Misterul primelor avioane dispărute în Triunghiul Bermudelor acum 80 ani. Ce a stupefiat salvatorii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.08.2023 - 20:27
De ce dispar nave și avioane în Triunghiul Bermudelor. Rămâne totul un mister Foto: Profimedia

De ce dispar nave și avioane în Triunghiul Bermudelor. Rămâne totul un mister. Numeroase nave și avioane au dispărut fără urmă în triunghiul imaginar al Bermudelor delimitat de Miami, Bermuda și Puerto Rico.

SHARE

De ce dispar nave și avioane în Triunghiul Bermudelor. Rămâne totul un mister.

Numeroase nave și avioane au dispărut fără urmă în triunghiul imaginar al Bermudelor delimitat de Miami, Bermuda și Puerto Rico.

Într-o zi însorită în urmă cu aproape 80 de ani, cinci avioane ale Marinei au decolat de la baza lor din Florida într-o misiune de antrenament de rutină, cunoscută sub numele de Zborul 19.

Nici avioanele, nici echipajul nu au mai fost văzute vreodată, scrie nationalgeographic.com

Astfel s-a născut o legendă. Triunghiul Bermudelor este o zonă delimitată aproximativ de Miami, Bermuda și Puerto Rico. Nimeni nu ține statistici, dar în ultimul secol, numeroase nave și avioane pur și simplu au dispărut fără urmă în triunghiul imaginar.

Citeşte şi: „Cui mă lași?”, țipătul lui Dan Spătaru la nunta Pompiliei Stoian. Artista îi dedică „Prieten drag”

Trăsături neobișnuite ale zonei au fost observate în trecut. Cristofor Columb a scris în jurnalul său despre indicațiile bizare ale busolei din zonă. 

Dar regiunea nu și-a primit numele până în august 1964, când Vincent Gaddis a inventat termenul Triunghiul Bermudelor într-o povestire de copertă pentru revista Argosy  despre dispariția zborului 19. Articolul a stimulat o industrie virtuală de cabană în crearea de mituri, scrie nationalgeographic.com

Multe teorii exotice au fost propuse pentru a explica ce sa întâmplat cu călătorii dispăruți.

Disparițiile au fost atribuite mașinațiunilor enorme de monștri marini, calmarilor uriași sau extratereștri. Răpirile extraterestre, existența unei a treia dimensiuni misterioase create de ființe necunoscute și flatulența oceanului - oceanul care aruncă brusc cantități mari de metan prins în capcană - au fost toate sugerate ca vinovate.

Citeşte şi: Ileana Popovici își reîntâlnește prima iubire după trei decenii. Se căsătorește la 50 de ani

Realitatea, spun mulți, este mult mai prozaică. Ei susțin că o Mamă Natură uneori perfidă, o eroare umană, o măiestrie sau un design nepotrivit și pur și simplu ghinion pot explica numeroasele dispariții.

„Regiunea este foarte călătorită și a fost o răscruce de drumuri aglomerată încă din primele zile ale explorării europene”, a declarat John Reilly, istoric al Fundației Navale Istorice din SUA. „A spune că au căzut destul de multe nave și avioane acolo este ca și cum ai spune că există o mulțime de accidente de mașină pe New Jersey Turnpike — surpriză, surpriză”.

Locotenentul AL Russell, în răspunsul oficial al Gărzii de Coastă din SUA la întrebările din Triunghiul Bermudelor, scrie: „Experiența noastră a fost că forțele combinate ale naturii și imprevizibilitatea omenirii depășesc poveștile științifico-fantastice de multe ori în fiecare an”.

Dispariția zborului 19

Legenda Triunghiului Bermudelor va fi legată pentru totdeauna de zborul fatidic care a avut loc la 5 decembrie 1945.

Zborul 19 a avut originea la US Naval Air Station din Fort Lauderdale, Florida. Cinci bombardiere torpilă TBM Avenger care transportau 14 oameni au decolat la aproximativ 14:10 în acea zi, într-o misiune de rutină de antrenament de navigație.

Condus de instructorul locotenent Charles Taylor, sarcina a fost să zboare pe o rută triunghiulară cu trei picioare, cu câteva exerciții de bombardare peste Hen and Chickens Shoals.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te