Recunoașteți personajele? Cum au ajuns doi actori români să joace în western-uri făcute de străini

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.08.2023 - 21:26
Colea Răutu - Foto: Arhiva

Doi mari actori români din generația de aur au ajuns să joace în filme cu „indieni și cowboy”. Acestea erau filmate în România, la Buftea, dar erau produse și finanțate de țări străine.

SHARE

Doi mari actori români, Ion Dichiseanu și Colea Răutu, au jucat roluri de indieni în ceea ce numeam filme cu „indieni și cowboy”. Ele au fost filmate la Buftea, dar au fost produse de RDG, țară comunistă și prietenă în anii 70.

În „Epoca de Aur”, Studioul Cinematografic Bucureşti a fost coproducător al mai multor westernuri germane, astăzi uitate, permiţându-le unor mari actori precum Colea Răutu, Ion Dichiseanu sau Emanoil Petruţ să realizeze câteva portrete inedite de nativi americani.

Est-germanii de la DEFA au început să producă filme cu indieni în 1966, ca replică la ecranizările de succes ale rivalilor din RFG, după romanele lui Karl May, începute patru ani mai devreme, cu francezul Pierre Brice în rolul lui Winnetou şi americanul Lex Barker în rolul lui Old Shatterhand.

Acţiunea din „Severino“, filmul la care au lucrat cei mai mulţi actori români, se petrece în pampasul argentinian. A jucat în această peliculă şi Violeta Andrei, în rolul frumoasei indience Maruja, soţia lui Severino, interpretat de Gojko Mitić. În haine de amerindieni au intrat şi Emanoil Petruţ (Domingo), Mircea Anghelescu (Nicolas), Constantin Fugaşin (Blas), iar în alte roluri au mai apărut Ion Dichiseanu, Zephi Alşec sau Iurie Darie. 

Cum s-a filmat

 „Nemţii au venit în România doar cu Gojko Mitić şi alţi trei-patru actori, restul distribuţiei fiind românească. S-au dat probe. Pe vremea aceea eram actor la Craiova.

M-a sunat unul dintre regizorii secunzi şi m-a întrebat dacă nu vreau să apar într-un rol episodic. M-am suit în tren şi m-am dus către Bâlea Lac, acolo unde se trăgeau primele cadre. Am dat o probă de călărie, fără şa, pe un cal foarte costeliv...

Am dat apoi şi probă de machiaj, moment în care regizorul neamţ îmi spune: «Nu mai faci rolul episodic, vei fi fratele lui Severino». A fost o experienţă deosebit de frumoasă, dar obositoare, pentru că făceam tot timpul naveta între Craiova şi Făgăraş“, ne-a povestit Fugaşin. El spune că s-a simţit tratat ca un adevărat star pe parcursul filmărilor: „Condiţiile erau foarte bune.

Existau rulote pentru actori, un catering bine garnisit, ceea ce nu vedeai la filmele româneşti. Plus o disciplină deosebită. Ştiai exact ce ai de făcut în ziua respectivă, orele de filmare se respectau întocmai.”, spune unul dintre actori, potrivit adeavarul.ro

Cine a fost Dichiseanu

Actor de film, de radio, de teatru, de televiziune, și voce, și scriitor român, Ion Dichiseanu a absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, din București), în anul 1959.

Ca student la Politehnică, a fost îndrumat spre actorie de fata marelui George Vraca. Apoi a fost cunoscut datorită activității sale artistice din cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele sale roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

În Liban, la Festivalul Internaţional de Muzică din Beirut, Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe actriţa spaniolă Sarita Montiel, cea căreia îi spune, în memoriile sale, „marea mea iubire”.

Dichiseanu și-a spus povestea de dragoste cu Sara Montiel chiar în cartea sa, apărută în anul 2016, „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”.

Citește și: Cum a sedus-o Dichiseanu pe una din marile dive din filmul mondial. Cine s-a opus iubirii dintre ei

Portret: Colea Răutu

Colea Răutu a fost unul dintre cei mai distribuiți actori din istoria cinematografiei românești. A apărut în 90 de filme, a fost un mare rapidist și a murit la aproape 100 de ani de o boală incurabilă.
Colea Răutu a jucat în zeci de filme, fiind îndrăgit în Toate pânzele sus, Nea Mărin Miliardar, Mihai Viteazul, Revanșa, Mircea, Răpirea fecioarelor, Nemuritorii sau Pistruiatul.

A jucat multe roluri de băiat rău și despre el s-a spus că e „actorul care s-a născut călare” pentru că a jucat în multe filme de acțiune.

A jucat cu toți marii actori ai României: Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Ilarion Ciobanu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te