Actrița interzisă 5 ani să urce pe scenă după ce s-a „amorezat” de Cotescu. A cui gelozie a stârnit

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.08.2023 - 20:40
Coca Andronescu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea (Rol ilustrativ)

Coca Andronescu este cunoscută pentru celebra serie difuzată la televiziune, „Tanța și Costel”, unde joacă alături de Octavian Cotescu. Actrița nu a mai apărut pe scenă cinci ani după ce emisiunea s-a oprit. Coca Andronescu a murit într-o zi de 5 august.

SHARE

Coca Andronescu este cunoscută pentru celebra serie difuzată la televizor și intitulată „Tanța și Costel”, unde joacă alături de Octavian Cotescu. Ne-a părăsit la data de 5 august 1998, la vârsta de 66 de ani. 

Sursa foto: AICI

A urmat studii de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953, după care a fost repartizată la Teatrul Naţional de Stat din Baia Mare. Şi-a început cariera jucând un rol episodic în „Steaua fără nume”, iar după numai un an, a apărut în „Ovidiu”.

Din 1957 a fost angajată la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală. Alte piese de teatru în care a fost distribuită: „Minunata pantofăreasă”, „Hangiţa”, „Bădăranii”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Fiicele”, „Gaiţele”, „Căruţa cu paiaţe”.

În anii ’70 a jucat într-un miniserial cu mare succes la public – „Iubirea e un lucru foarte mare”, difuzat de Televiziunea Română, interpretând în duet cu actorul Octavian Cotescu, celebrele personaje: Tanţa şi Costel.

Cum s-a născut Tanța și Costel

Lehliu, Medgidia, Crevedia, Babadag… pe ruta asta umblă zilnic un serios achizitor de vite pe nume Costel. Într-o zi, într-o gară, întâlnește o fată serioasă, casieriță la alimentară... După 5 minute, la un mic și la o bere, cei doi constată cât de asemănătoare le sunt principiile de viață și decid să se căsătorească.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

Cum arăta un dialog din Tanța și Costel

TANŢA: Bună seara dragul meu...
COSTEL: Păi, nu ţi-am spus la fel când am intrat pe uşă?
TANŢA: Nu, că m-am şi mirat.
COSTEL: Extraordinar! Va să zică, am intrat pe uşă şi nu ţi-am spus bună seara!

Tanţo e clar. Asta înseamnă că am rămas pur şi simplu fără sistem nervos. Şi ce sistem nervos aveam, că puteai să tragi şi cu artileria în mine, că nici nu clipeam... şi ce memorie posedam, că ţineam minte pe dinafară şi o mie de taurine, cu toate semnele particulare. Acuma, de când sunt cu tine, nu mai am nimic... S-au dus dracu' nervii, memoria... Şi mă dor şi rinichii... (înainte de a mă căsători cu tine de ce nu mă dureau, iar acuma mă dor? Plus că-mi pică şi părul)... de ce?"

Coca Andronescu și Octavian Cotescu sau... Tanța și Costel

Citește și: Cotescu: Bolnav, refuză să anuleze spectacolul: „Nu putem trimite publicul acasă”. Moare în 3 zile

După fenomenalul rol din serialul tv “Tanța și Costel”, Coca Andronescu nu a mai apărut timp de cinci ani la televiziune, pentru că, indiferent ce personaj interpreta, lumea izbucnea în râs. De altfel, personajele create de Ion Băieșu au declanșat, la vremea lor, un adevărat fenomen social.

Toată lumea râdea la Tanţa şi Costel, toată lumea vorbea ca Tanţa şi Costel, unii realizând umorul situaţiei, alţii nu, toată lumea «mai voia» Tanţa şi Costel. 

Altă explicație pentru care ar fi fost interzisă este aceea că serialul s-a bucurat de o așa mare audiență încât a fost considerat periculos și oprit. Se spune că însuși Ceaușescu a dat ordinul fiind invidios pe uriașul succes la serialului.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat în cel mai frumos film românesc pentru copii. Va fi ucisă la 34 ani

Nefericită în dragoste

In căsnicie nu a avut noroc, fiind căsătorită pentru o scurtă perioadă cu actorul Andrei Bursaci, de care se desparte în anul 1956. L-a reîntâlnit peste ani în filmul "Balul de sâmbată seara" al regizorului Geo Saizescu.

Coca Andronescu, îndrăgită actriţă de film şi teatru, s-a născut la 3 iulie 1932, în localitatea Pătârlagele (judeţul Buzău) şi a trecut la cele veşnice la 5 august 1998, în Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te