De ce nu e bine să bem cafea înainte să mergem la cumpărături. Ce efect are asupra noastră

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.04.2024 - 17:08
Ce să nu bei înainte să mergi la cumpărături Foto: Pexels.com - rol ilustrativ
Ce pățești dacă bei cafea înainte de a merge la cumpărături Foto: Pexels.com - rol ilustrativ

Studiile au arătat că nu este foarte indicat să bem cafea înainte de a merge la cumpărături. Mai bine consumăm un pahar cu apă sau cafea decofeinizată. Are efect devastator asupra bugetului.

SHARE

Cercetătorii au descoperit cum se schimbă comportamentul la cumpărături dacă această băutură este consumată înainte de a face cumpărături.

Este nevoie de o singură ceașcă de cafea tare.

De ce nu e bine să bem cafea înainte să mergem la cumpărături. Ce efect are asupra noastră

Obosiți, după o zi de muncă, v-ați dat seama că trebuie să mergeți la cumpărături. Probabil că primul gând s afost să beți o ceașcă de cafea să vă reveniți. 

Dacă v-ați întors acasă cu lucruri mai multe decât v-ați propus să știți că această băutură este de vină. 

Citește și: FOTO Ce ”upgrade” a făcut Balenciaga la ”geanta de rafie”. Costă 2.700 €. Cum arată?

Potrivit unui nou studiu, doar o ceașcă de cafea cu cofeină este suficientă pentru a avea un impact semnificativ asupra obiceiurilor tale de cumpărături. Și anume asupra sumei pe care o cheltuiești și a numărului de bunuri pe care le achiziționezi. Dacă bei o ceașcă normală de cafea în loc de apă sau cafea decofeinizată, ai putea ajunge să cheltuiești cu 50% mai mulți bani și, de asemenea, să cumperi cu 30% mai multe articole decât ai planificat inițial. 

Foto: Pexels.com 

 „Cofeina, ca stimul puternic, eliberează dopamină în creier, care excită corpul și mintea. Acest lucru duce la un nivel energetic mai ridicat, care la rândul său crește impulsivitatea și reduce autocontrolul. Ca urmare, consumul de cofeină duce la achiziții impulsive, care se traduc într-un număr mai mare de produse și cheltuieli mai mari.”, a comentat Dipayan Biswas , unul dintre autorii studiului.

Pentru a ajunge la rezultatele lor, cercetătorii s-au poziționat de mai multe ori în fața unui magazin de bunuri de uz casnic din Franța și a unui magazin universal din Spania. Acolo au înmânat clienților care treceau (peste 300 de persoane în total) o ceașcă de espresso cu cofeină, espresso decofeinizat sau apă.

Citește și: Ce se poate întâmpla de fapt dacă se închid supermarketurile în weekend? Cât de mare e impactul

Cei care au băut prima variantă de cafea au ajuns să cheltuiască în medie mai mult și să cumpere mai multe articole decât subiecții care au ales băuturile fără cofeină. Diferența a fost evidentă la special în produsele care nu sunt esențiale, cum ar fi lumânările parfumate de exemplu. Cu toate acestea, nu au existat abateri semnificative pentru articolele de zi cu zi, cum ar fi ustensilele de bucătărie.

Este interesant că băutorii moderati de cafea, care consumă în jur de două căni pe zi, par să fie afectați de efectele cumpărăturilor. Cei care beau cafea în mod regulat și mult par să resimtă mai puține efecte, scrie ziarulromanesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te