Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.08.2023 - 20:43
Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu, dislexic și bâlbâit, iar astăzi este cel mai iubit actor - Foto: Facebook / imagine cu caracter ilustrativ
Actorul supranumit Paul Newman de România care s-a „trezit” cu numele șters din distribuții - Foto: Facebook - Mari actori români / imagine cu caracter ilustrativ
Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu, dislexic și bâlbâit, iar astăzi este cel mai iubit actor - Foto: Facebook

Este unul dintre cei mai buni și apreciați actori din zilele noastre. Însă, până să ajungă aici, actorul a parcurs un drum anevoios. În cadrul unui interviu, acesta a declarat că s-a născut „sașiu, dislexic, bâlbâit, cu toate componentele unui eșec enorm”.

SHARE

”M-am născut sașiu, bâlbâit, cu toate componentele unui eșec enorm”, spune Mălăele, genialul artist ce a câștigat prin talentul său inconfundabil milioane de români, a spus Horațiu Mălăele pe care îl vedeți în poză.

A depășit complexele și a ajuns un geniu al comediei

Deși s-a născut în ultima zi din iulie, Horațiu a fost trecut pe data de 1 august. 

”M-am născut pe 31 iulie, dar lenea birocratică m-a confirmat pe 1 august”, se amuză polivalentul artist.

Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani

Regizor, actor, caricaturist și scriitor, lui Horațiu Valentin Mălăele îi place să spună despre viața sa că ”este ca o masă la restaurantcopilăria din partea casei, maturitatea – felul de bază, bătrâneţea – desertul, moartea – nota de plată.”

”Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine.

Eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze, pe spate. Mi se spunea mereu că desenez urât şi de atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic.

Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: «Tu eşti un geniu». Iar eu am început să fiu.”, povestea actorul într-un interviu.

Talentat la desen, în actorie, iar apoi a ajuns regizor de film

Horațiu Valentin Mălăele s-a născut la Târgu Jiu, iar prima sa expoziție de desene a avut-o la Casa de cultură din orașul natal, în 1970, ca o recomandare pentru admiterea la Institutul de Arte Plastice din Capitală.

Însă, în cele din urmă a ajuns la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică pe care l-a absolvit în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. O perioadă a jucat la Teatrul Național din Piatra Neamț, ca apoi să fie nelipsit pe scenele de la Nottara, Odeon, Bulandra, Teatrul de Comedie și Teatrul Național. În 1982 a debutat ca regizor de teatru (”O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, la Teatrul Nottara).

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

Ca actor de film a debutat în anii facultății, în pelicula ”Muntele ascuns”, iar filmografia sa cuprinde 60 de titluri cinematografice din care amintim: ”Ora zero”, ”Dragostea mea călătoare”, ”Secretul lui Bachus”, ”Primăvara bobocilor”, ”Secretul armei … secrete”, ”Divorț din dragoste”, ”Amen”, ”Damen Tango”, ”Magnatul”, ”Ticăloșii”, “Logodnicii din America”, “Poker”, “Ultimul corupt din România”, “Nuntă Mută”Ca și caricaturist, a expus în peste 3000 de expoziții.

A obţinut un număr impresionant de premii. Faţă de cele deja menţionate mai amintim: Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L. Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993 pentru piesa „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, Premiul pentru regie Ion Băieșu şi Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994, toate pentru „Escrocii în aer liber”, Premiul UNITER în anul 1998 pentru piesa „Unde-i revolverul?” şi Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te