De ce a făcut Mitică Popescu trei ani de închisoare? „Am avut șansa că eram tânăr”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.12.2023 - 19:13
Mitică Popescu a făcut trei ani de închisoare - Foto: EVZ
Mitică Popescu a făcut trei ani de închisoare - Foto: EVZ
mitica popescu leopoldina bălănuță
mitica popescu leopoldina bălănuță

Mitică Popescu a făcut trei ani de închisoare, un detaliu biografic trecut, adesea, cu vederea. Despre acest episod din destinul său, marele actor a recunoscut că: „Am avut șansa să fiu tânăr”.

SHARE

Mitică Popescu a făcut trei ani de închisoare într-o perioadă în care era foarte ușor să devii, peste noapte, „dușman al poporului”. Marele actor s-a stins din viață anul acesta, în ianuarie, la vârsta de 86 de ani, dar povestea sa de viață rămâne o mărturie a unui caracter de neclintit, ce a înfruntat cu fruntea sus toate vitregiile soartei.

De ce a făcut Mitică Popescu trei ani de închisoare? „Am avut șansa că eram tânăr”

Datele biografice importante sunt simple: marele actor Dumitru „Mitică” Popescu s-a născut pe 2 decembrie 1936, în București, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1967, apoi a devenit unul dintre cei mai apreciați actori români.

A fost căsătorit, vreme de peste două decenii, cu o altă „lumină” a teatrului și cinematografiei noastre, Leopoldina Bălănuță.

Moartea acesteia, în 1998, la nici 64 de ani, l-a scufundat pe actor într-o tristețe albastră și de nevindecat, deși a continuat să trăiască în lume, nu doar ca artist, dar și ca fan al echipei Rapid.

Dincolo de piesele de teatru, Mitică Popescu a avut roluri memorabile și în cinematografie, dar, probabil că cel mai iubit de public rol a fost al lui Cocoșilă, din „Moromeții”, unde a avut o prestație memorabilă.

Însă, viața actorului a avut o mare cumpănă, pe când avea doar 22 de ani, în 1958, anii periculoși ai comunismului stalinist, o perioadă rămasă în memoria colectivă drept „obsedantul deceniu”.

În acel an, Mitică Popescu și-a jucat existența însăși, după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare de autoritățile comuniste.

Contextul și motivele arestării și condamnării par acum de domeniul filmelor SF distopice și au fost rememorate chiar de actor, într-un interviu din 2013.

Citește și: Casa lui Mitică Popescu, neschimbată la 25 ani de la moartea soției. De ce nu au putut avea copii

„Eram la niște vecini, de un Sfântul Ștefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povestești la întâlnirile astea tot ce-ți trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îți dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche și mi-a ieșit pe cealaltă.

După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am știut că ăia vor să fugă din țară? „N-am știut”. Că au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-am știut? „Nu, n-am știut”. „Ați discutat lucrurile astea între voi; n-ai auzit?”. „Nu”. „N-ai auzit… Lasă că-ți spunem noi. Uite că noi știm!”. Și m-au condamnat la trei ani pentru „Nedenunțare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

Adică pentru că nu mi-am turnat niște prieteni care visau să ajungă în America. Dar nu-i nimic, că ne-a turnat altul care era acolo cu noi. Lasă că ăștia n-au ajuns nici în Gara de Nord, că nu le-a răspuns nimeni. Au fost arestați pe vorbe, și eu, odată cu ei”, a mărturisit Mitică Popescu, potrivit gandul. ro.

Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță au fost căsătoriți vreme de 21 de ani - Foto: colaj Newsweek.ro

A fost căsătorit cu Leopoldina Bălănuță

Era student la teatru, în anul II, iar pe fișa lui matricolă de la facultate scrie că a fost arestat de Securitate pe 5 noiembrie 1958 „pentru faptul de trădare și trecere de frontieră”, fiind, apoi, depus în penitenciar la data de 9 februarie 1959.

