Cu puțină răbdare și un echipament improvizat, puteți obține rachiu sau chiar un fel de vodcă, exact ca în metodele tradiționale folosite de români de generație. Descoperă cum să transforme resturile alimentare în băutură, fără efort și fără costuri!
Cum să-ți faci alcool acasă, gratis, cu doar câteva alimente din bucătărie. Ce trebuie să faci?
Românii au știut dintotdeauna să se descurce cu ce au la îndemână, iar pregătirea alcoolului acasă, fără costuri, face parte din această tradiție. Folosind ingrediente naturale precum cartofi, porumb sau alte cereale, se poate obține rachiu sau chiar un fel de vodcă, procesul este făcut corect.
Prepararea începe prin alegerea ingredientelor potrivite. Cartofii încolțiți sau cei care nu mai sunt buni pentru a consuma pot fi folosiți cu succes, la fel și boabele de porumb rămase de la hrana animalelor. Pentru a obține alcool din cartofi, aceștia trebuie mai întâi fierți bine, astfel încât amidonul să se transforme în zaharuri fermentabile.
După fierbere, cartofii sunt zdrobiți și amestecați cu apă, iar pentru o fermentație mai rapidă se poate adăuga un pumn de cereale măcinate, care conțin enzime ce ajută la descompunerea amidonului.
Lichidul obținut se lasă la fermentat într-un recipient mare, cum ar fi un butoi sau un bidon de plastic, într-un loc cald și întunecat. Fermentația durează între 7 și 14 zile, în funcție de temperatură.
Dacă se folosesc cereale precum porumbul sau grăul, acestea trebuie să lase la înmuiat timp de câteva zile, apoi măcinate și amestecate cu apă caldă. Procesul este similar, deoarece amidonul trebuie transformat în zahăr pentru ca drojdiile să producă alcool.
Ce vas putea folosi pentru a face alcool acasă?
După ce fermentația sa încheiat, lichidul trebuie distilat. Aici intervine partea mai tehnică, deoarece este necesar un cazan sau un distilator improvizat.
Cei care nu au un cazan pot folosi un sistem simplu format dintr-un bidon metalic sau oala mare, un capac bine fixat și o țeavă metalică prin care se va condensa aburul de alcool. Distilarea se face la foc mic, prima parte a lichidului iese trebuie aruncată, deoarece care conține alcool metilic, este toxic.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
După prima distilare, băutura obținută poate fi deja consumată, însă dacă se dorește sau puritate mai mare, se poate repeta procesul încă o dată. Taria alcoolului variază între 40 și 60 de grade, în funcție de cât de bine sa făcut distilarea. Dacă se folosește porumb, rezultatul va fi un rachiu asemănător cu moonshine-ul american, în timp ce din cartofi se poate obține o băutură apropiată de vodcă.
Timpul total de preparare, de la fermentare la distilare, durează aproximativ trei săptămâni, dar procesul merită pentru cei care vor să obțină alcool fără costuri, doar resursele din gospodărie.