Cine au fost cei 40 de mucenici? Cum a trădat unul dintre ei și ce soartă a avut?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.03.2024 - 07:54
Cine au fost cei 40 de mucenici - Foto: cluj24.ro
40 mucenici

Cine au fost cei 40 de mucenici? Pe 9 martie este sărbătorită ziua acestor martiri ai credinței creștine, soldați în armata romană, care au refuzat să se mai închine zeilor păgâni. Totuși, numărul lor putea fi mai mic, pentru că a existat și un trădător printre ei.

SHARE

Cine au fost cei 40 de mucenici? La 9 martie creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, eveniment ce amintește de jertfa acestora în numele credinței în Hristos. Dar aceștia au avut printre ei și un trădător, care a cedat în fața grelei încercări la care fuseseră supuși. Soarta aestuia a fost pe măsura faptei sale.

Cine au fost cei 40 de mucenici? Cum a trădat unul dintre ei și ce soartă a avut?

Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele.

Perioada debutează cu prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, pe 9 martie. și durează până în data de 17 martie.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Mucenicii, Măcinicii, Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii sau Sâmbra plugului. 

Dar cine erau aceti mucenici, de fapt? Ei au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), și erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, conform tvrinfo.ro.

Citește și: Sărbătoare religioasă. Cum a găsit împărăteasa Elena Sfânta Cruce. Ce se întâmplă dacă muncești azi

Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni. Aflând despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițati timp de opt zile și bătuți cu pietre.

Apoi, Agricola i-a pus să aleagă din nou între închinarea la zeii romani sau o pedeapsă și mai aspră, care, în acele vremuri, nu putea fi decât moartea.

Cei 40 de Mucenici au fost soldați creștini din armata romană - Foto: crestinortodox.ro

„Precum în războaie ați fost cu un suflet și cu un cuget și v-ați arătat vitejia voastră, tot așa și acum, cu un cuget și un suflet, să arătați supunerea voastră la împărăteștile legi și să jertfiți zeilor de voie, mai înainte până a nu vă sili cu muncile.

Una din două stă înaintea voastră: ori zeilor să aduceți jertfă și să luați mai mari daruri, ori, nesupunându-vă, să fiți necinstiți și izgoniți din dregătoria ostășească. Gândiți-vă și alegeți ceea ce vi se pare vouă că este mai de folos”, ar fi glăsuit guvernatorul prigonitor de creștini, potrivit doxologia.ro.

Văzând că cei 40 de soldați nu renunță la credința lor, Agricola a poruncit să fie dezbrăcați și băgați în apa cumplit de rece a unui lac din apropiere. Era vreme de iarnă, cu ger mare și viscol puternic.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 22 februarie. Cum a fost găsit locul unde erau îngropați Sfinții Mucenici

Dar, ca să-i ispitească, guvernatorul a pus și un feredeu (o baie) cu apă caldă, pentru a-i îmbia să iasă din lac.

De jur împrejurul lacului, au fost trimiși soldați să-i păzească, în frunte cu străjerul temniței unde fuseseră închiși cei 40.

Prin rugăciuni, aceștia au fost întăriți ca să reziste acestei cazne. 

„Nu de haine ne dezbrăcăm, ci pe omul cel vechi lepădăm; aspră este iarna, dar dulce este Raiul; iute este gerul, dar plăcută este desfătarea. Pentru Raiul pe care l-am pierdut să nu mai răbdăm astăzi pe noi haina cea stricăcioasă”, se încurajau ei între ei.

La miezul nopții, unul dintre cei 40 nu a mai putut rezista și, renunțând la credința în Hristos, a ieșit din lac și s-a îndreptat în fugă spre baia caldă. Dar când a ajuns în apropierea acesteia, abia simțind căldura, îndată a căzut mort. 

Au mai trecut vreo trei ore când, deși era plină noapte, pe cer a apărut o lumină caldă ca Soarele, a izgonit gerul, a topit gheața și a încălzit apa lacului. Apoi, 40 de cununi strălucitoare au început să coboare asupra mucenicilor.

Toți paznicii dormeau în afară de străjerul temniței care, văzând ce s-a întâmplat, s-a minunat, dar a observat că numărul de cununi nu se mai potrivea cu cel al soldaților aflați în lac. 

A înțeles că lipsea cel care murise după ce ieșise din lac, apoi i-a deșteptat pe ceilalți străjeri și, dezbrăcându-se de haine, a sărit în apă înaintea ochilor tuturor, strigând din toate puterile: „Și eu sunt creștin!”.

Așa s-a desăvârșit numărul de patruzeci al sfinților mucenici, căci străjerul temniței a împlinit locul celui căzut. Iar numele lui era Aglaie.

Citește și: Cine este cel mai tânăr sfânt român? Avea doar 12 ani când a fost decapitat

Numele acestor patruzeci de Sfinți Mucenici sunt acestea: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie, temnicerul care a sărit în lac, luând locul celui care-și trădase credința.

Când Agricola a revenit s-a mirat să-i găsească încă în viață. Cum era hotărât să-și ducă la capăt pedeapsa dată, a poruncit să fie scoși din lac și să le fie zdrobite gleznele cu ciocanele, apoi trupurile lor să fie arse, iar oasele rămase aruncate în respectivul lac. 

La trei zile după jertfa lor, Sfinţii 40 de Mucenici i-au apărut episcopului Petre cerând să fie scoşi din apă. Prin urmare, creştinii le-au luat atunci trupurile şi le-au îngropat cu mare cinste. Dar, în timp, nu s-a mai știut unde se află locul respectiv sau dacă trupurile au fost mutate.

Mai târziu, în prima jumătate a secolului al V-lea, osemintele lor au fost regăsite de Pulcheria, sora împăratului Teodosie al II-lea (408-450), într-o capelă în pământ, în afara zidurilor Constantinopolului, 

Citește și: Povestea Evangheliei ferecate în aur de Constantin Brâncoveanu. Cum a ajuns comoara pe mâna rușilor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te