Cine a fost generalul George Pomuț, românul care a ajutat SUA să cumpere Alaska de la Rusia? Prin dicționare apare adesea cu numele „americanizat” de Pomutz, pentru că diacriticele nu există în engleză, dar și ca fiind de origine maghiară.
De fapt, este vorba de un ardelean român ortodox get-beget, care s-a născut pe teritorul actualei Ungarii doar pentru că bunicul său căutase acolo o viață mai bună.
Cine a fost generalul George Pomuț, românul care a ajutat SUA să cumpere Alaska de la Rusia?
George Pomuţ - sau Pomutz , așa cum și-a schimbat numele, după stabilirea în SUA, s-a născut la 31 mai 1818, la Gyula, în judeţul Bichiş, astăzi în Ungaria, fiind fiul lui Ioan, fierar pe moşia grofului Wenckheim, şi al Victoriei Costea Pomuţ.
Copilul a fost botezat în Biserică Ortodoxă Română din localitate, educația primită ulterior fiind în spiritul valorilor tradiționale ortodoxe românești.
Și asta, pentru că familia Pomuţ era de origine română, provenind din Săcele, comitatul - acum judeţul - Braşov, de unde bunicul său, Dinică Pomuţ, plecase spre vest în căutarea unui trai mai bun, conform radioromaniacultural.ro.
A făcut studiile primare și gimnaziale în Ungaria, dar părinții și-au dat seama că era o minte strălucită și au făcut eforturi financiare uriașe pentru a-l trimite la Academia Militară din Viena.
Citește și: Povestea cuplului american ce a vândut rușilor planurile bombei atomice. De ce au refuzat grațierea?
Aici, George Pomutz şi-a descoperit vocația și a continuat studiile în Franța devenind procuror regal. Ulterior, și-a deschis un birou de avocatură și părea că viața lui avea să fie una liniștită.
În anul 1848, pe când avea 30 de ani, George Pomutz a luat o decizie care avea să-i influențeze viața definitiv. S-a alăturat revoluției maghiare conduse de Lajos Kossuth și a ajuns căpitan în armata rebelilor maghiari.
Așa arăta George Pomuț la începutul aventurii sale pe pământ american - Foto: arhiva
Un an mai târziu însă, armata rebelilor maghiari a capitulat în fața armatelor imperiale austriece și ruse. Ca să nu fie condamnat la moarte, alături de alți 30 de camarazi, a fugit în Italia și apoi în Germania. La finele anului 1849, a reușit să emigreze în America, alături de aceștia.
A ajuns, inițial, la New York în 24 februarie 1850, dar a rămas aici numai câteva luni. Grupul de emigranți s-a stabilit în final în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic.
Potrivit sursei citate, mica lor colonie a primit numele de „New Buda”, aceasta aflându-se la sud de localitatea Burlington. Orășelul a fost unul real doar pentru emigranți care au trăit acolo, el neexistând niciodată ca așezare urbană.
La 15 martie 1855, George Pomutz a reușit să obțină cetățenia americană. Spirit întreprinzător, a intuit încă de atunci că pământul este o mină de aur.
Reușind să obțină sprijinul unui om bogat pe care-l cunoscuse în America a început să cumpere terenuri.
Citește și: De unde vine expresia „oul lui Columb”? Care este legătura cu navigatorul care a descoperit America?
În 1861, la începutul războiului de secesiune între Nordul democrat și unionist și Sudul conservator, ce susținea menținerea sclaviei și dorea ieșirea din confederația de state, românul putea fi considerat un om bogat.
Ajusese proprietarul unor întinse suprafețe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere și construise chiar și o șosea, pentru o mai bună circulație în Vestul încă sălbatic.
Dar, chiar dacă era bogat, el și-a dorit foarte mult o carieră militară așa că în 1861, odată cu declanșarea Războiului Civil american, s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii, adică în cea nordistă.
A devenit ofițer și erou încă din viață, remarcându-se în luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta sau Savannah, urcând rapid în ierargia militară și devenind spre finalul conflictului chiar general de brigadă, primul general român din armata americană.
Scena semnării tratatului prin care SUA a cumpărat Alaska de la Rusia, în 1867 - Sursa foto: replicahd.ro
A fost comandantul Regimentului 15 Iowa, cu care a participat la marile bătălii din centrul şi vestul frontului, având mari pierderi de vieți omenești.
Astfel, în noiembrie 1861, regimentul era format din 1.113 soldaţi şi 37 de ofiţeri, iar în 1865 mai rămăseseră - din cei înrolaţi iniţial - doar 207 soldaţi şi 3 ofiţeri. Printre cei trei ofiţeri rămaşi în viaţă se afla şi generalul de origine română, potrivit orizonturiculturale.ro.
