Cum arăta soția părintelui Dumitru Stăniloae? În iulie 2024, Biserica Ortodoxă Română a decis canonizarea cunoscutului preot și teolog, alături de alte 15 nume esențiale ale ortodoxiei noastre, precum Arsenia Boca și Ilie Cleopa. Dar foarte puțină lume cunoaște povestea femeii care i-a stat alături iubitului sfânt părinte timp de 63 de ani.
Cum arăta soția părintelui Dumitru Stăniloae? Ea și sfântul, căsătoriți 63 de ani. Au avut 3 copii
În iulie 2024, Biserica Ortodoxă Română a hotărât canonizarea mai multor slujitori ai credinței străbune. Printre cele 16 personalități s-a numărat și părintele Dumitru Stăniloae, considerat de unii drept cel mai mare teolog al ortodoxiei din secolul XX.
El a fost trecut în lista sfinților cu titulatura de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, ziua sa de cinstire fiind stabilită la 4 octombrie.
Marele teolog s-a născut în ziua de 16 noiembrie 1903, în Vlădeni, judeţul Braşov. și a urmat cursurile Liceului confesional umanist „Andrei Şaguna” din orașul de sub Tâmpa..
În 1922 a primit o bursă la Universitatea din Cernăuţi, pe care a părăsit-o dupăun an, pentru a se înscrie la cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.
În Postul Mare din anul 1924 s-a întâlnit cu mitropolitul Nicolae Bălan, care i-a oferit o bursă la Centrul Mitropolitan din Sibiu.
Citește și: Părintele Cleopa, Dumitru Stăniloaie și Arsenie Boca vor fi canonizați. Ce a decis Sinodul BOR
În 1927 a terminat anul IV la Cernăuţi şi a susţinut licenţa în Teologie, sub conducerea profesorului Vasile Loichiţă, cu lucrarea Botezul copiilor. Apoi, a primit o bursă pentru studii de specializare la Atena.
În toamna anului 1928 a susținut, la Cernăuţi, teza de doctorat cu titlul: „Viaţa şi opera patriarhului Dosoftei al Ierusalimului şi legăturile lui cu Ţările Româneşti”, se arată în biografia publicată de doxologia.ro.
Părintele Dumitru Stăniloae alături de soția sa, Maria, cei doi fiind căsătoriți vreme de 63 de ani - Foto: basilica.ro
Ulterior, s-a aflat la Munchen, apoi în Berlin, Paris și Belgrad, pentru studii de Bizantinologie și Dogmatică şi documentare asupra operei originale a Sfântului Grigorie Palama.
La întoarcerea în ţară a fost încadrat profesor suplinitor la catedra de Teologie fundamentală a Academiei Teologice „Andreiene”. În decursul a 17 ani de activitate didactică, a predat Teologie Dogmatică, Apologetică, Pastorală şi Limba Greacă.
În 5 octombrie 1930, Dumitru Stăniloae s-a căsătorit cu Maria Mihu. Pe 10 mai 1931 s-au născut gemenii Dumitru și Maria.
Din păcate, în septembrie același ani, băiatul a murit – iar fiica a plecat la Domnul tot timpuriu, în aprilie 1945.
În 8 octombrie 1933 s-a născut cel de-al treilea copil al familiei, Lidia Stăniloae, care avea să devină scriitoare și om de știință, trăind până la vârsta de 83 de ani.
Pe 8 octombrie 1931, Dumitru Stăniloae a fost hirotonit diacon, în 1932 a devenit profesor titular provizoriu la Academia Teologică din Sibiu, iar pe 25 septembrie 1932 a fost hirotonit preot.
În iunie 1936, părintele Stăniloae a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, funcţie în care a profesat timp de zece ani. În 1938 a apărut, la Sibiu, lucrarea fundamentală „Viaţa şi învăţătura Sfântului Grigorie Palama”.
În 1946, la presiunea autorităților comuniste, părintele Stăniloae a fost nevoit să-și încheie mandatul de rector – dar a mai rămas profesor pentru încă un an.
