Cum putem păstra bananele pentru a fi mereu proaspete și fără pete. Trucul pe care puțini îl știu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.05.2023 - 17:11
Cum se pot păstra cel mai bine bananele Foto: Unsplash.com
Cum se pot păstra cel mai bine bananele Foto: Unsplash.com

Bananele sunt printre fructele preferate ale românilor. Mulți nu știu însă cum să le păstreze și în câteva zile acestea încep să se închidă la culoare. Există însă un truc pentru a le păstra mai mult timp prospețimea.

SHARE

 Bananele sunt printre cele mai consumate fructe de la noi, deși acestea nu cresc pe pământ românesc. Deși sunt cam scumpe, românii le preferă mai ales pentru a le introduce în alimentația copiilor. Sunt folosite și de sportivi datorită vitaminelor pe care le conțin. 

Aceste fructe sunt însă destul de perisabile și după doar câteva zile de la cumpărare observăm că pe coaja lor apar deja pete maronii, iar în interiror miezul devine aproape gelatinos. 

Există un truc pentru a le păstra o perioadă mai lungă de timp.

Cum păstrăm bananele proaspete mai mult timp

Fructul este apreciat pentru conținutul său bogat în potasiu. O banană medie poate avea aproximativ 350 mg la 100 de grame. La aceasta trebuie adăugat că este o sursă bogată de alte minerale precum magneziu și fosfor, acid folic, vitamina C și vitamina B6.

Citește și: A vrut să mănânce struguri dar era să moară. Ce era în caserolă, alături de delicioasele fructe

Banana este preferată de sportivi pentru că are și magneziu. Ajută la recuperarea musculară și previne temutele crampe musculare. E important să știm că banana nu îngrașă, o spune un studiu de la Universitatea din Cambridge. Mai exact, mănânci o banană și te simți „plin”. Nu mai e loc pentru altceva.

Dar unde apare problema? În faptul că bananele se oxidează foarte repede! De multe ori, pentru a prelungi conservarea lor, le punem la frigider, și acestea capătă acea culoare neagră.

Citește și: Consumul de spanac, banane, nuci, avocado poate ajuta la lupta împotriva demenței

Bune de aruncat, nu? Ai putea avea dreptate…. nu trebuie să uităm că banana este un fruct tropical!

 Temperatura ideală la care trebuie să stea este în jur de 15 grade. La temperaturi scăzute, precum cele din frigider este eliberată o enzimă care reacționează generând substanțe de culoare închisă. E totul chimie și reacții.

E bine să știi că oxidarea poate fi încetinită urmând câteva sfaturi simple. Unul ar fi să acoperi ambele capete ale bananei cu folie transparentă. Așa vei întârzia maturarea fructului. Dacă sunt în formă de „ananas”, evită să le separi.

 De asemenea, poți încerca să le pui într-o pungă de plastic împreună cu o jumătate de lămâie. Închide bine și păstrează totul în frigider. Singurul lucru pe care îl vei observa după câteva zile este că va avea ceva condens în interior din cauza apei din fructe. Dar coaja de banană va fi practic ca în prima zi!

Citește și: 840 de kilograme de cocaină, confiscate în Cehia. Erau ascunse în lăzi de banane, în supermarketuri

 O altă variantă este să acoperi banana cu foi de ziar, înainte de a o pune la frigider. Dacă ai deja fructul decojit și nu vrei să se oxideze repede, poți pune în practică un alt truc.

Pune partea rămasă într-un recipient și învelește cu hârtie de bucătărie puțin umedă. Poți folosi și un șervețel care nu este prea subțire.

 Este mai bine să le conservi în frigider când nu sunt foarte verzi, scrie ziarulromanesc.de.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te