Untul clarificat, sau „ghee”, așa cum mai este cunoscu - este obținut prin încălzirea untului până când acesta se topește și se separă lichidul de grăsime.
Cum prepari cel mai sănătos unt la tine acasă? Are beneficii extraordinare pentru minte și corp
Laptele care rămâne se caramelizază și devine solid, lăsându-ne cu un unt cremos cu o culoare foarte intensă ca produs final.
Folosind acești pași simpli, poți prepara unt clarificat acasă și să te bucuri de beneficiile sale în bucătărie și pentru sănătatea ta.
Foto: Profimedia images
Rețeta pentru unt clarificat:
- Taie 500 g de unt în bucăți mai mici și pune-le într-o cratiță mai groasă.
- Încălzește cratița la foc potrivit și lasă untul să se topească. Va apărea o spumă la suprafață, pe care trebuie să o îndepărtezi.
- Redu focul și lasă untul să fiarbă până când apa se evaporă complet și spuma este îndepărtată.
- Ai grijă să nu lași untul prea mult timp pe foc pentru a evita arderea. Culorea dorită este galbenă-aurie, evită ca untul să devină maroniu, semn că este ars.
- Procesul de clarificare va dura aproximativ 40-50 de minute, în funcție de
intensitatea focului. - Strecoară untul printr-un tifon pentru a îndepărta orice reziduuri.
Cum poate fi utilizat în bucătărie și beneficii are?
- Untul clarificat conține acizi grași omega 3, 6 și 9, precum și vitaminele A, D, K și E.
- Poate fi utilizat în gătit pentru preparate din carne, legume și deserturi.
- Are proprietăți antivirale și ajută la calmarea sistemului digestiv și la repararea mucoasei stomacului.
- Nu este recomandat persoanelor cu nivel ridicat de colesterol LDL.