Cum au apărut singurele filme western românești? De ce n-a continuat seria „Ardelenilor”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.03.2024 - 10:18
Cum au apărut singurele filme western românești - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
western romanesc
western seria ardelenilor
iuliu moldovan

Cum au apărut singurele filme western românești? Rămase până azi singurele reprezentante ale acestui gen de producții, cele trei pelicule din seria „Ardelenilor” ar fi trebuit să aibă încă două continuări. Dar timpurile n-au mai fost prielnice pentru așa ceva.

SHARE

Cum au apărut singurele filme western românești? Cele trei pelicule din seria „Ardelenilor” au rămas unice în peisajul cinematografiei noastre. Aflați mai jos povestea creării lor, dar și motivele pentru care n-au mai continuat, deși existau deja schițe de scenarii pentru încă 2-3 filme, iar succesul la public fusese imens.

Cum au apărut singurele filme western românești? De ce n-a continuat seria „Ardelenilor”?

Filmele western sunt specifice SUA, de aici și numele lor ce face referire la Vestul Sălbatic din secolul al al XIX-lea.

Dar asta nu a împiedicat și alte țări să facă asemenea producții, așa cum s-a întâmplat cu fosta Republică Democrată a Germaniei (RDG). 

Est-germanii de la DEFA au început să producă filme cu indieni încă din 1966, ca replică la ecranizările de succes ale rivalilor din Repubica Federală a Germaniei (RFG), după romanele lui Karl May, începute patru ani mai devreme, cu francezul Pierre Brice în rolul lui Winnetou şi americanul Lex Barker în rolul lui Old Shatterhand.

Citește și: Dramele din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Ce a făcut actorul înainte să moară singur ?

În anii '70 RDG s-a îndreptat și către țara noastră, ca loc de filmare pentru una dintre pelicule, „Severino”, lansată în 1978, a cărei acțiune se petrece în pampasul argentinian.

Jean Constantin și Ovidiu Iuliu Moldovan, ascultând indicațiile regizorului Dan Pița - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

În spiritul „colaborării tovărășești” între țările comuniste, filmările s-au făcut la Studiourile Buftea, iar mai mulți actori români au făcut parte din distribuția peliculei cu „indieni și cowboy”.

Aceștia au fost Violeta Andrei - în rolul frumoasei indience Maruja, soţia lui Severino, interpretat de Gojko Mitić, Marcel Anghelescu, Emanoil Petruț, care s-au numărat printre interpreții de roluri principale  - dar și Ion Dichiseanu, Colea Răutu Constantin Fugaşin, Zephi Alşec sau Iurie Darie. 

„Severino” a fost regizat de Claus Dobberke, după romanul „Severino von den Inseln” („Severino din insule”) al scriitorului Eduard Klein.

Citește și: Recunoașteți personajele? Cum au ajuns doi actori români să joace în western-uri făcute de străini

Ulterior, ideea de a face un western românesc urmărind aventurile a trei fraţi din Ardeal, emigraţi în America la sfârşitul secolului al XIX-lea, i-a aparţinut scriitorului și scenaristului Titus Popovici, el însuşi ardelean.

Nu întâmplător, cei trei eroi – Traian, Ion şi Romulus – se numesc Brad, copacul-simbol al rectitudinii morale, mândriei naționale şi rezistenței. 

Titus Popovici a reușit să treacă cele trei filme de cenzură, el fiind membru al Comitetului Central al Partidului Comunist din România în perioada 1969-1989 și membru al Academiei Române. 

Povestea arată aventurile prin are trec fraţii Traian (Ilarion Ciobanu) şi Romulus (Mircea Diaconu) din Poplaca, ce vin în America să îl caute pe fratele lor, Johnny (Ovidiu Iuliu Moldovan), ca să îl aducă înapoi acasă.

Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Jean Constantin - Foto: Facebook/Cineclic

Toate cele trei povești au ca laitmotiv dorul de casă și sugestia inocenței pierdute pe tărâm străin, conform istoriafilmului.ro.

Dan Piţa a regizat „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978), „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981) în timp ce Mircea Veroiu s-a ocupat de „Artista, dolarii şi ardelenii” (1980).

Cele trei filme au adunat nu mai puțin de 15 milioane de spectatori și au reprezentat un uriaș succes de casă.

Citește și: Recunoașteți personajul? „Gloabă”, marele actor fără facultate care putea fi Mihai Viteazul

„A fost o joacă, până la urmă, e singurul exemplu de acest tip din cinematografia română. Ne jucam cu toţii ca într-un basm, o poveste frumoasă: un western e, până la urmă, o poveste.

Povestea celor trei fraţi în Vestul sălbatic a avut un succes năprasnic şi la vremea aceea şi, absolut miraculos, face şi astăzi, ceea ce ne bucură enorm! Din păcate, dintre cei trei fraţi, numai eu mai sunt în viaţă...“, a povestit actorul Mircea Diaconu, conform adevarul.ro.

Dar, spre mirarea și întristarea publicului larg, seria nu a mai continuat, deși deja existau planuri pentru încă două producții, după cum a adăugat Diaconu, mezinul fraților Brad din filme.

Ultima peliculă ar fi trebuit să se încheie prin revenirea în siguranță acasă, la Poplaca, a celor trei frați.

Dar autorităție comuniste au avut alte planuri, mai ales că, deja, atmosfera culturală și nu numai, se deteriorase mult la începutul anilor '80.

Ovidiu Iuliu Moldovan, într-o scenă de film - Foto: Facebook/Cineclic

„În vremea aceea, erau gândite aceste trei filme pe care le ştiţi, care s-au făcut, şi mai erau, poate chiar şi scrise sau schiţate, încă două poveşti. Şi anume, ei, cei trei fraţi plecau, se înscriau în legiunea străină, iar în ultimul film întoarcerea acasă, în Poplaca.

Din păcate, vremurile s-au stricat în România (oricum, mai rău decât erau stricate) şi au fost tăiate din bugetele anuale comediile, ceea ce era şi acest film, tocmai ca să rămână spatiu şi finanţare pentru filme de linie, filmele de ideologie şi de propagandă (erau anii '80) şi, prin urmare, nu s-au mai făcut la vremea aceea. 

Se râdea chiar pe vremea aceea cum că cei trei fraţi au rămas în America şi nu s-au mai întors acasă, ceva de genul acesta“, a dezvăluit actorul.

Citește și: Ce ar fi pățit Iuliu Moldovan și I. Ciobanu în seria 4 din westernul cu ardeleni. Cine l-a interzis

După 1990, niciun regizor, niciun scenarist, n-a mai fost interesat de realizarea unei producții western, așa că cele trei filme au rămas excepțiile din cinematografia noastră.

Dar ele se vor bucura multă vreme de aprecierea publicului, pentru că, dincolo de unele „tușe” mai apăsate de naționalism, acestea au fost bine făcute, regizate și jucate. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te