Generalul Pomuț avea o figură frapantă, fiind descris ca fiind „înalt, blond, cu barbă şi mustăţi, cu părul uşor ondulat, cu o ţinută de distincţie militară, călărind pe iapa sa albă „Highland Mary””, mai notează aceeași sursă.
După încheierea războiului civil, în aprilie 1865, s-a întors la Keokuk, dar a intrat în diplomație. Nu va avea parte, însă, de o viață tihnită și liniștită, deoarece, foarte curând, Pomuț a fost numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg, reședința țarilor Rusiei..
Așa că, în 16 februarie 1866, a fost detașat acolo, americanii păstrându-l în funcție vreme de 12 ani. timp în care la conducerea SUA s-au succedat trei președinți.
Citește și: O româncă vrea să fie primar în Las Vegas. ”Îmi doresc mult ca America să fie măreață din nou”
Astfel, i-au fost recunoscute abilitățile diplomatice și mai ales cele de negociator. Era un personaj de neînlocuit, mai ales că vorbea fluent opt limbi străine.
Din această poziție, Pomuţ s-a făcut remarcat prin intermedierea unor negocieri între Rusia şi SUA, care s-au finalizat, în anul 1867, prin cumpărarea, de către SUA, a zonei Alaska.
Iniţiativa „afacerii” a aparţinut secretarului de stat american de la acea vreme, William H. Seward, şi s-a concretizat prin anexarea de către SUA a unui teritoriu cu o suprafaţă de 1.518.800 km², pentru suma de doar 7,2 milioane de dolari.
Prețul relativ mic i se datorează lui Pomuț, care a condus negocierile și a participat la încheierea și semnarea tratatului americano-rus.
Chiar dacă pare mică, trebuie să nu uităm că vorbim de dolarul american de la 1867, adică de acum peste 150 de ani.
În plus, la acea dată, încă nu se cunoșteau date despre bogățiile imense din subsolul acelui teritoriu care era, la prima vedere, doar un pustiu înghețat, unde trăiau mai puțin de 10.000 de oameni, în majoritate eschimoși.
De asemenea, Rusia avea mare nevoie de bani la acea vreme, așa că suma a părut rezonabilă, tranzacția fiind criticată dur chiar și de unele ziare americane, care susțineau că s-au dat multe milioane pentru... nimic.
Ulterior, Pomuț a fost ridicat la rangul de consul general, funcție pe care a ocupat-p până în anul 1878, când mandatul diplomatic i s-a încheiat.
Bustul generalului George Pomuț/Pomutz, ridicat în Cleveland - Foto: replicahd.ro
În mod straniu, în loc să revină la viața luxoasă și liniștită ce-l aștepta în SUA, românul a preferat să rămână în Rusia. Nu se cunosc prea multe despre cauza acestei decizii, dar se pare că motivul l-a constitujit iubirea pentru o frumoasă rusoaică.
Așa s-ar explica și faptul că, spre finalul vieții, Pomuț ajunsese falit, banii cheltuindu-i cu acea femeie care, după aceea, l-ar fi părăsit. A murit în sărăcie lucie, la 12 octombrie 1882, la vârsta de 64 de ani şi a fost înmormântat în colţul săracilor din cimitirul Smolensk din St. Petersburg.
Cheltuielile de înmormântare au fost achitate de membrii coloniei americane şi din donațiile unor cunoscuţi din capitala Rusiei.
Prin grija guvernatorului Curtin şi a generalului William Worth Belknap, rămăşiţele pământeşti ale generalului de brigadă şi fostului consul general al SUA la St. Petersburg au fost exhumate şi reînmormântate în colţul protestant din cimitirul Smolensk.
Rămăşiţele pământeşti i-au rămas la St. Petersburg, deşi în anul 1913, la propunerea senatorului Albert Baird Commins, senatul american a aprobat o lege prin care Congresul urma să dispună aducerea rămăşiţelor pământeşti ale generalului pentru a fi înmormântate la cimitirul Arlington.
Izbucnirea Primului Război Mondial şi instaurarea comunismului în Rusia nu a mai făcut posibil acest act de recunoştinţă.
Totuși, ca semn de recunoaştere a meritelor sale, în anul 1944, guvernul american a atribuit unui vas de război numele de „General George Pomuț”, care a fost în serviciu până în 1970.
La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română, George Pomuț, ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi.
Ulterior, pe 14 august 2004, a fost dezvelită o statuie a generalului în fața Catedralei Ortodoxe Române din orașul american Cleveland, Ohio.
George Pomutz este mai puțin cunoscut românilor, dar este considerat unul dintre cei mai buni negociatori din istorie șun adevărat erou american, după ce a reușit să convingă Rusia să renunțe la Alaska.
Și chiar dacă în SUA el este cunoscut pe numele „americanizat”, de Pomutz și în multe dicționare apare ca fiind de origine maghiară, generalul George Pomuț a fost mereu un ardelean român ortodox get-beget, care a reușit să facă faimos numele familiei sale.