Ciupercile halucinogene ar putea fi cheia unei vieți lungi. Ce au descoperit cercetătorii

DE Florentina Enache | Actualizat: 18.07.2025 - 13:00
Ciupercile halucinogene ar putea fi cheia unei vieți lungi. Ce au descoperit cercetătorii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ciupercile halucinogene ar putea fi cheia unei vieți lungi. Ce au descoperit cercetătorii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cercetătorii au descoperit că substanța activă din „ciupercile magice” crește longevitatea la șoarecii în vârstă.

SHARE

Un nou studiu sugerează că psilocibina, cunoscută și sub numele de ciuperci magice, ar putea prelungi durata de viață.

Cercetătorii de la Departamentul de Medicină al Universității Emory din Atlanta, Georgia, au descoperit că psilocibina prelungește durata de viață celulară și îmbunătățește supraviețuirea la șoarecii în vârstă, conform The New York Post.

Psilocibina este „un compus psihedelic natural produs de ciuperci halucinogene”, așa cum este definit în studiu.

Citește și: Hidratarea, arma secretă pentru longevitate. Câtă apă să bei pe zi? Alimente care hidratează corpul

Ciupercile halucinogene ar putea fi cheia unei vieți lungi. Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au remarcat că psilocibina a atras recent atenția datorită „dovezilor clinice considerabile” privind potențialul său în tratarea diverselor afecțiuni psihiatrice și neurodegenerative.

Studiul, publicat în revista Nature, a descoperit prima dovadă experimentală că tratamentul cu psilocină – metabolitul activ din psilocibina – crește longevitatea la șoarecii în vârstă.

Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

Coautoarea Louise Hecker de la Universitatea Emory a declarat că datele sugerează că psilocibina are un impact asupra „multor caracteristici ale îmbătrânirii”.

Acestea includ reducerea nivelului de stres oxidativ și prevenirea deteriorării ADN-ului.

„Psilocibina pare să încetinească uzura care însoțește îmbătrânirea”, a declarat Hecker într-un interviu acordat Fox News Digital.

Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi

„Șoarecii sunt mai sănătoși și trăiesc semnificativ mai mult.”

Tratamentul a dus la un impact surprinzător asupra prelungirii vieții celulare și a crescut rata de supraviețuire a șoarecilor, chiar și atunci când a fost administrat mai târziu în viață, a remarcat cercetătorul.

Șoarecii păreau, de asemenea, mai sănătoși, părul alb redevenind negru.

„Cea mai mare parte a ceea ce știm despre psilocibina provine din rezultatele clinice și din efectele sale asupra creierului”, a comentat Hecker. „Aceste studii pun în lumină faptul că psilocibina are efecte puternice asupra întregului organism.”

Sunt necesare mai multe cercetări

Deoarece acestea sunt primele studii care arată impactul psilocibinei asupra îmbătrânirii, Hecker a remarcat că mai sunt „multe de învățat” despre potențialul acestui medicament.

„Care sunt protocoalele optime de dozare pentru oameni? Care este vârsta optimă pentru începerea tratamentului pentru a obține beneficii optime?”, a întrebat Hecker. 

„Există o vârstă după care tratamentul nu mai este eficient? Există potențiale efecte adverse sau nocive asociate tratamentului pe termen lung? Care sunt mecanismele sale de acțiune? Toate aceste întrebări trebuie testate riguros.”

Sunt necesare studii suplimentare pentru a răspunde la aceste întrebări și pentru a confirma dacă tratamentul are impact asupra duratei de viață la oameni, a remarcat Hecker.

Gabe Charambides, fondatorul Odyssey, primul centru legal pentru terapii cu psilocibină din SUA, a declarat că consideră aceste descoperiri „convingătoare”.

„În timp ce majoritatea studiilor clinice cu psilocibină la oameni s-au concentrat pe rezultatele în materie de sănătate mintală – depresie, anxietate, PTSD – această lucrare evidențiază schimbări fiziologice, inclusiv markeri ai îmbătrânirii celulare”, a declarat el într-un interviu acordat Fox News Digital. 

Deși centrul lui Charambides nu testează modificările biologice, el a spus că mulți oaspeți raportează ameliorarea unor afecțiuni fizice, cum ar fi durerile cronice și migrenele.

„Aceste rapoarte sugerează că efectele asupra minții și corpului la care face referire studiul pot fi transpus și la oameni”, a declarat el pentru Fox News Digital.

Administrarea psilocibinei ar trebui să difere „radical” de la șoareci la oameni în ceea ce privește screeningul, pregătirea și măsurile de siguranță, a menționat Charambides.

Persoanele care beneficiază cel mai mult de terapia cu psilocibină includ cele care „se simt blocate” după evenimente importante din viață – cum ar fi traume din copilărie, divorț, schimbări radicale în carieră sau pierderea unei persoane dragi – sau persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea mintală, a adăugat el.

Riscuri pentru sănătate

Ryan Moss, director științific la Filament Health, o companie canadiană care dezvoltă medicamente psihedelice naturale în stadiu clinic, a subliniat importanța administrării psihedelicelor într-un mediu sigur.

„Experiențele psihedelice pot provoca uneori anxietate, halucinații și paranoia”, a declarat Moss anterior pentru Fox News Digital. „Unii pacienți care utilizează psihedelice tradiționale au raportat evenimente cardiovasculare adverse în timpul studiilor clinice.”

Pentru a reduce aceste riscuri, Moss a recomandat ca participanții la studiile clinice să beneficieze de o pregătire temeinică și de monitorizare de către profesioniști calificați în timpul sesiunilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te