Cine a fost fiul de domnitor care făcea exerciții cu un vițel în brațe? Cum a fost poreclit?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.12.2023 - 18:56
Fiul de domnitor a fost renumit pentru forța sa - Foto: Arhiva
Fiul de domnitor a fost renumit pentru forța sa - Foto: Arhiva

Cine a fost fiul de domnitor care făcea exerciții cu un vițel în brațe? A fost una dintre cele mai interesante figuri ale istoriei noastre, renumit deopotrivă pentru inteligența sa, dar și pentru forța ieșită din comun. Aceasta din urmă i-a adus porecla ce a străbătut veacurile.

SHARE

Cine a fost fiul de domnitor care făcea exerciții cu un vițel în brațe? o „beizadea” excentrică, dar cu imense calități, atât intelectuale, cât și fizice. Acest din urmă atribut avea să-i aducă porecla ce i s-a „lipit de frunte” pentru vecie.

Cine a fost fiul de domnitor care făcea exerciții cu un vițel în brațe? Cum a fost poreclit?

Puțini au fost fiii de domnitor cu calitățile remarcabile, în domenii diverse, precum Grigore M. Sturdza, fiul lui Mihail Sturdza, care a condus Moldova timp de 15 ani, 1834 - 1859. 

Prințul s-a născut pe 11 mai 1821, la Sculeni, aparținător de Imperiul Țarist la acea vreme. Mama sa a fost Smaranda Vogoride, a doua soție a tatălui său.

Prințul sau beizadeaua - după denumirea turcească a unui fiu de domn - a fost, probabil, una dintre cele mai ecentrice figuri ale istoriei noastre, chiar dacă, generațiile de azi și-l mai aduc aminte, eventual, doar prin porecla pe care a căpătat-o, „Beizadea Vițel”.

Grigore a fost un fel de „bunic” al culturismului modern, mare crai, părinte al multor copilași bastarzi, putred de bogat, cultivat, umblat și foarte iubitor de lux. 

A făcut școală la Paris și la Berlin, l-a avut profesor pe Mihail Kogălniceanu, a luptat în războiul Crimeii (1853-1856) în calitate de general în Armata Otomană sub numele de Muhlis Pașa, a candidat împotriva propriului tată la tronul Moldovei în anul 1859, a avut vreo trei neveste și harem, dar și alte multe cuceriri, conform b365.ro.

Iar porecla de „Beizadea Vițel” i-a fost dată ca urmare a forței sale herculeene, el obișnuind să facă exerciții fizice cu un vițel în brațe. Ba legendele spun că putea ridica chiar și un bou.

Citește și: Povestea primului erou împușcat la Revoluție, în București. Avea 19 ani și purta o Biblie la piept

„Prințul Grigore Sturdza era cunoscut, în chip popular, sub numele de Beizadea Vițel. Porecla îi venea dela faptul că beizadeaua, fiind de o forță musculară foarte mare, făcea multe exerciții fizice, între altele obișnuise să ridice dela pământ, în fiecare zi, un vițel de lapte până ce a ajuns la o oarecare vârstă.

Legenda spune că prințul era atât de puternic încât ridica chiar și un bou. Beizadea Grigore era fiul lui Mihai Sturdza, fost domn al Moldovei. Când a fost ales Vodă Cuza domn avea contracandidați pe Mihail Sturdza și pe fiul sau, Grigore. Din rivalitatea acestora a izbutit Cuza”, nota Constantin Bacalbașa în „Bucureștii de altădată”, 1871-1884, vol II, potrivit sursei citate.

De asemenea, Constantin Gane confirma în cunoscuta sa lucrare, „Trecute vieți de doamne și domnițe”, că prințul ar fi putut ridica și un bou, dar a renunțat la acest gând pentru a nu fi poreclit „Beizadea Bou”.

De asemenea, Grigore Sturdza era pasionat de înot, poezie, muzică, filosofie, dar și de astronomie, scriind și-o carte în acest ultim domeniu, „Legile fundamentale ale Universului”.

A candidat contra propriului tată la tronul Moldovei

„Beizadeaua Vițel, înalt și voinic cum era, se apucase în tinerețe să se antreneze, pentru a putea duce în cârcă un bou, precum Hercule. Pentru aceasta, a luat un vițel nou-fătat, purtându-l în fiecare dimineață câte un ceas-două pe umeri.

Vițelul crescând, beizadea Grigore l-a tot dus în spinare până s-a făcut aproape juncan, după care a renunțat, pentru că altfel i-ar fi zis beizadea Bou. Era de o inteligență remarcabilă, avea multă cultură, multă originalitate, multă neatârnare de caracter”, scrie Gane în cartea sa.

În 1859 a candidat împotriva propriului tată la tronul Moldovei, din lupta celor doi câștigătorul fiind Alexandru Ioan Cuza.

Citește și: Trei rețete vechi românești, bune pentru Crăciun. Cum se prepară „budinca de cartofe”?

De fapt, Grigore nu a putut niciodată să-și ierte tatăl pentru că nu a fost de acord cu relația lui, pe când avea 22 de ani, cu contesa Dash, alias Gabrielle Anne, căsătorită Cisternes de Courtiras. Gabrielle, cu 16 ani mai în vârstă decât princiarul „Vițel”, conform sorinadanaila.ro.

Dar, poate cea mai mare realizare a lui Grigore Sturdza ar fi putut fi, de rămânea în picioare, Palatulș Sturdza din București, construit la capătul Căii Victoriei, în fața clădirii de astăzi a guvernului, din Piața Victoriei.

A fost construit după planurile vestitului arhitect, ieșean prin adopție – Julius Reineke -  și supranumit de bucureșteni „prăjitura Sturdzeștilor” sau „prăjitura din Capul Podului”.

Din păcate, Grigore nu se va bucura de dulceața vieții în această „casă” terminată chiar în anul morții sale, 1901. 

Citește și: Ce taxe vor plăti românii în 2024? Lista completă. 99% va fi recesiune și mai puțini bani în buzunar

Așa se face că, din 1904, când este vândut Statului, și până la demolarea sa, în 1946, palatul avea să slujească drept sediu al Ministerului de Externe.

Grigore M. Sturdza a murit pe 28 ianuarie 1901, cu câteva luni înainte să împlinească 80 de ani. A fost înmormântat într-un cavou din cimitirul Mănăstirii Agapia. Iar pentru istorie și popor a rămas veșnic în amintire drept „Beizadea Vițel”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te