De ce există patru anotimpuri? Oamenii de știință au răspunsul la această întrebare

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.11.2023 - 09:57
De ce există patru anotimpuri? Oamenii de știință au răspunsul la această întrebare Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cele patru anotimpuri există, pe baza unei explicații logice, oferite de către oamenii de știință. Totul ține de mișcarea Pământului.

SHARE

Sunt patru anotimpuri, dar nu toată lumea știe care este explicația logică pentru schimbările la un anumit interval de timp al condițiilor meteo.

Mulţi cred că anotimpurile au la bază faptul că Pământul se depărtează de Soare în timpul anului.

Dar, realitatea este diferită: anotimpurile au drept cauză principală faptul că Pământul este înclinat faţă de planul creat de mişcarea sa de rotaţie în jurul Soarelui. Terra se află la o distanță mai mare de Soare (cu circa 5 milioane km) în ianuarie decât în iulie, conform scientia.ro

Distanța Pământ - Soare este considerată 149,59 milioane km (aceasta variază de-a lungul anului).

Unghiul format de axa nord-sud a Pământului cu perpendiculara pe planul mişcării de revoluţie a Pământului este de 23,5 grade (vezi imaginea de mai sus).

De ce există patru anotimpuri? Oamenii de știință au răspunsul la această întrebare

Prin urmare, pentru că Pământul nu-şi modifică acest unghi în călătoria lui în sistemul solar, pentru o jumătate de an Polul Nord şi emisfera nordică sunt mai apropiate de Soare decât Polul Sud şi emisfera sudică; în cealaltă jumătate de an, vine rândul Polului Sud şi al emisferei sudice să se situeze mai aproape de Soare.

Citește și: Trauma unui bărbat care suferă de o boală gravă întâlnită la femei. „E prea multă viață de trăit”

Luând în calcul diferenţa, totuşi mică, dintre distanţa Polul Sud-Soare şi distanţa Polul Nord-Soare, trebuie spus că există şi un alt motiv pentru care survin diferenţele de temperatură atât de mari între iarnă şi vară: este vorba de faptul că pe timpul verii (deci pentru emisfera mai apropiată de Soare) razele Soarelui cad mult mai direct pe emisfera mai apropiată decât o fac pentru zona în care este iarnă.

Tot o consecinţă a faptului că axa nord-sud formează unghiul de 23,5 grade este şi faptul că durata în care Soarele încălzeşte Pământul în intervalul zilnic de 24 de ore este mai mare în emisfera mai apropiată de Soare.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Şi acest aspect are importanţa în stabilirea diferenţei de temperatură dintre vară şi iarnă.

Pe de altă parte, faptul că Pământul este înclinat cu 23,5 grade faţă de planul mişcării sale de rotaţie răspunde şi la întrebarea de ce ziua este mai lungă decât noaptea pe timpul verii decât pe timpul iernii.

Pentru că Ecuatorul se găseşte la aceeaşi distanţă faţă de Soare tot timpul anului, atât temperatura medie, cât şi durata zilei în raport cu noaptea sunt constante pe toată durata anului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te