Recunoașteți personajele? El, distrus de moartea mamei, ea, acuzată că a distrus cariera unei colege

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.12.2023 - 17:29
Cei doi actori au jucat împreună într-un film din 1988 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
ovidiu iuliu moldovan in Horea
vivian alivizache

Personajele despre care vom vorbi s-au întâlnit în film, într-o peliculă din 1988. Pentru el, era unul dintre nenumăratele roluri importante, în schimb, pentru ea, a fost vorba de singura partitură majoră din cinematografie. Apoi, destinele lor au luat un drum total diferit.

SHARE

Marele actor din imaginea de mai sus a fost distrus de moartea mamei, moment în care a renunțat la film, retrăgându-se în singurătate. În schimb, actrița ce i-a dat replica în filmul din 1988, a jucat pe scena Naționalului bucureștean, dar la un moment dat, a fost acuzată că a distrus cariera unei colege.

Recunoașteți personajele? El, distrus de moartea mamei, ea, acuzată că a distrus cariera unei colege

Probabil că mulți l-au recunoscut deja pe marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan. S-a născut în satul Vişinelu, localitatea Sărmaşu, judeţul Cluj (astăzi, judeţul Mureş), la 1 ianuarie 1942.

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu, pe care l-a absolvit în 1964.

Şi-a început cariera pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde fusese repartizat. Aici, a jucat între anii 1965-1969.

Începând din 1970 şi până în 2002, ca actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, a interpretat o multitudine de personaje din literatura dramatică românească şi universală.

Citește și: Bolnav, Iuliu Moldovan urcă ultima oară pe scenă și recită din Eminescu. Moare, singur, după 2 luni

A fost prețuit și iubit de marele public pentru o multitudine de personaje din cinematografie. Din filmografia sa amintim: „Actorul şi sălbaticii” (1975, regia Manole Marcus), seria „Ardelenilor” - „Artista, dolarii şi ardelenii” (1978, regia Mircea Veroiu), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978, regia Dan Piţa), „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1980, regia Dan Piţa)  - dar și „Semnul şarpelui” (1982, regia Mircea Veroiu), „Dreptate în lanţuri” (1984, regia Dan Piţa), „Horea” (1984, regia Mircea Mureşan), „Cuibul de viespi” (1988, regia Horea Popescu) sau „Craii de Curtea Veche” (1997, regia Mircea Veroiu).

Viaţa lui Ovidiu Iuliu Moldovan a fost marcată de pierderea prematură a tatălui său, luat prizonier de război şi omorât împreună cu alţi 40 de camarazi, de luptătorii  lui Miklos Horthy.

Actorul a încercat toată viaţa să afle ceea ce s-a întâmplat cu părintele său, dar nu a reuşit. Din respect faţă de acesta, actorul şi-a luat numele „Iuliu”.

Moartea mamei sale, survenită în 1995, i-a sfâşiat inima lui Ovidiu Iuliu Moldovan, astfel că, după acest episod, s-a închis in el, s-a retras din viaţa publică, apărând ocazional pe scena Naţionalului şi în recitalurile de poezii eminesciene.

Ovidiu Iuliu Moldovan în „Horea”, unul dintre rolurile sale de forță - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Moldovan a fost, de altfel, unul dintre cei mai vibranți și profunzi recitatori ai versurilor poetului „nepereche”. Poate doar Gheorghe Cozorici, prin unicitatea timbrului său, să-l fi depășit.

Actorul s-a îmbolnăvit grav, dar a ascuns acest lucru, inclusiv de oamenii cei mai apropiați, el nefiind căsătorit și neavând copii.

Nici măcar fratele său, regizorul Mircea Moldovan, nu a ştiut că are ciroză, ştia doar că suferă de diabet.

Ultima dată acesta a vorbit cu actorul într-o duminică de martie, luni a fost internat, iar miercuri, 12 martie 2008, marele artist a murit.

Citește și: Interviu INEDIT cu Iuliu Moldovan: Sunt de profesie transilvănean. Orice actor are mai multe suflete

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Dan Piţa, Caramitru... Îi suna şi le zicea: „O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă, cu slănină. Haideţi repede!”.
 
Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”, a povestit Mircea Moldovan.
 
Actorul mai urcase pe scenă în urmă cu două luni când, la aniversarea lui Eminescu, a recitat versuri pe scenă alături de Valeria Seciu.

Pe 15 ianuarie 2008, Iuliu Moldovan era deja bolnav, dar aproape nimeni nu știa asta. Se refugiase într-o singurătate absolută, mai ales după moartea mamei sale.

