Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA? Reprezentarea monedei americane a apărut în altă țară

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.04.2025 - 10:51
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA
Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA

Simbolul $ al dolarului SUA este unul dintre cele mai răspândite și cunoscute în toată lumea. Cândva, pe vremea lui Ceaușescu, a deține o monedă sau o bancnotă cu acest semn pe ele putea să te ducă direct în pușcărie. Dar de unde provine simbolul care a acaparat toată planeta?

SHARE

Ca un paradox, simbolul $ al dolarului SUA se pare că a apărut în altă țară, nicidecum în cea condusă astăzi de Donald Trump. El a devenit, datorită puterii economie și militare tot mai puternice a Statelor Unite, unul dintre cele mai cunoscute reprezentări ale unei monede naționale de pe glob. Dar cum și cine l-a creat?

Cum a fost creat simbolul $ al dolarului SUA? Reprezentarea monedei americane a apărut în altă țară

Semnul dolarului este unul dintre cele mai puternice simboluri ale lumii, emblematic pentru mult mai mult decât moneda americană.

El reprezintă „visul american” și tot consumerismul și comoditatea care vin odată cu el, semnificând în același timp aspirații mari, dar și lăcomie și capitalism necruțător.

Cu toate acestea, în ciuda omniprezenței sale globale, originile semnului dolarului sunt departe de a fi clare.

Citește și: Nu mai economisiți în euro și dolari. Prețul aurului a atins un nivel record. Și nu se va opri aici

Dacă ar trebui să găsiți litere ascunse în forma sa, ați putea observa un „S” suprapus cu un „U” stors, fără îndoitură, care îi asigură trăsăturile verticale.

De fapt, acest lucru explică una dintre cele mai populare concepții greșite despre originile semnului, aceea că ar însemna Statele Unite, scrie BBC.

Așa credea scriitoarea, filozofa și celebra libertariană Ayn Rand. Într-un capitol din romanul său din 1957, „Atlas Shrugged”, un personaj îl întreabă pe altul ce reprezintă semnul dolarului.

Răspunsul include aceste rânduri: „pentru realizare, pentru succes, pentru abilitate, pentru puterea creatoare a omului - și tocmai din aceste motive, este folosit ca o marcă a infamiei. Reprezintă inițialele Statelor Unite”.

Simbolul dolarului american a devenit binecunoscut în toată lumea - Foto: Profimedia Images

Se pare că Rand s-a înșelat, nu doar pentru că, până în 1776, anul câștigării independenței față de Regatul Unit, SUA erau cunoscute sub numele de Coloniile Unite ale Americii, ci și pentru că există indicii că semnul dolarului era folosit înainte de nașterea Statelor Unite. 

Dolarul are o istorie mult mai scurtă decât alte monede, dar foarte amestecată. În 1520, Regatul Boemiei a început să bată monede folosind argint dintr-o mină din Joachimsthal - care se traduce aproximativ prin „Valea lui Joachim”.

În mod logic, deși lipsit de imaginație, moneda a fost botezată joachimsthaler, care a fost apoi prescurtată în „thaler” - sau taler în Țările Române - cuvânt care a continuat să se răspândească în întreaga lume.

Simbolul $ al dolarului SUA a apărut în secolul al XVIII-lea

În schimb varianta olandeză, „daler”, a fost cea care a traversat Atlanticul în buzunarele și pe limbile primilor imigranți, iar pronunția americano-engleză de astăzi a cuvântului „dolar” îi păstrează ecourile. 

Cu toate acestea, în ciuda tinereții relative a monedei, nu există un răspuns direct la întrebarea de unde a apărut semnul dolarului.

Nimeni nu pare să se fi așezat la masă pentru a-l proiecta, iar forma sa încă fluctuează - uneori este străbătut de două linii, alteori doar de una.

Citește și: De ce moneda națională se numește leu? Ce erau „românii”, banii care ar fi putut să-l înlocuiască?

Nu că nu ar exista o mulțime de ipoteze concurente. De exemplu, revenind la ideea că există un U și un S ascunse în forma sa, s-a sugerat că acestea reprezintă „unități de argint”.

Una dintre cele mai ezoterice povești de origine îl leagă de talerul boem - cel din Boemia - care prezenta un șarpe pe o cruce creștină.

Dolar spaniol din secolul al 18-lea - Foto: arhiva

Acesta însuși era o aluzie la povestea lui Moise care înfășura un șarpe de bronz în jurul unui stâlp pentru a vindeca oamenii care fuseseră mușcați. Se spune că dolarul derivă din acest semn.

O altă versiune se axează pe Coloanele lui Hercule, o expresie inventată de grecii antici pentru a descrie promontoriile care flanchează intrarea în Strâmtoarea Gibraltar.

Cele două coloane figurează în stema națională a Spaniei și, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, au apărut pe dolarul spaniol, care era cunoscut și sub numele de „monedă de opt” sau peso.

Stâlpii au steaguri răsucite în jurul lor în formă de S și nu este nevoie de prea multă atenție pentru a vedea asemănarea cu semnul dolarului.

Citește și: Moneda de 100 LEI care valorează o mică avere, lansată de BNR. Ce o face atât de valoroasă?

Așa se face că teoria cea mai larg acceptată despre originea semnului $ al dolarului implică, de fapt, moneda spaniolă.

Conform acesteia, în Colonii comerțul dintre spaniolii americani și englezii americani era intens, iar „peso”, sau „peso de ocho reales”, a fost moneda legală în SUA până în 1857.

Era adesea prescurtat, după cum ne spun istoricii, la inițiala „P” cu un „S” lângă ea în suprapuneri.

Peso sau dolarul mexican de astăzi - Foo: arhiva

Simbolul dolarului SUA, imprimat prima oară în 1790

Treptat, datorită mâzgăliturilor negustorilor și scribilor presați de timp, acel „P” a fuzionat cu „S” și și-a pierdut curbura, lăsând liniuța verticală ca un țăruș în centrul lui „S”. 

Un dolar spaniol valora mai mult sau mai puțin un dolar american, astfel încât este ușor de înțeles cum ar fi putut fi transferat semnul.

La fel ca în cazul tuturor lucrurilor americane din prezent, dezbaterea cu privire la originea semnului dolarului are o dimensiune partizană: din motive politice contradictorii, o facțiune favorizează ideea că semnul a fost creat în țară, alta că a fost importat.

Este cu siguranță ironic - deși deloc surprinzător - ca un simbol atât de intrinsec caracterului național al Americii să își aibă rădăcinile în cu totul altă țară.

Citește și: O monedă valorează mii de euro. O poți avea în portofel. Detaliul care face diferența

Dar, indiferent de modul în care a apărut, este cu siguranță o invenție americană: poate că nu a fost singurul său creator, dar corespondența lui Oliver Pollock, de origine irlandeză, un comerciant bogat și un susținător timpuriu al Revoluției Americane, a făcut ca acesta să fie adesea citat de istorici drept inițiatorul său.

În 1937, istoricul James Alton James a susținut că simbolul cu două liniuțe a fost, de fapt, un desen adaptat de patriotul Robert Morris, în 1778, în scrisorile sale adresate lui Pollock, deci nu ar fi fost invenția celui din urmă.

În ceea ce privește primul semn imprimat al dolarului, primele monede de un dolar american nu aveau nici un simbol pe ele 

Primul a fost realizat la o tipografie din Philadelphia în anii 1790 și a fost opera unui patriot american convins, scoțian de origine, pe nume Archibald Binny, care este astăzi amintit ca fiind și creatorul fontului Monticello.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te