Dacă sunteți un iubitor de vin, probabil că ați visat să vă faceți propriul vin chiar acasă, mai ales dacă ați văzut acest lucru la bunici sau părinți.
Foarte important este să vă asigurați că toate recipientele pe care le veți folosi sunt curate și uscate.
Primul pas este să înlăturați boabele de struguri stricate, iar pe cele bune să le scoateți de pe ciorchine.
Citește și: Țuica fiartă, leacul băbesc pentru gripă și răceală. Cum se prepară? O poți face singur, acasă
Următorul pas este să zdrobiți strugurii într-un recipient, pentru a obține mustul. Semințele nu trebuie zdrobite, fiindcă vor conferi un gust amar.
Mustul se pune la fermentat într-un butoi de lemn sau într-un recipient de sticlă. Vasele nu trebuie umplute până sus, pentru a putea avea loc procesul de fermentare.
Fiindcă aerul nu trebuie sa intre în butoi, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, se folosește un dop găurit pe mijloc, în care se fixează un furtunaș, cu celălalt capăt pus într-o sticlă cu apă, se arată pe un site de specialitate.
Mustul se transforma în vin datorită drojdiilor.
Citește și: Cât costă o sticlă de vin obținut din struguri zdrobiți cu picioarele de un fotomodel?
Mustul trebuie ținut într-un mediu uscat, întunecat și răcoros, la 18 - 25 de grade Celsius.
Încăperea în care se ține mustul pentru fermentare trebuie să fie bine aerisită, pentru a evita posibile accidente legate de emisia de dioxid de carbon.
Citește și: Alba: Struguri culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață
După aproximativ 2-3 săptămâni, cât durează procesul de fermentare, vinul începe să se limpezească.
Se transferă vinul în sticle curate, iar acestea se închid imediat cu un dop de plută.
Depozitează sticlele într-o încăpere cu temperaturi între 7 si 18°C.