Îndrăgostit de Eminescu, din care recita grozav, decide să participe alături de actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa, în cadrul recitalului extraordinar „Trecut-au anii…”, dedicat împlinirii a 158 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. 

Ovidiu Iuliu Moldovan se stingea pe 12 martie 2008, singur, fără „publicitate”, într-o discreție absolută. A iubit și a fost iubit, și asta i-a fost suficient, se pare. Nu și-a dorit nevastă, dar și-ar fi dorit copii.

Conform apropiaților, cea mai mare neîmplinire a sa a fost faptul că nu a avut urmași. 

Pe de altă parte, Vivian Alivizache a avut o cu totul altă traiectorie în viață. S-a născut la 27 aprilie 1953, iar în film singurul rol important dintre cele patru apariții, a fost cel al Wandei Serafim din filmul „Cuibul de viespi”(1988). Este și pelicula în care este partenera de peliculă a lui Ovidiu Iuliu Moldovan.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția actorie, în anul 1979, la clasa profesoarei Sanda Manu.

Între anii 1979 - 1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara, iar din 1981 a început să joace la Teatrul Național din București.

Citește și: Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? A murit la fel de brutal ca mama sa

A întruchipat numeroase personaje în zecile de piese în care a apărut pe scena Naționalului. Printre ele s-au aflat: Nora - „Jocul ielelor”, de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga, din 2010, Miss Lucy - „Dulcea pasăre a tinereţii”, de Tennessee Williams, regia Tudor Mărăscu, 2005, Prinţesa Betsy - „Anna Karenina” de Helen Edmundson, regia Alice Barb, 2003, „Dragoste în hala de peşte” de Israel Horovitz, regia Ion Cojar, 1999, Olivia - „Noaptea regilor”, de William Shakespeare, regia Andrei Şerban, 1991, Zoe - „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, 1979, „Fata din Andros" de Terenţiu, regia Grigore Gonţa, 1978 sau Zamfira - „Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu, 1977, conform site-ului tnb.ro.

Vivian Alivizache a murit în 2022, după zeci de roluri jucate pe scena teatrului Național - Foto: tnb.ro

Dar, din 2003 a interpretat rolul Afaceristei în piesa „Cinci femei de tranziție”, scrisă și regizată de Rodica Popescu Bitănescu.

De această producție se leagă și acuzațiile pe care una dintre colegele de scenă i le-a adus atât regizoarei, cât și celorlalte actrițe din piesă, printre care și Vivian Alivizache.

Este vorba de regrata Aimee Iacobescu, neuitata „Domniță Ralu” din cinematografia noastră. Cu peste 15 ani în urmă, Aimee Iacobescu a atacat-o dur, acum câțiva ani, pe Rodica Popescu-Bitănescu, după ce aceasta a eliminat-o din piesa respectivă pe motiv că uitase câteva replici.

Ea le-a acuzat și pe celelalte actrițe din piesă, Viviana Alivizache, Magda Cernat și Tania Popa, că din cauza lor s-a îmbolnăvit ulterior și a ajuns în spital.

„Colegele mele făceau tot soiul de bancuri tâmpite pe seama mea, îmi tăiau replicile, eu încercam să le ajut pentru că am fost șefă de promoție la IATC cu media 9,48 și de aceea am fost angajată direct la TNB, iar ele spuneau că fac paradă de cultură. 

M-au supărat foarte tare, inclusiv în spectacole: îmi tăiau aplauzele, se așezau în fața mea ca publicul să nu mă vadă, profitând de rolul care mă obliga să stau pe un scaun, mai în spate.

Atunci am făcut o depresie și o criză de panică. Am renunțat la această piesă din cauza presiunilor psihice făcute asupra mea din invidie.

Niciuna dintre partenerele mele – pentru că nu le pot considera colege – nu jucase cât mine, nu făcuse filmele mele și nu avea popularitatea mea... Erau infatuate și mă acuzau că am distrus spectacolul din acea seară”, a spus Aimee Iacobescu cu ceva vreme în urmă pentru ziarulring.

Citește și: Singurul domnitor al Moldovei care putea rupe o potcoavă cu mâinile. A devenit personaj de roman

Aimee Iacobescu a părăsit această lume, după o lungă luptă cu bolile, dar și cu greutățile financiare, la 71 de ani, pe 27 martie 2018.

Doar patru ani mai târziu, pe 8 mai 2022, se stingea din viață și Vivian Alivizache, la vârsta de 69 de ani. Dar cinefilii o vor putea admira mereu în rolul Wandei din „Cuibul de viespi”, alături de uriașul actor Ovidiu Iuliu Moldovan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te