De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor? Când a apărut tradiția de face glume și farse în acea zi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 31.03.2025 - 20:11
VIDEO De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
VIDEO De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
VIDEO De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor
VIDEO De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor

Se știe că 1 aprilie e Ziua păcălelilor, cea în care facem ori ni se fac glume și farse nevinovate, de preferat. Dar când și de unde a apărut acest obicei și de ce a fost el legat de prima zi a lunii aprilie?

SHARE

1 aprilie e Ziua păcălelilor, de aceea trebuie să fim mai atenți decât de obicei cu posibilele glume sau farse cărora le-am putea cădea victimă.

Originea sărbătorii nu este clar determinată în timp, dar unii cercetători fac referiri la izvoare din antichitate, când la 25 martie romanii serbau festivalul Hilaria, care în latină înseamnă „vesel”, un moment al jocurilor, al costumelor și al batjocurii amicale.

De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor? Când a apărut tradiția de face glume și farse în acea zi?

Prima menţiune a unei astfel de zile a venit mai târziu, în anul 1392, din Marea Britanie, în scrierile lui Geoffrey Chaucer, care a notat o poveste despre un cocoş păcălit de o vulpe, pe 1 aprilie.

Alte surse arată că originea Zilei Păcălelilor s-ar regăsi în anul 1539, într-un fragment dintr-un poem flamand scris de Eduar de Dene, care făcea referire la un nobil care şi-a păcălit servitorul pe data de 1 aprilie, conform euronews.com.

Totuși, ipoteza cea mai larg acceptată despre originea zilei de 1 aprilie susţine că ea are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, în anul 1582.

În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie.

Citește și: Pericolul din spatele unui nume de botez. Ce a pățit un tânăr botezat cu un prenume neobișnuit?

Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Diferitele țări au propriile moduri unice de a-și păcăli victimele de 1 aprilie.

În Franța, Belgia, Italia și în zonele francofone din Elveția, sărbătorile includ lipirea unui pește de hârtie pe spatele cât mai multor persoane fără a fi observate, apoi strigarea „Poisson d'Avril” / „Pesce d'Aprile” („Pește de aprilie”). Mulți sugerează că peștele s-ar putea referi la animalele tinere care sunt ușor de prins.

Veche carte poștală din Franța care celebrează ziua de 1 aprilie - Foto: euronews.com 

Ziua păcălelilor este sărbătorită doar pentru o jumătate de zi în Anglia. Păcălelile și glumele sunt permise doar până la prânz, eticheta stabilind că atunci când ceasul bate ora prânzului, trebuie să spui adevărul despre farsele tale. Oricine face o glumă după prânz este considerat oficial „prostul lunii aprilie”.

Mult mai amuzante sunt festivitățile de Ziua păcălelilor din Scoția, care durează două zile. Se numește Ziua Gowkie, de la gowk - sau cucul - un simbol al nebunului.

Prima zi este sărbătorită prin farse, în timp ce a doua - cunoscută sub numele de Tailie Day - este cea în care oamenii își pun reciproc cozi pe spate.

În Irlanda, în schimb, tradiția spune că trebuie să trimiți pe cineva să facă o „misiune nebunească”.. Victima este trimisă să livreze o scrisoare, în care se presupune că cere ajutor.

Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme, până când cuiva îi pare rău pentru ei și le arată ce scrie în scrisoare: „Trimite prostul la altcineva”.

În Țările de Jos, cetățenii tind să catapulteze sau să arunce cu praștia heringi în direcția vecinilor lor și să strige „haringgek” („nebunul hering”).

Citește și: De ce se se fac păcăleli de 1 aprilie și care sunt cele mai tari farse pe care poți să le faci

Germanii fac o farsă numită „Aprilscherz”, care constă în a spune o poveste scandaloasă, dar în general inofensivă, care este complet inventată, pentru a-i păcăli pe ceilalți.