Din 1950, părintele Dumitru Stăniloae a participat la întâlnirile organizate de grupul „Rugul aprins” - unde a conferenţiat de câteva ori, fără să facă parte din grupare.
Citește și: Care era mâncarea preferată a lui Arsenie Boca,? Poate fi savurată la Mănăstirea Prislop
În 1958, când a început un nou val de arestări în România, părintele Dumitru Stăniloae a fost printre cei luați în vizor. La 4 septembrie a fost arestat și dus, mai apoi, la Aiud.
A fost eliberat abia după cinci ani, în ianuarie 1963, lucrând, de atunci, ca funcţionar la Biblioteca Sfântului Sinod și, din octombrie celași an, revenind la catedră.
În 1973 a ieșit la pensie, dar a rămas profesor consultant pentru cursul de doctorat. În 1976 a apărut Filocalia, volumul 5, iar în 1977 au fost publicate volumele 6 și 7 – urmând ca, în 1979 să apară volumul 8, în 1980 volumul 9, în 1981 – volumul 10.
Părintele Dumitru Stăniloae a devenit membru corespondent al Academiei Române în 1990 și, tot atunci, a apărut Filocalia, volumul 11.
În 1991 a devenit membru titular al Academiei și s-a publicat volumul 12. A trecut la cele veşnice la 90 de ani, în ziua de 5 octombrie 1993.
Reprezentarea oficială a icoanei Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu ziua de cinstire în calendarul ortodox pe 4 octombrie - Foto: BOR
Dar dincolo de activitatea și opera sa, părintele Stăniloae s-a bazat aproape toată viața pe femeia care i-a stat alături, ca soție, vreme de 63 de ani, de la căsătoria lor, în 1930, până la moartea ei, în 1993, Maria Stăniloae, născută Mihu.
Maria Stăniloae a văut lumina vieții la 3 august 1906, în localitatea Șura Mare din județul Sibiu, într-o familie de țărani cu 8 copii. S-a căsătorit în timpul studenției cu Dumitru Stăniloae, pe atunci tânăr profesor la Academia Teologică, scrie basilica.ro.
Câteva imagini despre personalitatea Mariei Stăniloae se desprind din cartea fiicei sale, Lidia Stăniloae, „Lumina faptei din lumina cuvântului – Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae” și dintr-o carte de dialoguri cu nepotul său, Dumitru Horia Ionescu, „Cartea familiei Stăniloae”.
Lidia Stăniloae o descrie pe mama sa ca pe o „ființă de un devotament rar, cu o judecată foarte dreaptă și o putere de credință și dragoste pentru ceilalți, cum nu am mai întâlnit. Cunoștea bine oamenii, avea un al șaselea simț – care n-a înșelat-o niciodată”.
A stat alături de soțul său mai bine de 60 de ani, „susținându-l, nepierzându-și niciodată curajul” și așteptându-l să revină din arestul injust de 5 ani în temnițele comuniste.
La rândul său, Horia Ionescu evocă o imagine a bunicii sale, care obișnuia să-i povestească „tot ceea ce s-a întâmplat în Vechiul și Noul Testament”.
Citește și: 10 mituri despre Arsenie Boca. A prezis moartea soților Ceaușescu și s-a teleportat
„Ea cunoștea Cartea Sfântă la nivel de expert. Prin 1947, s-a hotărât să învețe cât mai mult din Biblie pe dinafară, gândindu-se că va veni o vreme când aceasta va fi interzisă și poate chiar confiscată”, mai menționa acesta, conform sursei citate.
Înduioșătoare sunt și descrierile ultimelor zile pământești ale acesteia, când, cu toate că era foarte slăbită și „rămăsese cât un pumn de om” își păstrase dreapta judecată și darul de a cunoaște foarte bine oamenii.
Lidia Stăniloae consemnează și aceste cuvinte înțelepte lăsate de mama sa: „Nimic nu-i mai de plâns ca răutatea care împietrește sufletele și le înăbușe…Le omoară”.
Preoteasa Maria Stăniloae a trecut la cele veșnice în 22 martie 1993 și a fost înmormântată la Mănăstirea Cernica, unde, peste câteva luni va fi înhumat și soțul său, actualul Sfânt Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.