Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump? Cercetările sale au schimbat traficul aerian

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.05.2025 - 15:40
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump - Foto: arhiva
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump - Foto: arhiva
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump
Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump

Primul român în Groenlanda dorită de Trump a fost un cercetător și explorator în vârsta de doar 29 de ani în momentul expediției sale. Studiile sale de la fața locului au dus la schimbarea rutelor aeriene de zbor deasupra acestei zone atât de dorită de SUA în acest moment.

SHARE

Groenlanda a fost văzută de primul român cu aproape un secol înainte ca președintele Donald Trump să dorească anexarea teritoriului la SUA. Cercetările sale au schimbat traficul aerian deasupra zonei, dar pasiunea față de acel pământ înghețat i-a adus și sfârșitul tragic.

Cine a fost primul român în Groenlanda dorită de Trump? Cercetările sale au schimbat traficul aerian

Constantin Dumbravă este un nume pe care, cel mai probabil, nu l-ai auzit deloc sau foarte rar.

Cu toate acestea, reușitele sale științifice ar fi trebuit să-l pună alături de mult mai cunoscutul Emil Racoviță. Însă, probabil, moartea sa prematură l-a împiedicat să primească recunoașterea meritată, mai ales în țara natală.

 S-a născut în 13 aprilie 1898 la Buhuși și a fost fiul unor oameni modești din micul târg moldovean: tatăl era factor poștal iar mama lucrătoare la CFR.

Citește și: Ce președinte al SUA a vrut Groenlanda înainte de Donald Trump? Oferta: 100.000.000 $

Viitorul explorator a terminat școala primară la Buhuși, a urmat liceul la Botoșani și a absolvit studiile superioare în Franța și în Belgia.

O bursă i-a dat posibilitatea să facă studii de ştiinţe naturale şi fizică la Sorbona, în Franţa, iar ulterior a obţinut titlul de doctor în ştiinţe în Belgia.

Cariera didactică ce i s-a oferit în perioada studenției nu l-a tentat, pentru că era atras de mirajul depărtărilor şi mai ales de ţinuturile arctice.

La terminarea studiilor, începuse să strângă material documentar despre enigmatica Groenlandă, insula descoperită în anul 875 de normandul Gunnbjorn şi apoi regăsită de Erik cel Roşu în 982, cel care a întemeiat acolo prima aşezare.

Constantin Dumbravă a început să publice, în Belgia, Franţa şi SUA, primele studii şi articole despre “Ţara Verde”, cum o numise Erik cel Roşu, atrăgând atenţia asupra însemnătăţii acestui gigantic masiv îngheţat pentru condiţiile meteorologice şi climatice ale întregii planete.

Constantin Dumbravă, în timpul expediției în Groenlanda din 1927-1928 - Foto: dosaresecrete.ro

După căsătoria cu americanca Estelle Heigs românul s-a stabilit la New York. De acolo a organizat și a realizat nu mai puțin de trei incursiuni în zonele polare.

Prima călătorie a fost exploratorie, s-a desfășurat în 1925 și a avut o durată de patru luni, în perimetrul țărmului groenlandez.

Cea de-a doua acţiune a început în iulie 1927 și a durat efectiv 12 luni  - cu un total de 14 luni, luând în calcul și deplasările premergătoare - până în iulie 1928, fiind încununată cu un uriaș succes.

Constantin Dumbravă, primul român care a ajuns în Groenlanda

Povestea importantelor expediții organizate de marele explorator român era prezentată pe larg în perioada interbelică în presa de pe întreg mapamondul, inclusiv de revista „Realitatea ilustrată”.

Faimoasa publicație a vremii a publicat în numărul din 16 noiembrie 1929 un amplu interviu cu naturalistul, glaceologul și meteorologul român.

Citește și: Cine a fost generalul George Pomuț, românul care a ajutat SUA să cumpere Alaska de la Rusia?

„Încă din 1925 am început a mă lansa în expediţiuni arctice. Am fost în Groenlanda, făcând oarecari studii meteorologice şi geografice.

Reîntors, pasiunea pentru ţara gheţarilor şi a zăpezii veşnice, a teritoriului unde n’a călcat picior de om, creştea din zi în zi. Elaborasem un proiect pentru o expediţiune arctică.

Am găsit sprijinul binevoitor al societăților geografice din Franţa şi Belgia şi, după o îndelungată pregătire, la 28 Mai 1927, am părăsit New-York-ul la bordul vasului „Republique”, cu destinația Copenhaga.

