Cum prepară călugării de pe Muntele Athos pastele. O rețetă simplă, inspirată din bucătăria monahală
Cum prepară călugării de pe Muntele Athos pastele. O rețetă simplă și autentică inspirată din bucătăria călugărilor de pe Muntele Athos, care pun accent pe ingrediente naturale și gust curat.
Descoperiți cum prepară călugării de la Muntele Athos paste simple, cu un mic truc care transformă acest preparat umil într-o aromă cu adevărat profundă și armonioasă.
Pe Muntele Sfânt, printre livezile de măslini și în aerul plin de tămâie, timpul pare să treacă mai încet.
Acolo, zilele sunt pline de rugăciune și muncă, mâncarea nu este niciodată percepută ca un lux.
Cum prepară călugării de pe Muntele Athos pastele. O rețetă simplă, inspirată din bucătăria monahală
Este o formă de recunoștință, un dar de la natură și o manifestare a generozității lui Dumnezeu.
În bucătăria mănăstirească, nu există grabă, excese și combinații complexe.
Totul este subordonat măsurii, ritmului și sensului.
Pastele se gătesc într-o oală mare cu apă sărată, în timp ce ceapa se fierbe încet și fără grabă în ulei de măsline, într-o tigaie.
Se adaugă usturoi, nu pentru iuțeală, ci pentru o căldură și o aromă subtilă.
Când ceapa devine translucidă, adăugați în tigaie roșiile proaspete, curățate de coajă și tocate mărunt.
Cu câteva picături de ulei de măsline, acestea se transformă treptat într-un sos bogat - de culoare strălucitoare și cu o aromă surprinzător de intensă.
Singurele condimente sunt sarea, piperul negru și un praf de oregano. Nimic în plus.
Rețetă pentru „paste Hilandar” (de la Mănăstirea Hilandar)
Ingrediente:
- 400 g paste
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- 3-4 roșii coapte sau 1 conservă de roșii în suc propriu
- un praf de oregano
- sare și piper negru după gust
- pătrunjel sau busuioc proaspăt
Metodă de preparare:
Fierbeți pastele în multă apă cu sare până devin al dente, permițându-le să-și păstreze forma.
Căliți ceapa tocată mărunt în ulei de măsline, apoi adăugați usturoiul.
Citește și Un tip de paste, retras din supermarket în Austria. „Conține plumb”! Produsul e și în România
Când prinde miros, adăugați roșiile și fierbeți sosul la foc mic până se îngroașă.
Condimentați cu oregano, sare și piper.
În cele din urmă, încorporați pastele și gătiți timp de 1-2 minute pentru a se combina aromele.
Înainte de servire, presărați cu ierburi proaspete și serviți cu o felie de pâine.
Un gust care liniștește sufletul
În ciuda simplității sale extreme, acest fel de mâncare întruchipează spiritul vieții monahale, liniște, concentrare și pace interioară.
Călugării cred că, chiar și prin mâncare modestă, dar preparată cu grijă, o persoană se poate simți aproape de Dumnezeu.
Citește și Italienii sărbătoresc Ziua Pastelor „al dente”
Aceste paste nu sunt doar un prânz.
Este o întoarcere la tăcere, la recunoștință și la capacitatea de a aprecia lucrurile simple, scrie mixnews.lv