De ce NU trebuie să ne facem duș dimineața, ci seara? Ce spun specialiștii în medicină?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.07.2024 - 19:19
Când este benefic să ne facem duș, dimineața sau seara? Ce se întâmplă în organism? - Foto: Profimedia Images / (imagine cu rol ilustrativ)
Când este benefic să ne facem duș, dimineața sau seara? Ce se întâmplă în organism? - Foto: Profimedia Images / (imagine cu rol ilustrativ)

De ce NU trebuie să ne facem duș dimineața, ci seara? Ce spun specialiștii în medicină? Ce se întâmplă în corp dacă faci duș dimineața și seara?

SHARE

De ce NU trebuie să ne facem duș dimineața, ci seara? Ce spun specialiștii în medicină? Ce se întâmplă în corp dacă faci duș dimineața și seara?

De ce NU trebuie să faci duș dimineața?

Există două tipuri de oameni în lume: cei care se trezesc din timp pentru a face un duş înainte de a-şi începe activităţile zilnice şi cei care fac baie seara, astfel încât să se bucure de câteva minute de somn în plus. Specialiştii vin însă cu câteva recomandări. Iată de ce este bine să te speli înainte de culcare.

Experţii recomandă să petreci aproximativ 5 până la 10 minute pe zi sub duș. Tot ei spun că poți avea mai multe beneficii dacă alegi să faci baie într-o anumită parte a zilei. Mai exact, este mult mai igienic şi benefic pentru organism să te speli seara şi nu dimineaţa.

Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

În timul zilei pielea și părul tău colectează cantități uriașe de bacterii și poluanți din aer, inclusiv polen, murdărie, transpirație și germeni. Acestea rămân apoi pe piele până când o speli. Dacă faci duș dimineața şi nu seara vei transfera această murdărie în pat în timp ce dormi.

Corpul tău produce și uleiuri naturale pe tot parcursul zilei. Sebumul, uleiul natural care oprește uscarea pielii, are cea mai mare rată de producție după-amiaza. Dacă faci duş noaptea, îţi cureţi corpul de aceste impurități, dar previ şi înfundarea porilor și provocarea acneei.

Dușurile fierbinți sunt excelente pentru ameliorarea durerilor musculare și a durerilor generale. Dacă ești o persoană care merge la sala seară, optează cu siguranță pentru un duș la culcare – nu numai că te vei curăța de transpirație, dar apa fierbinte ameliorează tensiunea musculară și ajută la recuperare.

Când trebuie să faci duș dimineața?

Shelley Carson, lector de Psihologie la Harvard, susţine că ar trebui să optăm pentru un duş matinal când sarcinile de la locul de muncă sunt stresante sau când suntem sub presiunea de a fi creativi, inventivi. Experta susţine că duşul făcut dimineaţa poate încuraja creativitatea, pentru că te relaxează, dar în acelaşi timp te şi înviorează.

„Dacă trebuie să rezolvi o problemă într-o manieră creativă şi te-ai tot frământat, dar nu ai putut veni cu o soluţie, atunci ar trebui să-ţi iei puţin gândul de la ea, în timp ce te relaxezi sub duş“, spune Carson. Procesele cognitive se relaxează, se reînnoiesc şi se regenerează, iar ideile şi soluţiile vor apărea fără efort.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te trezești obosit, deși ai dormit 8 ore? Care sunt cauzele

De asemenea, duşul făcut de dimineaţă îmbunătăţeşte circulaţia, pulsul şi eliberă tensiunile musculare.

Beneficii pentru dușul de seara

Studiul sugerează că duşurile făcute înainte de culcare îi pot ajuta pe cei cărora le este greu să adoarmă deoarece reduce nivelul de cortizol. De asemenea, duşul de seară reduce tensiunea şi stresul, fiind un mod excelent de relaxare după o zi de muncă încărcată.

Christopher Winter, doctor la Academia Americană de Medicină a Somnului, declară: „Acea răcire rapidă a corpului după ce ieşi de la duş tinde să fie un inductor natural de somn. Deci este un mod frumos de a-ţi păcăli corpul că este momentul să meargă la culcare.“

Totuşi, specialiştii consideră că poate fi benefică şi metoda de a îmbina cele două alternative în funcţie de nivelul de stres al fiecăruia, de programul de lucru şi stilul de viaţă, asta şi pentru că, în ansamblu, duşul încurajează somnul mai profund.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te