Cum arăta singura Miss România care a ajuns pe podium la Miss Universe? Era o olteancă brunetă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.04.2024 - 10:38
Miss România 1930, a șasea de la stânga la dreapta, pe podiumul de la Miss Universe din acel an - Foto: Arhiva de la
miss romania 1930
miss romania 1929

Cum arăta singura Miss România care a ajuns pe podium la Miss Universe? Concursurile de frumusețe au o istorie de aproape un secol, inclusiv în țara noastră. Dar o singură conațională s-a apropiat de coroana de câștigătoare a titlului de cea mai frumoasă femeie din lume

SHARE

Cum arăta singura Miss România care a ajuns pe podium la Miss Universe? Concursul de frumusețe care stabilea cea mai atrăgătoare femeie din lume a debutat în orașul american Galveston, în 1926.

După trei ani, și țara noastră a avut o primă reprezentantă acolo, dar o singură conațională s-a apropiat, în cei aproape 100 de ani de competiție, de cununa oferit câștigătorei.

Cum arăta singura Miss România care a ajuns pe podium la Miss Universe? Era o olteancă brunetă

Concursurile de frumusețe au captivat mereu imaginația publicului, ele devenind evenimente tot mai sofisticate, dar și o adevărată rampă spre celebritate pentru participante și, mai ales, câștigătoare.

Primul și cel mai important concurs internațional de acest fel, „International Pageant of Pulchritude” („Concursul internațional de Frumusețe”) - ce a ajuns să fie numit Miss Universe, a debutat în Galveston, SUA, în 1926.

El se adresa tinerelor nemăritate și s-a derulat în formula respectivă până în 1932, inclusiv.

După aceea, din cauza Marii Crize Economice, Miss Universe s-a mutat în Europa, în Belgia, pentru trei ediții, conform en.wikipedia.org.

Concursul a fost după aceea întrerupt, lumea intrând în vârtejul războiului mondial. A fost reinventat în formula sa modernă abia în 1952, în California și continuă până în ziua de azi.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

Și în România, în perioada interbelică, au fost organizate asemenea competiții între anii 1929-1935.

De fapt, au existat două concursuri Miss România. Unul era organizat de revista Realitatea Ilustrată, sub egida trustului Adevărul, afiliat la Miss Universe, celălalt de revista Ilustrațiunea Română, sub egida Universul, fiind afiliat la Miss Europe - Miss Universe.

Cum Miss Universe era prima și cea mai importantă competiție mondială și la noi avea întâietate, cumva, concursul afiliat la acest eveniment, adică cel organizat de revista Realitatea Ilustrată.

Mariana Mirică, Miss România 1930 - Foto: Arhiva

Prima Miss România, cea din 1929, a fost Magda Demetrescu care a devenit și prima româncă ce a participat la concursul internațional de la Galveston.

Iar aceasta a făcut o impresie atât de puternică juriului, încât a reușit să se claseze pe locul 6.

Un adevărat vis pentru româncele care participă în ziua de astăzi la asemenea concursuri de frumusețe de amploare mondială.

Miss Universe din acel an a fost desemnata Lisl Goldarbeiter, Miss Austria, care a primit un premiu de 2.000 de dolari, echivalentul a 37.000 de dolari îla ora actuală.

Dar în anul următor, reprezentanta României avea să depășească orice așteptări, obținând cea mai bună clasare din istoria participărilor României la asemenea evenimente.

Olteanca Mariana Mirică, Miss Romania 1930, obtinea locul 3, fiind întrecută în opțiunile juriului doar de  două reprezentante ale țării gazdă.

Astfel, titlul de Miss Universe 1930 a fost cucerit de către Dorothy Dell Golf, Miss Statele Unite, urmata pe locul al doilea de Helen Hannan, Miss New Jersey.

Trebuie remarcat că frumoasa olteancă a depășit-o pe Miss Rusia, care a obținut doar locul 4. 

Citește și: Cine a câștigat concursul MISS WORLD 2024? A primit titlul de „cea mai frumoasă femeie din lume”

Dar, întoarsă în țară, Mariana Mirică nu s-a bucurat de faima binemeritată. Ea a primit doar o sumă simbolică din partea autorităților și a fost solicitată să se pozeze alături de mai-marii vremii, după care a reintrat în anonimat.

În 1931, țara noastră trebuia să fie reprezentată de câștigătoarea Miss România din ael an. moldoveanca de 17 ani, Erastia Peretz. 

Magda Demetrescu, prima Miss România din istorie, a ocupat locul 6 la Miss Universe 1929 - Foto: Arhiva

Dar un șir neîntrerupt de ghinioane ce au dus la întârzieri cu transportul, au făcut ca Erastia să rateze participarea, ajungând cu întârziere în Galveston.

De altfel, conform moldovenii.md, juriul a apreciat frumuseţea şi personalitatea ei încîntătoare şi a regretat că aleasa României nu a putut candida la concurs.

Erastia Peretz s-a căsătorit ulterior cu un actor renumit, Septimiu Sever, plecând aături de el din țară, în 1971, cei doi stabilindu-se în Canada.

Ultimul concurs de Miss România al epocii a avut loc în 1935 - ca și cel de Miss Universe - fiiind câștigat de Dorothée Christesco. 

Ulterior, comuniștii au interzis asemenea evenimente, ele revenind, totuși, spre finalul anilor 1970, dar sub titulatura de „Muncă, frumusețe, tinerețe”.

Citește și: Tânăra care va reprezenta România la Miss World 2024. Este profesoară de engleză

Au fost organizate 7 ediții, printre câștigătoare aflându-se și o viitoare vedetă acântecului popular românesc, Matilda Pascal Cojocărița, care a triumfat chiar în prima ediție, în 1979.

Celelalte concursuri cu această titulatură au avut loc în 1980 și în perioada 1985-1989. După 1990, concursurile de Miss au revenit în prim-plan, titulatura și organizarea lor fiind, însă, disputată între mai multe firme. 

În acest context, niciuna dinte reprezentantele Româiei în competițiile mondiale de acest fel nu a mai reușit măcar să se apropie de locul pe podium obținut de Mariana Mirică în 1930

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te