Ileana Popovici își reîntâlnește prima iubire după trei decenii. Se căsătorește la 50 de ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.05.2023 - 11:42
Ileana Popovici - Foto: Studiourile Buftea / Facebook

Ileana Popovici a împlinit, azi, 77 de ani. A jucat în numeroase filme și piese de teatru, aproape întotdeauna purtând părul scurt. Ea a mărtutisit că s-a căsătorit după 30 de ani de la momentul în care și-a cunoscut soțul.

SHARE

Ileana Popovici este cunoscută pentru o serie de filme precum „Reconstituirea”, „100 de lei”, „Prea mic pentru un război atât de mare”. 
S-a născut în 1946 dar copilăria a fost una extrem de dificilă.  Și-a petrecut copilăria în comuna Buturugeni, județul Giurgiu. A urmat Liceul de Muzică nr. 1 din București, secția vioară și Liceul din Bolintin-Vale. Tatăl ei a fost preot. Mama ei a venit tocmai din Basarabia.

Am fost foarte săraci

„Am fost saraci, dar foarte fericiți. Nu am simțit sărăcia. Știam foarte bine că nu ni se permite și că nu avem, că eu trebuie să port paltonul surorii mele, cu 6 ani mai mare… Pe care l-am purtat până în anul întăi de facultate. Și, cu toate acestea, nu mi-a fost rușine. Eram fericită. Mie mi-a plăcut să trăiesc la țară, în natură. 

Eram liberă. Am fost un spirit liber și asta mi s-a permis în copilărie. Umblam de dimineața până seara pe camp. Și îmi plăcea să stau la biserică. Mama mea a intrat la Facultatea de Agronomie și s-a făcut inginer agronom. A urmat cursurile la zi, în timp ce era învățătoare în sat – făcea naveta la București, cu trenul, mergând 5 km până la gară – dus și alti cinci întors. 

Mama a fost avangarda familiei. Ea a vrut că noi să răzbatem. Tata spunea „poți să ramai și poștăriță în sat, că nu-i nicio nenorocire”, îșți amintește într-un interviu pentru revistatango.

A acceptat să stea mai mulți ani la internat în București după ce tatăl său i-a spus că pentru a reuși în viață trebuie să sufere.

Citește și: Film cenzurat de Elena Ceaușescu: Dan Nuțu ajunge taximetrist, directorul moare, regizorul interzis

Poate mai puțini știu, dar a apărut în lumina scenei ca interpretă. În 1964 a intrat la Conservatorul de Muzică, Secția Pedagogie și Critică Muzicală. A debutat ca solist de muzică la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din București, împreună cu Marius Țeicu. În 1968, a ieșit discul La la la la, cu piese moderne și cover-uri după piese italienești. La Conservatopr își va tăia pletele. Spune că nu a fost o femeie cochetă. I-a plăcut să fire sportivă.

Citește și: Joacă memorabil cu Albulescu și Caramitru. Fuge în SUA în 1979 și e taximetrist. Renunță la actorie

Iubire pierdută și regăsită.

Mărturisește că Moțul Pittiș a iubit-o foarte mult, dar a existat o nepotrivire. A trebuit să își regăsească marea iubire pe care, la un moment dat, o pierduse. Ileana Popovici avea 50 de ani când s-a măritat cu Tudor Gheorghiu.
„În fine, m-am îndrăgostit de băiatul ăsta de la Medicina, de la Stomatologie. Eu, care am trăit mereu în mediul asta artistic și datorită surorii mele…

L-am cunoscut la mare, la Vama Veche. Eram la filmări acolo, la „Zodia Fecioarei”. Vama Veche era superbă. Nu era nimeni pe plajă – acum nici nu îndrăznesc să intru acolo, pentru că mi-aș strica visurile mele de tinerețe. Și a venit băiatul asta, Tudor Gheorghiu, să ne cunoaștem, m-a invitat la o plimbare. M-am îndrăgostit foarte tare de el și abia după 40 de ani am devenit soț și sotie.

Pentru că ne-am despărțit la un moment dat și ne-am întâlnit, după 30 de ani. Și astăzi e soțul meu. Cred că e bine că ne-am întâlnit într-o perioadă când s-au decantat lucrurile. Am avut noroc și din punctul acesta de vedere, pentru că e mare noroc să-ți faci bătrânețea cu un om pe care l-ai cunoscut în tinerețe. Pentru că atunci se leagă niste lucruri”, spunea într-un interviu din 2013.

A plecat în Italia urmându-și iubirea

„Am plecat în Italia în 1997,când l-am reîntâlnit pe Tudor, actualul meu soț. Am decis că trebuie să rămân alaturi de el și nu alături de televiziune. Până la urmă, pentru soțul meu, am trădat televiziunea. A învins dragostea și consider că a fost bine așa. La un moment dat, trebuie să renunți la ceva, nu se poate să le ai pe toate. Casa mea e la Buturugeni. Sunt legată și de San Remo”, a mai spus actrița.


A jucat în „Reconstituirea” la numai 22 de ani

Dan PIța o distribuie, la doar 22 de ani, în pelicula „Reconstituirea” și, astăzi, una din cele mai apreciate de critici:
Pentru mine, "Reconstituirea" a însemnat în primul rând o familie, o familie alcătuită din oa­meni geniali şi o familie în care m-am simţit pro­tejată, călăuzită şi apreciată şi niciodată presată în vreun fel.

Şi eu, şi băieţii (George Mihăiţă şi Vla­dimir Găitan) am avut privilegiul să fim primiţi, aşa "cruzi" cum eram, în sânul unei familii de mari artişti şi de mari intelectuali - gân­­deşte-te că am jucat alături de minunaţii George Cons­tantin, Emil Botta şi Ernest Maftei -, aflaţi cu toţii sub bagheta magică a domnului Pintilie care bi­neînţeles că ne-a pus în valoare ce-am avut mai bun fiecare. 

Ceea ce a reprezentat, pentru noi, co­piii, un uriaş noroc! Ne-a dat fiecăruia un start fan­tastic în carieră. Or, ge­nul ăsta de at­mos­feră e ceva rarisim, iar eu, sincer, nici nu l-am mai întâlnit vreo­da­tă de-atunci, la ni­cio filma”, a spus pentru formula-as.ro


A colaborat cu „fetele de aur”

Între 1984-1994 a realizat ilustrația muzicală pentru exercițiile la sol ale echipei naționale de gimnastică artistică și ritmică. Pentru aceasta, a colaborat cu Aura Urziceanu, Gheorghe Zamfir, Dan Mândrilă. A realizat și prezentat matinalul Bună dimineața sau micul dejun, prima emisiune matinală la Televiziunea Română (până în 1998), apoi emisiunea Magazin duminical.

Actrița a spus că marele său regret a fost acela că nu a avut copii.

Filmografie

Zodia Fecioarei (1967) Game pentru televiziune (1968) Reconstituirea (1968) Prea mic pentru un război atît de mare (1970) – învățătoarea Parașutiștii (1973) – voce 100 de lei (1973) – Dora Filip cel bun (1975) – Angela Zile fierbinți (1975) – Corina Oaspeți de seară (1976) – Viorica Accident (1977) – Maria Antoniu Războiul Independenței (serial TV, 1977) – gornistul Ioana Ciucă Curcanii (1977), după piesa de teatru scrisă de Grigore Ventura Pentru patrie (1978) – gornistul Ioana Ciucă Mihail, cîine de circ (1979) – Villa Kennan Capcana mercenarilor (1981) Campioana (1991) – prof. Marcela Popovici

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te