Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Cum a făcut avere în SUA?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.12.2023 - 14:38
Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
brandusa marioteanu
Brandusa marioteanu niro

Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Sigur v-o amintiți, dar puțini i-ar putea spune numele. Deși a apărut în cel mai vizionat film românesc din istorie, a ales să renunțe la actorie și să plece în America, unde are o carieră fabuloasă.

SHARE

Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Samantha, fiica răpită de gangsteri în celebra comedie, a fost interpretată de o tânără studentă, pe atunci, rudă apropiată cu genialul actor. Ulterior, a preferat să plece în America și să aleagă un alt destin profesional.

Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Cum a făcut avere în SUA?

Cu siguranță știți „Nea Mărin miliardar”, comedia din 1979 care a devenit cel mai vizionat film românesc din toate timpurile.

Neuitatul Amza Pellea a făcut un dublu rol, interpretându-l atât pe Nea Mărin Juvete, cât și pe miliardarul american Marlon Juvett, a cărui fată este răpită de niște gangsteri cam... neîndemânatici.

Și atunci, dar chiar și acum, multă lume s-a întrebat cine o fi fost actrița blondă care a jucat rolul Samanthei, fiica răpită. Ei bine, era vorba de Brândușa Marioțeanu, care era studentă la Actorie, la acea vreme. 

Poate că numele nu vă spune mai nimic, dar totul se va schimba când veți afla că era nepoata marelui Toma Caragiu.

Brândușa era unica fată a Matildei Caragiu-Marioțeanu, una dintre cele două surori mai mici ale inegalabilului Toma.

Citește și: Recunoașteți personajele? El, distrus de moartea mamei, ea, acuzată că a distrus cariera unei colege

Fascinată de cariera unchiului Toma, ea s-a înscris la IATC, și a fost distribuită în câteva din filmele prestigioase ale vremii. 

Pe lângă „Nea Mărin miliardar”, a mai jucat în „Filip cel Bun” (1975, regia Dan Pița) și în „Rătăcire” (1978, regia Alexandru Tatos).

Brândușa Marioțeanu, pe când juca rolul Samanthei, în „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cariera sa actoricească se va sfârși însă aici. Pe la 22 de ani emigrează la Paris și încearcă să își împlinească adevaratul său vis, acela de a lucra in lumea modei.

„Toma era o minune. El nu avea copii naturali, avea doar o fată adoptiva și de aceea eu am fost foarte aproape de el. Era un tip extraordinar, atât de talentat și de minunat!

Eu nu-l vedeam doar ca pe actorul Toma Caragiu, ci și ca pe unchiul Toma care venea la noi acasă în fiecare zi de duminică între doua spectacole (el juca la Bulandra și noi locuiam pe strada Polona) și începea să strige de la poarta: „Am venit! Sunt aici!”. 

Toti vecinii ieseau și se bucurau, căci el avea o pasiune enormă pentru tot. El m-a învățat o lecție pe care n-am s-o uit niciodată. 

Era emoționat de fiecare dată când urca pe scenă la o premieră, întrebandu-se totdeauna dacă va fi bun, dacă spectacolul va ieși bine și dacă el va da totul! Niciodată nu s-a complăcut să zică ca e actor mare, că e vedetă și nu-i păsa! Avea o pasiune continua și dorință de a fi mereu mai bun. 

Iar alt lucru care mi-a plăcut meru la el a fost acela că niciodată n-a vorbit de rău pe nimeni. Nu l-am auzit niciodată să spună că e mai talentat decat Dinică sau decat Moraru!

Dimpotrivă, îi lăuda mereu pe toți! Era un om de o calitate extraordinară și m-a învățat că poți să exiști în viața asta fiind un om bun.

Într-un fel, Toma m-a convins să mă duc la Actorie, pentru că am fost actriță la început în România. . La facultate eram colegă cu Mihaela Caracas, cu Mirela Gorea, Mariana Buruiană, Adrian Pintea și cu splendidul Marcel Iureș”, spunea Brândușa Marioțeanu, într-un interviu pentru hotnews.ro, din 2007.

Citește și: Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? A murit la fel de brutal ca mama sa

Pentru nepoata lui Toma Caragiu, care a devenit Brândușa Niro după căsătorie, adevăratul succes a venit după ce s-a mutat la New York.

Lucrează ca şef în marketing pentru giganţii din lumea modei Hugo Boss şi Ralph Lauren, apoi primeşte propunerea de colaborare cu prestigioasa publicaţie “New Yorker”.

CV-ul îi este îmbogăţit cu titulatura de redactor-şef al revistei „The Daily Front Row”, una dintre cele mai influente publicații de modă, ea fiind în topul Fashion’s 50 al celor mai puternice personalități din branșă.

Bândușa Niro, fostă Marioțeanu, așa cum arată la ora actuală - Foto: Facebook/Brandusa Niro

La fel ca și genialul său unchi, nu are copii, dar și-a asumat perfect conștientă acest lucru.

„Niciodată n-am vrut cu adevărat copii, să spun foarte drept. Îmi plac copiii, dar nu m-am văzut pe mine mamă. Întotdeauna am avut o pasiune pentru libertate absolută şi m-a şi pasionat foarte tare profesia. Şi mi-am dat seama că nu poţi să le ai pe toate în viaţă; sau poate poţi, dar nu la acelaşi nivel.

Sunt aşa de implicată în ce fac, încât n-ar mai rămâne destul loc. Să-l faci şi să-l laşi bonei? Nu ştiu, nu critic asta, poate e bine pentru alţii, dar n-aş fi făcut aşa ceva. Eu sunt o persoană care se dedică total”, povestea Brânduşa Marioţeanu, într-un amplu interviu oferit jurnalistei Cristina Bazavan, pentru site-ul bazavan.ro.

Citește și: Care domnitor a vrut să unească cele trei Țări Române înaintea lui Mihai Viteazul? De ce a eșuat?

.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te