Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2025 - 20:08
Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic - Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic
Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic

Pasca cu brânză este inima dulce a sărbătorii de Paște, un desert tradițional care adună laolaltă aromele copilăriei, gustul fin al brânzei și parfumul discret de vanilie și coajă de lămâie. Dar ca să iasă cu adevărat perfectă, ai nevoie de un secret. Iată care e!

SHARE

Pasca cu brânză nu e doar un desert, ci un simbol al Paștelui – un aluat fraged împletit cu grijă și o umplutură fină, dulce și parfumată, care umple casa cu miros de sărbătoare. Dar pentru ca pasca ta să fie cu adevărat reușită, să nu se lase, să nu se ardă și să rămână fragedă zile în șir, ai nevoie de câteva secrete pe care le știau bunicile. 

Cum prepari pasca cu brânză pentru masa de Paște ca să fie perfectă? Secretul gustului unic

Pasca este sufletul dulce al mesei de Paște – simbol al bucuriei, al belșugului și al tradiției românești. Fie că o faci cu aluat dospit, fie că alegi varianta fără aluat, reușita pentru o pască perfectă stă în câteva detalii esențiale. Dacă ai avut vreodată o pască ce s-a ars pe margini, s-a lăsat în mijloc sau a ieșit prea umedă, rămâi aproape – îți spun tot ce trebuie să știi ca să-ți iasă de data asta fix cum trebuie: aurie, cremoasă și cu o textură divină.

Citește și:  Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri

1. Alegerea brânzei – inima unei păști reușite
Pentru o cremă fină, ai nevoie de brânză dulce de vaci bine scursă, fără zer, sau, și mai bine, ricotta – care are o textură mai fină și nu lasă lichid. Brânza trebuie trecută prin sită sau pasată cu blenderul pentru o compoziție omogenă. Cu cât este mai fină, cu atât păștile vor fi mai cremoase și nu se vor crăpa.

2. Aluatul dospit – baza tradițională, dar delicată
Dacă alegi păști cu aluat, fă o compoziție de cozonac cu unt, ouă și lapte călduț, bine frământată și dospită. Întinde un strat subțire în tavă și împletește marginile într-o coroniță decorativă. Ai grijă să nu pui un strat prea gros de aluat – altfel, se va coace mai greu decât crema.

3. Compoziția perfect echilibrată – nici prea lichidă, nici prea „grea”
Amestecă brânza cu 3-4 ouă, 4-6 linguri de zahăr (după gust), coajă rasă de lămâie, un praf de sare, 1 lingură de griș (sau făină), 1 lingură de smântână grasă, stafide hidratate și puțină esență de vanilie sau rom. Grișul sau făina ajută compoziția să se lege la copt, fără să se lase în mijloc.

De ce alte lucruri mai trebuie să ții cont atunci când pregătești pasca pentru masa de Paște?

4. Temperatura ingredientelor și modul de amestecare
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei! Nu folosi ouă sau brânză reci, altfel păștile se vor coace neuniform și vor avea risc mai mare de crăpare sau ardere. Bate ouăle separat și încorporează-le treptat în cremă, pentru o textură aerată.

5. Coacerea – blând, fără grabă, cu protecție
Preîncălzește cuptorul la 160–170°C și coace păștile pe treapta de jos, timp de 45-60 minute, în funcție de grosimea compoziției. Dacă vezi că încep să se rumenească prea repede deasupra, acoperă-le ușor cu o hârtie de copt. Nu deschide ușa cuptorului în primele 30-40 minute!

6. Cum previi lăsarea la mijloc?
– Folosește tăvi cu pereți înalți
– Nu bate compoziția în exces
– Nu coace la temperatură prea mare
– Lasă păștile în cuptor după ce ai stins focul, cu ușa întredeschisă, 15-20 minute, pentru a evita un șoc termic care le-ar putea „tasa”.

Citește și:  Bea apă cu acest ingredient dimineața, vei observa schimbări uriașe în corp. Beneficii miraculoase | Newsweek România

7. Răcirea – ultimul pas care contează
Păștile trebuie să se răcească lent, la temperatura camerei, pe un grătar. Nu le tăia cât sunt calde, oricât de tentant ar fi! Lasă-le să stea câteva ore sau chiar peste noapte la rece, acoperite ușor cu un prosop curat.

Păștile perfecte sunt mai mult decât un desert – sunt bucurie frământată cu răbdare și coaptă cu grijă. Când folosești ingrediente de calitate și respecți pașii cu blândețe, rezultatul va fi spectaculos – și nimeni nu va uita cât de bune au fost păștile de anul acesta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te