Aici am organizat voiajul pe bordul unui vas danez, pus la dispoziţia mea de către guvern, vas construit astfel că putea înfrunta, cu multă ușurință, presiunea gheţarilor. Pe bordul acestui vas, numit “Gertrude Rask”, am încărcat toate cele necesare, pentru o şedere mai îndelungată.

Ca ajutor aveam pe un tânăr ofițer din armata belgiană, Freddy Bernard, elev al d-lui Jannotte, directorul Institutului Regal de Meteorologie, care tânăr m’a secondat în observaţiunile meteorologice și botanice.

După 10 zile de navigare am ajuns la Angmasalik, o localitate din Groenlanda, situată pe coasta de Est.

Expediţiunea astfel organizată purta numele de „Expediţia româno-groenlandeză” şi avea ca membri de onoare pe cele mai mari somităţi ştiinţifice din America”, declara Dumbravă pentru revista respectivă, conform buhusi.net.

„Realitatea ilustrată” din noimbrie 1929, cu interviul luat exploratorului Constantin Dumbravă - Foto: dosaresecrete.ro

Au fost studiate nu mai puţin de 22 aşezări ale eschimoşilor din Groenlanda, cercetându-se viaţa, îndeletnicirile, tradiţiile, credinţele băştinaşilor.

Cu sprijinul acestora, a fost investigată o zonă destul de întinsă, munca fiind continuată şi în timpul nopţii polare, iar cea mai importantă realizare a fost traversarea pustiului de gheaţă groenlandez dinspre est spre vest, de la Angmasalik la Holstenborg, pe coasta apuseană.

„Timp de 12 luni, am recoltat colecţii etnografice, documente asupra obiceiurilor micului popor eschimos, am făcut un film de 3.500 metri, care conţine toate peripeţiile din timpul expediţiei, precum şi scene din viaţa indigenilor. 

Am făcut studii interesante asupra anticiclonilor glaciali care domină actualmente în Groenlanda centrală”, spunea cercetătorul și exploratorul român.într-una dintre numeroasele conferințe susținute la întoarcerea din Groenlanda, potrivit dosaresecrete.ro.

Presa internațională a comentat pe larg conferinţele pe care românul le-a susţinut în Belgia şi în Statele Unite ale Americii, iar ziarul “The Philadelphia Inquierer” a dedicat o întreagă pagină rezultatelor expediţiei.

În urma cercetărilor meteorologice făcute de Dumbravă, a fost modificat traseul de traversare aeriană a Atlanticului, adoptându-se o rută mai puţin expusă intemperiilor.

Ca rod al expediţiei, exploratorul a publicat şi două cărţi: „Jurnal de călătorie” şi „Un an printre eschimoşi”, prima în engleză, a doua în franceză.

Ultima călătorie în Groenlanda efectuată de Constantin Dumbravă s-a încheiat, din nefericire, în mod tragic. și avea să-i aducă moartea, după câteva luni.

Citește și: Cum se explică interesul lui Donald Trump pentru Groenlanda? Miza financiară e uriaşă

Balonul în care se afla s-a prăbuşit în ocean, aproape de ţărmul țării regelui Christian. Eschimoşii, cu bărcile lor, au reuşit să-l salveze. În urma acestui accident, s-a îmbolnăvit însă grav, rămânând în viaţă doar câteva luni”.

Conform informațiilor care apar în dreptul biografiei sae, care au fost preluate în mediul online, Dumbravă ar fi murit pe 22 septembrie 1935, la vârsta de 37 de ani, și a fost înmormântat la Cannes, în Franța.

Totuși, în presa românească interbelică este consemnată știrea conform căreia exploratorul s-a stins în ziua de 25 octombrie 1932, bolnav de tuberculoză, afecțiune agravată în timpul ultimei expediţii în Groenlanda, care avusese loc, de fapt, în anul 1930.

„A doua expediţie a fost efectuată în anul 1930, când a contractat teribila boală”, scriau ziarele Viitorul, Curentul, Cuvântul și Universul din perioada 11–14 ianuarie 1933, oferind și alte detalii despre sfârșitul acestuia, la doar 34 de ani.

„Venit în țară, a stat în anul 1931 în munţii Braşovului, la Bran, timp de 6 luni, de unde a venit apoi în localitatea Buhuși să-şi vadă familia.

Pleacă din nou în Elveţia, la Dave; după o şedere de câteva luni după indicaţiile medicilor, a plecat la Cannes, unde a şi murit.

Toate actele precum şi obiectele găsite sunt în posesia consulatului român din Cannes. Soția decedatului se găseşte la New-York”, consemna presa românească a timpului conform sursei menționate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te