Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? A domnit doar trei luni

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.12.2023 - 21:13
Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei - Foto: mythologica.ro - cu rol ilustrativ

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? Istoria Țărilor Române sunt marcate nu doar de mari voievozi, ci și de domni care au ocupat vremelnic această poziție. Printre aceștia se află și unul aparte, care a fost primul domnitor ce nu avea origini românești.

SHARE

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? Printre numeroșii domni ai Țărilor Române se află și o figură aparte. A domnit doar aproape 3 luni, dar istoria l-a consemnat drept primul domnitor ce nu a avut origini românești.

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? A domnit doar trei luni

Personajul de care vorbim astăzi s-a pierdut în colbul istoriei și puțini știu că a fost domnul Moldovei, pe care l-a ocupat între octombrie 1448 - ianuarie 1449.

Practic, a condus țara cu doar câțiva ani înainte ca în fruntea acesteia să vină Ștefan cel Mare, în 1457.

Domnitorul respectiv era un nobil ungur cu numele de Csupor de Monoszló, ce făcea parte dintr-o familie de vază de origine croată.

El este menționat în cronici după numele popular pe care l-a primit, Ciubăr Vodă, potrivit moldovenii.md.

Acest Csupor sau Ciubăr a fost chiar comandantul trupelor trimise de marele Iancu de Hunedoara în sprijinul lui Petru al III-lea, fiu al lui Alexandru cel Bun, pentru a-l înlocui în scaunul domniei pe Roman al II-lea.

Citește și: Cine a fost singurul domnitor român care s-a înecat cu tot cu calul? Avea doar 24 de ani

Petru îl va ucide pe Roman și va deveni pentru a treia oară domnitor al Moldovei, în februarie 1448. Dar, după câteva luni, în octombrie 1448, el moare în mod neașteptat, la doar 26 de ani, din cauze ce au rămas necunoscute.

În acest context, sarcina domniei și-a asumat-o Ciubăr Vodă, cel care îl ajutase să-și recapate domnia. În cele doar trei luni, nu se remarcă prin nimic special și nici nu ține morțiș la tron, dovadă că îl cedează, în februarie 1449 lui Alexăndrel, din marea dinastie a Mușatinilor, fiul fostului domnitor Iliaș I.

Primele menționări ale domniei lui Ciubăr Vodă sunt consemnate de Grigore Ureche în „Letopisețul țărâi Moldovei” fac trimitere la Letopisețul leșesc (polonez) și cel moldovevenesc:

„Scrie létopisețul cel leșesc că după moartea lui Petru vodă au domnit un Ștefan un an și au murit. După acestu Ștefan vodă au domnitu Ciubăr. Iar letopisețul cel moldovenescu de acest Ștefan vodă nimica nu scrie, făr câtu spune că după moartea lui Pătru vodă au domnitu Ciubăr vodă doao luni”.

Letopisețul de la Putna despre primii domni ai Moldovei menționează: „Și a domnit Ciubăr 2 luni”, conform „Istoriei României în texte”, a istoricului Bogdan Murgescu

Apoi, Ciubăr Vodă dispare din consemnările istorice, pierzându-se în anonimat. Dar scurta lui domnie rămâne prima din ambele Țări Române care nu era de origine română.

În plus,a reprezentat și o scurtă pauză în haosul creat de acel adevărat război civil ce măcina Moldova în acea perioadă, haos ce avea să se încheie abia cu urcarea lui Ștefan cel Mare pe tron.

În opoziție cu varianta originii ungurești a lui Ciubăr Vodă s-a aflat marele istoric Nicolae Iorga. El considera că ar fi fost tot din neamul lui Alexandru cel Bun, deoarece boierii moldoveni nu puteau accepta la domnie un comandant ungur, ci numai un personaj de neam domnesc.

Tot Iorga susține că Ciubăr nu e o poreclă, ci e chiar un nume, făcând trimitere la postelnicul Ciope, care a trăit în jurul lui 1451, al cărui nume ar fi dat formele Ciopel, Ciopor, Ciopâr, Ciubâr, care ar însemna „Dracul”.

Citește și: Test de cultură generală. Cât de înalt era de fapt Ștefan cel Mare? Ajutat de Purice să urce în șa

Totuși ceilalți istorici nu sunt de acord cu teoria lui Iorga, care, în ciuda genialității sale și a enormei sale opere, nu este privit mereu ca o sursă de încredere. Tocmai pentru că vastitatea lucrărilor sale nu-i permitea, adesea, decât o analiză fugară a izvoarelor istorice.

Mai mult, în maghiară „csupor” înseamnă „oală”, ceea ce ar fi o explicație mai logică decât varianta oferită de Iorga pentru numele domnitorului.

Ciubăr Vodă a fost, totuși, un personaj cât de poate de real, rămas în tradiţia populară ca un erou de legendă, „mâncat de guzgani”, mai scrie sursa citată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te