Coca Andronescu, actrița care a jucat cu Octavian Cotescu „Tanța și Costel” ar fi împlinit 91 de ani. Este extrem de cunoscuctă pentru rolul Tanța din seria umoristică difuzată de TV „Tanța și Costel”.
Citește și: Cotescu: Bolnav, refuză să anuleze spectacolul: „Nu putem trimite publicul acasă”. Moare în 3 zile
Lehliu, Medgidia, Crevedia, Babadag… pe ruta asta umblă zilnic un serios achizitor de vite pe nume Costel. Într-o zi, într-o gară, întâlnește o fată serioasă, casieriță la alimentară... După 5 minute, la un mic și la o bere, cei doi constată cât de asemănătoare le sunt principiile de viață și decid să se căsătorească.
Cum suna unul din dialoguri:
“- Auzi? Tu vrei neapărat să te îmbraci în mireasă?
- Păi vreau, sigur că vreau… ca să mă vadă și pe mine localitatea și să mă pozez.
- Și rochia vrei neapărat să fie nouă? Că poți să închiriezi una, dacă vrei… e păcat că o porți doar odată…
- A, nu, închiriez una de pe Lipscani. Și tu poți să închiriezi de acolo costum negru.
- Lasă că am unul albastru, aproape nou, l-am folosit la o înmormântare și la un botez. Ce, nu merge și în albastru?
- Păi da de ce să nu meargă? La noi s-a căsătorit unul în gri și ce menaj fericit a avut…”
Între timp, serialul s-a bucurat de o așa mare audiență încât a fost considerat periculos și oprit. Se spune că Ceaușescu a dat ordinul fiind invidios pe uriașul succes la serialului.
Un portret măgulitor
Înainte de succesul uriaș cu „Tanța și Costel”, Coca Andronescu era considerată o promițătoare actriță.
„Urmărită cu simpatie în Telegrame, Dragoste la zero grade, Nu vreau să mă-nsor şi Titanic Vals, tânăra actriţă a Teatrului Naţional s-a impus atenţiei iubitorilor de film datorită unor certe calităţi. Terorizată şi ea — ca aproape toate bunele noastre actriţe — de scepticismul unor regizori amatori de frumuseţi caligrafice care au socotit-o fatal-nefotogenică, afilmică etc., a apărut pentru întâia oară în faţa aparatului de luat vederi, crispată, ca într-o casă străină în care nu te simţi în largul tău şi în care te sperie ritualul ceremonios al gazdelor.
Cine o vedea la teatru, în „Pantofăreasa” lui Lorca ori în „Hangiţa” lui Goldoni nu putea să nu remarce jocul ei evident cinematografic, dezinvolt, remarcabilul său simţ al mişcării. Dealtfel noi am mai avut prilejul să subliniem aceste atribute care o impuneau, singure, regizorilor noştri”, scria revista Cinema în 1965.
Măritată cu un coleg de scenă
Coca Andronescu s-a născut la 3 iulie 1932 în Pătârlagele, judeţul Buzău. După terminarea studiilor de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953, a făcut parte din trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.
Pe scena naţională, s-a remarcat prin rolul episodic (o elevă) în „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, montare semnată de Sică Alexandrescu, în 1956.
În anii următori, primeşte roluri succesive ce o vor consacra ca actriţă de comedie temperamentală, seducătoare şi spontană, cu mare priză la public.
Citește și: 92 de ani de la nașterea lui Octavian Cotescu. Iubirea pentru Valeria Seciu și o moarte ciudată
În 1957 interpretează rolul Pyrrhei din „Ovidiu" de Vasile Alecsandri. În 1958, joacă în „Minunata pantofăreasă" de Federico García Lorca, interpretând rolul Pantofăresei, în compania lui Mihai Fotino. Un an mai târziu, Sică Alexandrescu îi încredinţează rolul Mirandolinei din „Hangiţa" de Goldoni.
La începutul anilor '60, Coca Andronescu joacă într-o variantă TV a celebrului spectacol al lui Sică Alexandrescu, „Bădăranii" de Carlo Goldoni, în care îi avea ca parteneri pe Radu Beligan, George Calboreanu, Alexandru Giugaru sau Grigore Birlic.
Alături de acesta din urmă va apărea şi în celebrul „Titanic Vals" (1964), în regia lui Paul Călinescu, unde interpreta rolul Sarmisegetuzei. Următoarele trei filme în care apare sunt „Balul de sâmbătă seara" (1968), „Zile de vară" (1968), „Aşteptarea" (1970).
Coca Andronescu avea să se stingă în 1998 la numai 66 de ani.