Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.08.2025 - 20:31
Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume - Foto: Freepik/relineo
Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume - Foto: Freepik/relineo
Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume - Foto: Pexels/Tom Davis
Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume - Foto: Pexels/Tom Davis

De ce ai arunca cea mai bună bucată dintr-un cartof copt? Nu o face! Jefuiește frigiderul de ceea ce nici nu poţi să-ţi imaginezi și umple cartoful cu tot felul de delicii. Vei saliva, cu certitudine.

SHARE

Unele rețete necesită doar interiorul pufos al unui cartof copt, lăsând coaja de izbelişte. Mulți oameni lasă și coaja cartofilor copți nemâncați, deși Dumnezeu știe de ce: este cu siguranță cea mai bună parte.

Aceste resturi umile sunt o oportunitate de a prepara una dintre cele mai delicioase gustări cunoscute omenirii: coji de cartofi încărcate cu de toate.

Sunt gustoase doar cu sare de mare și un strop de maioneză sau smântână, dar sunt și superbe îngrămădite cu orice bucățele aveți la îndemână, uitate prin frigider, transformând resturile existente în ceva absolut delicios.

Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume

Această rețetă de coji de cartofi umplute cu ce vă rămâne în frigider este despre inventivitate și valorificarea la maximum a oricărui lucru pe care îl ai în casă.

Se prepară cojile pline cu bunătăţi la grătar, în loc să fie coapte, atât pentru a economisi energie, cât și pentru a accelera gătitul, rezultând în același timp acea coajă perfect crocantă.

Simte-te liber să experimentezi cu arome și texturi. Printre combinațiile preferate ale autorului acestor rânduri se numără cele în care foloseşti broccoli, bacon și brânză albastră.

Citeşte şi: Rețeta cu ouă ideală pentru cină: doar 4 ingrediente ca să slăbești și să dormi mai bine

Cârnați fărâmițați cu smântână și salvie; și salsa de tomatillo cu fasole neagră și o lingură răcoritoare de iaurt.

Când am făcut aceste coji umplute cu de toate, aveam niște curry de vinete rămas, o bucată de grana padano, iaurt, resturile dulci dintr-un borcan cu dulceață de chili și niște frunze de mentă și toate s-au combinat de minune.

Folosind resturi alimentare și alimente simple de bază din cămară, această rețetă arată cât de ușor este să prepari o gustare sau o masă delicioasă, din ingrediente care altfel ar putea fi uitate sau aruncate la gunoi.

Citeşte şi: Salata de pepene verde plină de beneficii pentru corpul tău. Plină de vitamina C, întinerește fața

Să recapitulăm ce avem la dispoziţie:
Coji de cartofi rămase, ideal cu puțină pulpă rămasă – 1-2 de persoană, după cât de mult sau de puţin vrei să te saturi;
ulei, pentru uns coaja;
sare de mare și piper negru.

Toppinguri și umpluturi opționale (după gust; veți avea nevoie de 1 până la 3 linguri în total per coajă de cartof)
Legume fierte sau crude rămase – verdețuri la abur, legume coapte, roșii cherry
Proteine sau leguminoase fierte – bacon, linte, fasole fiartă și scursă

Citeşte şi: Cum să faci cartofi noi prăjiți crocanți la exterior, moi la interior. Trucul pe care puțini îl știu

Tocăniță sau carne gătită rămasă – chili cu carne, bolognese, cârnați gătiți sfărâmați, pui mărunțit 
20 g brânză, cum ar fi brânza cedar, feta sau brânza albastră, sfărâmată sau rasă
Sos – salsa de roșii, salsa de tomatillo, pesto
Un element cremos – de exemplu iaurt, cremă fraîche, hummus
Câteva crenguțe de ierburi proaspete – pătrunjel, mentă, chives, ceapă verde
Condimente pentru finisare – maioneză, muștar, sos picant, chutney, suc de lămâie, saramură de murături

Ungeți ușor ambele părți ale fiecărei coji de cartof rămase cu ulei și condimentați cu sare de mare. Puneți cojile cu partea tăiată în sus pe o tavă de cuptor și frigeți-le timp de cinci minute, până când încep să se rumenească, conform The Guardian.

Coaja de cartofi trebuie să facă băşici, ca să fie crocantă

Întoarceți și frigeți cealaltă parte, timp de încă cinci minute, până când devin aurii și se fac bășici pe coaja de cartof spăriată de dogoare, apoi serviți cu maioneză sau smântână, ori cu iaurt și un strop de lămâie, ori adăugați toppinguri la alegere.

Pentru a umple cojile, începeți cu una sau două linguri de ingrediente umede, cum ar fi legume fierte sau crude, apoi adăugați deasupra o lingură de leguminoase fierte, proteine sau resturi de carne sau tocăniță, cum ar fi chili con carne sau bolognese.

Cum să transformi cojile de cartofi copți rămase într-una dintre cele mai bune gustări din lume - Foto: Pexels/Tom Davis

Presărați 20 g de brânză sfărâmată sau rasă per pieliță, apoi puneți-o înapoi pe grătar timp de cinci minute, până se încălzește și face bule.

Terminați cu o lingură de salsa, chutney sau pesto, sau cu o lingură de ceva cremos.

Decorați cu ierburi tocate sau ceapă verde și un strop de sos iute, suc de lămâie sau saramură de murături pentru o savoare binevenită, apoi serviți fierbinte.

Nu uitaţi să mulţumiţi frumos cui v-a recomandat delicatesea la gustărică!!

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te