona respectivă, dar, dacă pisica vine spre noi, trebuie neapărat să ne întoarcem din drum;

Dar pisica neagră n-a însemnt mereu și pentru toți un simbol al ghinionului, al unei nenorociri iminente ori un reprezentant al diavolului.

P entru marinarii englezi din urmă cu câteva sute de ani, o pisică neagră la bordul navei aducea noroc. Ei aproape că le venerau și pentru că prindeau șoarecii și șobolanii, iar în caz de naufragiu pisicile erau primele salvate. 

La începutul secolului al XIX-lea se credea că pisicile negre păzesc pescarii de furtuni sau de orice alte evenimente neprevăzute, astfel încât soțiile acestora țineau pe lângă casă câte o pisică neagră. Acestea erau atât de căutate și dorite, încât uneori erau furate.

Chiar unul din regii Angliei, Charles I, era convins că pisica lui neagră îi aduce noroc şi că dacă o va pierde va urma o mare nenorcire şi de aceea o păzea ca pe ochii din cap.

Pisica a murit însă şi la două, zile după aceea, Charles a fost arestat şi închis în Turnul Londrei, fiind ulterior decapitat în 1649, în urma pierderii războiului civil ce a dus la instituirea unei republici federale condusă de Oliver Cromwell, ce n-a durat, însă, decât un deceniu.

Și la ora actuală, în Anglia, pisica neagră ae multe conotații pozitive. Dacă primești cadou un astfel de animăluț în ziua nunții, este semn de noroc în căsnicie.

De asemenea, în comitatul Yorkshire, localnicii cred că e de bun augur să deții o pisică neagră, dar aduce mare ghinion dacă aceasta îți taie calea.

În unele țări sunt văzute ca aducătoare de noroc

Tot în Marea Britanie, dar și în Japonia și alte părți din Europa și Asia, atunci când o pisică neagră îți taie calea ar trebui să zâmbești – e semn de mare noroc și bunăstare. 

În Germania, intersectarea cu o pisică neagră poate avea două semnificații: dacă pisica trece din dreapta în stânga nu e semn bun, dar dacă trece din stânga ta spre dreapta, înseamnă că vei avea mare noroc în viață.

In Italia, dacă o pisică neagră se așează pe patul unui bolnav înseamnă că acesta va muri. iar dacă apare la o înmormântare e semn că un alt membru al familiei va muri curând;

În Franța se crede că în blana fiecărei pisici negre există un fir alb de păr. Dacă îl găsești și îl smulgi, fără să fii zgâriat, ți-ai asigurat un viitor strălucit pe toate planurile.

Tot francezii consideră că a mângâia blana unei pisici negre aduce sănătate și bunăstare.

Aceeași semnificație există și dacă o pisică neagră străină vine în curtea și la ușa ta. Dacă gonești pisica afară din casă, se crede că îți scoți și norocul. 

Citește și: De unde vine expresia „a merge până în pânzele albe”? Ce semnificație avea inițial?

Prin urmare, după cum se vede, depinde de fiecare ce semnificație dă întâlnirii cu o pisică neagră, asta în caz că vrea să-i dea vreuna.

Altfel, e un animal de companie adorabil, despre care se spune că e mai apropiată de oameni decât alte surate de alte culori.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te