În Grecia, se spune că dacă reușești să păcălești pe cineva în această zi, farsorul va avea noroc tot anul.

Polonezii au la îndemână un avertisment: „Prima Aprilis, uważaj, bo się pomylisz!”, care se traduce prin „Ziua păcălelilor, fii atent - te poți înșela!”

Spania și Portugalia sărbătoresc ambele în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc Ziua păcălelilor pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă cu făină în trecătorii neștiutori.

În ceea ce-i privește pe spanioli, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, ca Ziua Sfinților Inocenți, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru faptele sale, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.

În vremurile moderne, posturile de radio și tv de știri au participat la tradiția zilei de 1 aprilie, făcând eforturi mari pentru a crea farse elaborate. Acestea transmit cel puțin o afirmație fictivă scandaloasă publicată în mijlocul altor articole pentru a-și păcăli audiența.

În Anglia, devenise o farsă populară trimiterea victimelor creduli la Turnul Londrei pentru a asista la spălarea leilor - o ceremonie care nu exista.

Farsa a apărut pentru prima dată într-un ziar britanic pe 2 aprilie 1698, unde un articol de pe prima pagină spunea „Ieri, fiind 1 aprilie, mai multe persoane au fost trimise la Tower Ditch pentru a vedea cum sunt spălați leii”.

Exemplele acestei păcăleli particulare au continuat cel puțin până la mijlocul anilor 1800. Mult mai târziu, la 1 aprilie 1957, BBC a relatat într-un segment fals că fermierii elvețieni aveau o recoltă record de spaghete și a arătat imagini cu oameni care recoltau tăiței din copaci, potrivit nbclosangeles.com.

Au fost difuzate chiar și imagini cu femei care culegeau fire de la un copac și le puneau la soare pentru a se usca. Mulți oameni au fost păcăliți, iar falsul reportaj a avut atât de mult impact, încât postul a trebuit să recunoască farsa a doua zi.

BBC are un palmares bogat în privința păcălelilor de 1 aprilie. În 2008, ei și-au păcălit din nou publicul cu trailerul viral „Miracles of Evolution” („Miracolul evoluției”), care părea să prezinte niște pinguini speciali care și-au recăpătat capacitatea de a zbura.

Nici presa din SUA nu s-a lăsat mai prejos. În 1992, National Public Radio (Postul Național de Radio) a difuzat un spot în care fostul președinte Richard Nixon spunea că va candida din nou la președinție.

Acest lucru a luat publicul prin surprindere, iar suspine uriașe de ușurare au venit odată ce s-a dezvăluit că era vorba doar de un actor și nu de Nixon.

A existat, de asemenea, farsa NPR din 2014, în care instituția media a promovat o poveste pe Facebook cu titlul: „De ce nu mai citește America?”. Povestea a stârnit indignare în secțiunea de comentarii a postării.

Dar dacă comentatorii ar fi citit cu adevărat articolul, ar fi văzut că tot ceea ce scria era: „Felicitări, cititori autentici, și la mulți ani de Ziua păcălelilor!”.

Citește și: FAKE NEWS răspândit de propaganda Rusiei în România, dezmințit de MApN: Românii, trimiși la război

Marile companii chiar au intrat în joc, Virgin Atlantic dezvăluind „Dreambird 1417” în 2017, care se mândrea cu aripi care se îndoaie și se flexează pentru a crea o mișcare de fâlfâire care „nu numai că propulsează aeronava înainte, dar generează propria energie pentru a satisface orice nevoie electronică la bord”.

Oricum, odată cu apariția și răspândirea internetului și a rețelelor sociale, farsele de altădată, făcute doar pe 1 aprilie, par a fi devenit o rutină zilnică.

În fiecare zi există multe „știri false” postate de unii utilizatori, care nu mai sunt foar glumițe nevinovate, ci caută să-i infuențeze și să-i manipuleze pe cei care cred fără să mai verifice orice informație apărută pe acele rețele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te