Recunoașteți personajul? Actorul ce a îmbrăcat haina de preot. Totul a venit pe baza acestei dureri

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.06.2024 - 16:43
Actorul care a îmbrăcat haina de preot - Foto: Facebook/arhiva personală

Unul dintre personajele de mai sus este un actor care a îmbrăcat haina de preot. La o vârstă la care alții își deapănă doar amintirile, tot mai cețoase, despre liceu sau facultate, el a absolvit Teologia. Decizia a venit pe fondul unei mari dureri dintr-un moment greu al vieții.

SHARE

Personajul de astăzi este un actor care a îmbrăcat haina de preot. Totul a venit în urma unei imense dureri resimțite într-un moment de mare cumpănă în viața personală. Așa a ajuns să absolve Teologia la o vârstă la care alții își deapănă doar amintirile, tot mai cețoase, despre liceu sau facultate.

Recunoașteți personajul? Actorul ce a îmbrăcat haina de preot. Totul a venit pe baza acestei dureri

Multă lume i-a reținut chipul din filmele în care a apărut, dar și din piesele de teatru de la Teatrul Național și multele emisiuni de divertisment de la tveeviziune.

Părea un veșnic adolesent, care mai mereu radia zâmbete și bucurie. Dar actorul Silviu Biriș a luat, într-un moment de mare cumpănă al vieții, o decizie care i-a surprins pe toți apropiații, inclusiv pe cei din familia sa.

A devenit student la Teologie, spunând, la acel moment, că s-ar putea să dea actoria pe hainele de preot.

Citește și: Cum a ajuns actorul Dragoș Pâslaru călugăr? „Mi-am dat binețe cu fiarele pădurii”

Născut în București, la 6 octombrie 1973, nepotul cunoscutei cântărețe de muzică populară Veta Biriș, a absolvit în 1997 cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind ulterior angajat la Teatrului Național I.L.Caragiale din București.

Dincolo de multele spectacole de teatru în care a jucat, -a făcut remarcat și prin rolurile intepretate n filme precum: „Începutul adevărului - Oglinda” (1994), „Crucea de piatră” (1994), „Paradisul în direct” (1995), „Terente, regele bălților” (1995), „Triunghiul morții” (1999) sau „Restul e tăcere” (2008).

Dar, în ciuda succesului în plan profesional, viața sa personală a cunoscut un moment de mare cumpără, în 2014, când el și mama celor doi copii ai săi - un băiat și o fetiță - Irina Corniștanu, au divorțat 

Silviu Biriș a absolvit Teologia la aproape 47 de ani - Foto: basilica.ro

Atunci, ceva s-a „rupt” în el, iar salvarea, așa cum a văzut-o la acel moment, a venit priun apropierea de credință, de biserică.

Și nu doar cu vorba ori ca participant la slujbele de la sărbătorile mari. În 2017, Biriș a decis devină student la Teologie, la Universitatea Teologică „Justinian Patriarhul”, Secţia Pastorală. 

Decizia lui i-a șocat pe mulți apropiați, inclusiv pe cei din familia sa. Și mai ales pe propria mamă, după cum avea să povestească.

„Mama, când a aflat că am intrat la Teologie, mi-a închis telefonul. A fost șocată, s-a speriat. După 15 minute, m-a sunat și mi-a cerut iertare.„Mamă, iartă-mă! Nu știu ce a fost în mintea mea. M-am bulversat”.

Și zic: „Mamă, dacă ziceam că sunt beat într-o cârciumă cu 10 femei, ce ai fi zis?. Pentru că toată lumea, când am intrat în biserică, a zis: „Aoleu, dar ce ai pățit? Ești bolnav? Cu cine te-ai certat?”. 

Mi-a spus: „Gata, ai văzut că poți, dar acum întoarce-te la actorie”. Doar că am mers până la capăt, iar acum a înțeles și mama rostul alegerilor mele”, a povestit Silviu Biriș pentru revista VIVA.

Zice: „Mamă, iartă-mă! Nu știu ce a fost în mintea mea. M-am bulversat. Și zic: „Mamă, dacă ziceam că sunt beat într-o cârciumă cu 10 femei, ce ai fi zis?. Pentru că toată lumea, când am intrat în biserică, a zis: „Aoleu, dar ce ai pățit? Ești bolnav? Cu cine te-ai certat?”.

El a explicat și că rațiunea acestei decizii a venit datorită durerii resimțite în urma divorțului.

Citește și: Cum a ajuns Vlad Rădescu cel mai popular actor român din China? Filmul ce l-a făcut o legendă acolo

„Ca o paranteză îți spun că totul a venit pe baza acestei dureri pe care am simțit-o în urma divorțului de mama copiilor și am făcut tot ce se poate omenește ca să refac familia și să o întorc din drum. Dar nu a fost să fie.

Și nici ea nu și-a mai dorit. Despre asta e vorba. Acum suntem două persoane care au alte familii făcute, mă rog, ea mai cu seamă, și avem doi copii de care suntem foarte mândri și pe care încercăm să îi creștem frumos. Ea nu prea vorbește cu mine, dar e alegerea ei.”, a mai spus Biriș, pentru aceeași sursă.

Silviu Biriș și colega sa de teatru, Bianca Brad, alături de Patriarhul Daniel, în 2022 - Foto: Facebook/Bianca Brad

Într-un alt interviu, Biriș a reluat explicațiile pentru cauzele din spatele alegerii sale, declarând că ajunsese, probabil, în „moarte sufletească”.

„Am ajuns să fac teologie în urma unui accident. A fost un accident, un moment care a trecut, mulțumesc lui Dumnezeu, un moment pe care l-am considerat o înfrângere, dar nu a fost așa. 

Nu era un moment de viață și moarte, poate moarte sufletească. Poți să fii într-o relație, dacă tot ați întrebat, otrăvită, dacă tot zic unii, poți să-ți pierzi sufletul. Poți să ajungi la crimă”, spunea Silviu Biriș într-o emisiune de la Antena Stars.

Totuși, actorul n-a renunțat încă la scenă. În actuala stagiune de la TNB a apărut în trei piese: „Bârfe, zvonuri și minciuni”, de Neil Simon, „Cursa de șoareci”, de Agatha Christie și „Opera de trei parale”, de Bertolt Brecht, potrivit tnb.ro.

Mai mult, el a mai mărturisit că a întâlnit o femeie și se gândește, din nou, la căsătorie. Biriș este de părere că Dumnezeu este cel care a trimis pe cineva în viața lui.

Citește și: De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Actorul încă nu a devenit călugăr

„Admit că mă gândesc și la o posibilă căsătorie. Din nou. A trimis Dumnezeu pe cineva în viața mea și am decis să ascult și de cei mai bătrâni și mai înțelepți ca mine. Nu știu în acest moment dacă va avea loc sau nu. Nu vă pot spune asta.

Dar am decis să-i dau o șansă. Nu o includ în viața mea, dar nici nu o exclud. Suntem oameni și nu știm ce se va întâmpla cu viețile noastre!”, a declarat Silviu Biriș pentru impact.ro.

Pentru că a fost căsătorit, divorțat și are de gând, eventual, o nouă căsătorie, încă nu se știe ce va urma pentru actor în privința preoției. Eventual, ar putea deveni preot-călugăr, și să se retragă la o mănăstire din țară sau din afară. 

Sau, poate, Silviu Biriș va rămâne, în continuare la cea ce face în viața „civilă”, ca actor și tată a doi copii, păstrând pentru sufletul său „puntea” duhovnicească ce l-a ajutat să treacă de „mlaștina” sufletească în care se afla după divorț.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te