Croația, cu vânt din pupa

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 03.05.2019 - 06:28
Dubrovnik

Privite de pe puntea unei ambarcațiuni, fascinanta Coastă Dalmată și cele mai frumoase insule croate din Marea Adriatică pot fi subiectul unei vacanțe de vară ieșite din comun.

SHARE

Dubrovnik, Split, Trogir sau Kastela, fascinanta Coastă Dalmată și peste o mie de insule și insulițe, cu plaje și peisaje ca în povești. Croația a urcat în ultimii ani în topul celor mai populare destinații turistice din lume, atrăgând peste zece milioane de turiști anual.

Reușita unui concediu în Croația depinde de mobilitate și, evident, de spiritul de aventură al fiecăruia, deoarece există atât de multe locuri și obiective turistice la tot pasul, încât este păcat să stați într-o singură locație. Soluțiile tradiționale sunt vacanța cu mașina sau charter-ul combinat cu închirierea unui autoturism. Dar se poate și altfel.

Insula Brac

Dacă aveți în plan o vacanță diferită, ieșită din tipare, în care să puteți vizita cele mai frumoase orașe ale Croației și, în același timp, să descoperiți și să vă bucurați și de cele mai căutate plaje din această zonă a Adriaticii, unele dintre ele ascunse în golfuri și golfulețe în care este imposibil de ajuns de pe țărm, puteți opta pentru o croazieră cu un iaht cu motor sau chiar cu vele. Bineînțeles, până în port, de exemplu Split, trebuie să ajungeți cu ceva, așa că mașina sau avionul nu ies din calcul.

O idee de itinerariu interesant ar putea suna cam așa. Îmbarcarea la bordul unei nave cochete, cu numai câteva cabine, are loc în Split. Prima oprire se face la Makarska, o stațiune cosmopolită de pe Coasta Dalmată, care vă va introduce în ritmul de vacanță. Apoi, Mljet este prima insulă pe care puneți piciorul. Situată în sud-vestul Croației, aceasta ascunde un parc național cu două golfuri adânci și o mânăstire din secolul al XII-lea
(Benedictina). Urmează o debarcare pe continent, pentru a vizita „perla“ Coastei Dalmate, Dubrovnik.

Insula Hvar

Orașul vechi datează din secolul XIII, iar din program nu ar trebui să lipsească Fântâna Onofrio, Mânăstirea Franciscană, Catedrala din Dubrovnik – una dintre cele mai frumoase din Croația - sau Palatul Sponza, construit în anii 1515-1522.

Croaziera liniștită printre insule poate continua cu opriri la Trstenik, un orășel cochet din peninsula
Peljesac, și pe insula Korcula, locul presupus de naștere al marelui explorator Marco Polo (în general, locul de naștere al lui Marco Polo este considerat Veneția, dar în anumite înscrisuri apar și Istanbul, și Korcula).

Iar ultimele zile ale vacanței plutitoare vi le puteți concentra pe renumitele insule Hvar și Brac. Penultima escală are loc în Hvar, una dintre cele mai luxoase și cunoscute insule croate. Chiar și Printul Harry al Marii Britanii a ales, acum câțiva ani, această destinație pentru vacanța de vară.

Insula Korkula

Apoi, când veți ajunge în Brac, veți avea impresia unei călătorii în timp. Coasta dramatică a insulei, umbrită de pini și măslini, pare desprinsă dintr-un tablou neatins de mâna omului, cu plaje intime și ape limpezi, turcoaz. Satele pescărești pitorești condimentează peisajul, iar de pe lista obiectivelor n-ar trebui să lipsească Peștera Zmeilor.

Insula Mljet

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te