„E o tâmpenie. Nu înțelegi că n-am avut niciun gând să fug?! D-aia mi-au și dat doar trei ani. Ceilalți au luat între opt și 12 ani. Eu am luat minim de pedeapsă. Alta mai mică nici nu exista. E drept că-ți confiscau și bunurile personale, dar eu aveam vreo trei cămăși și vreo două cravate cu zgârci, că se purta”, a explicat marele actor situația de atunci. 

Citește și: Mitică Popescu, condus pe ultimul drum atât de suporterii rapidiști, cât și de mari actori români

Amintirea acelei perioade nu este deloc una nostalgică, ci plină de zimții unei realități căreia mulți colegi de suferință nu i-au rezistat.

„După arestare, o perioadă nu ne-au scos la muncă. Așa era atunci. În vară, prin iunie, ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb. E drept că n-am stat acolo decât vreo trei luni, până în septembrie. Pe urmă, ne-a mutat iar, în Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat până în noiembrie 1961, când m-au liberat.

„A venit tifoida peste noi; muncile erau crâncene. Mulți au murit de foame și de epuizare. Alții de inimă rea. N-aveam voie să primim pachet sau să ne vedem rudele. Eram rupți complet de lume. Oamenii, săracii, nu știau ce le face copilul; dacă le mai trăiesc părinții; ce e cu soția… Nimic.

Sincer, eu am avut șansa că eram tânăr. Dar pentru cei în vârstă era îngrozitor. Se muncea pe rupte, trebuia să faci norma. Dacă nu, bătaia ta n-o lua nimeni”, a mai povestit Mitică Popescu, potrivit sursei citate.

Eliberat fix după 3 ani, în noiembrie 1961, i s-a pus în vedere să nu discute nimic despre ce a trăit în acești ani și a fost urmărit zilnic de securiști.

„Mă urmăreau zi de zi. Toți eram urmăriți atunci, dar noi, ăștia cu „tinicheaua”, în mod special. Fusesem dat afară din Institut, aveam probleme la dosar, nu mai aveam niciun rost. Abia după trei ani mi s-a permis să dau un nou examen la Teatru; și asta datorită unor oameni care m-au apreciat în primii doi ani de școală”, a adăugat maestrul, în interviul de acum un deceniu.

A avut și o satisfacție în toată această situație: „Nu plăteam cotizația la partid, că pe noi, ăștia cu probleme, nu ne făceau membri de partid”.

Citește și: A murit Mitică Popescu. Mama l-a vrut preot. A iubit o actriță întâlnită la ieșirea din pușcărie

Treptat, concentrarea pe destinul de actor și relativa relaxare adusă de Nicolae Ceaușescu în primii ani ai „domniei” sale, au acoperit rănile acelei experiențe de care marele public n-a aflat decât mult mai târziu.

A ajuns la Teatrul Mic din București, unde a cunoscut-o pe Leopoldina Bălănuță, iar atracția a fost reciprocă. Pe 2 iunie 1977, s-au căsătorit, dar „Poldi”, cum o alinta el, a fost nevoită să-l aștepte la Starea Civilă vreo două ore, pentru că el fusese chemat la un spectacol pentru „Cântarea României”.

Timp de mai bine de două decenii, și-au fost soți, iubiți, prieteni, parteneri. Până în seara din octombrie 1998, când cei doi au urmărit meciul de fotbal Ungaria-România şi s-au enervat teribil atunci când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României, scrie mariusctuca.ro.

După meci, Leopoldina i-a cerut actorului ceva de mâncare şi şi-a aprins o ţigară. La scurt timp a acuzat dureri cumplite de stomac. A fost dusă la Urgenţă, a fost operată, însă în dimineaţa zilei de 15 octombrie, marea actriţă a plecat la Ceruri.

Mitică Popescu a rezistat încă aproape 25 de ani, făcându-ne adesea să zâmbim amar din postura de prezentator al emisiunii ”D-ale lui Mitică”, difuzată de TVR 2.

Dar, pe 3 ianuarie 2023, pe fondul unor probleme cardiace mai vechi, a decis să spună „Stop!”. Și s-a dus lângă iubita sa soție, alături de care este înmormântat, în Cimitirul Bellu.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te