Cel mai mare val de caniculă din istorie a făcut 56.000 de victime. Aproximativ 2.300 de persoane au murit din cauze legate de căldură în 12 orașe europene în timpul caniculei severe primul de aceest fel din vara 2025, potrivit unei analize științifice.
Dar cele mai multe victime din cauza căldurii excesive s-au înregistrat în 2010 și chiar într-o singură țară. Nici România nu lipsește din acest clasament tragic.
Cel mai mare val de caniculă din istorie a făcut 56.000 de victime. România, într-un top nedorit
Mari părți din Europa de Vest au fost afectate de căldură extremă, cu temperaturi care au depășit 40 de grade Celsius în Spania, temperaturi care au atins cote asemănătoare și în țara noastră.
Cele mai extreme valori înregistrate în statele iberice au fost 46,6ºC în Mora, la aproximativ 100 km est de Lisabona, și 45,8ºC în El Granado, în provincia andaluză Huelva, potrivit The Conversation.
Și ne așteaptă alte perioade cu caniculă în următoarea perioadă, astfel că numărul persoanelor care vor fi doborâte de căldură va crește, cel mai probabil, semnificativ.
Citește și: METEO Canicula aduce Cod roșu de vijelii. 5 județe din România sunt vizate
Recordul de temperatură valabil în România datează de la 10 august 1951, când se înregistrau 44,5 grade Celsius la umbră în comuna Ion Sion, județul Brăila.
În 2007 valul de căldură din iulie a fost unul dintre cele mai serioase, în câteva locuri au fost zece zile consecutive cu maxime de peste +35 grade Celsius.
S-au înregistrat +44,3 grade Celsius la Calafat, cea mai mare temperatură înregistrată în țară în ultimii 56 de ani.
În timpul caniculei din 2012 nivelul maxim la umbră a ajuns la 43,5 grade Celsius la Giurgiu.
Cel mai mortal val de caniculă a făcut 56.000 de morți în Rusia, în 2010 - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Mulți oameni cred că schimbările climatice sunt o problemă de viitor, dar un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) subliniază că este vorba, deja, de o problemă urgentă.
Decesele cauzate de căldură au afectat mai multe femei decât bărbați, mai mulți europeni din sud decât din nord și mai multe persoane în vârstă decât tineri.
Citește și: Soluție anti-caniculă uimitoare: panouri fotovoltaice. Vestele solare pot fi încărcate și pe ploaie
Deși se știa că poluarea cu carbon a făcut valurile de căldură mai intense, nu se cunoștea magnitudinea impactului asupra mortalității.
Cercetătorii au constatat că 56% din decesele legate de căldură ar fi putut fi evitate dacă planeta nu ar fi fost încălzită prin arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii. Proporția a variat între 44% și 54% în cei șase ani anteriori anului 2022.
Valul de caniculă a lovit și România
Chiar și creșteri mici ale temperaturilor pot avea un impact devastator asupra sănătății publice. Decesele cauzate de căldură cresc rapid când temperaturile depășesc limitele la care oamenii sunt adaptați.
Creșterea temperaturilor determină mai mulți oameni să suporte căldura sufocantă a verii, ceea ce le suprasolicită organismele, în timp ce expunerea la frigul iernii îi face prea slabi pentru a lupta împotriva bolilor.
Deși Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii, medicii avertizează că spitalele nu sunt pregătite să facă față consecințelor.
Citește și: Județele din România care rămân cuprinse de caniculă zilele următoare. Unde bate arșița?
Iar consecințele sunt deosebit de grave, așa cum ne arată și statisticile tragice. În 2022, valul de caniculă ce a lovit mi multe țări din Europa, a provocat nu mai puțin 53.542 decese.
Cele mai multe au fost înregistrate în Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, pe locul 6 în acest top tragic fiind chiar România, cu 2.823 de morți, urmată de Portugalia și Marea Britanie.
Românii încearcă să se refugieze la mare în fața caniculei din orașe - Foto: INQUAM Photos/George Călin (cu rol ilustrativ)
Doar un an mai târziu, în vara lui 2023, un nou val de caniculă a scurtat viața a 37.000 - după unele surse ar fi fost chiar 47.000 - de oameni în Europa, România clasându-se iarăși pe locul 6, cu 2.585 de morți din cauza căldurii excesive.
Dar cel mai letal val de caniculă s-a dovdit a fi cel înregistrat în 2010, după cum o confirmă chiar Cartea Recordurilor. În acel an, clima verii din emisfera nordică a fost dominată de o serie de valuri de căldură ciudate.
Citește și: Ce trebuie să mănânci când e caniculă. Alimentele recomandate de nutriționiști pentru zilele toride
Ele s-au dovedit a fi cele mai devastatoare în Rusia, unde până la 56 000 de oameni au murit din cauza supraîncălzirii, a secetei, a incendiilor de pădure și a smogului.
Rusia a înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie la 11 iulie 2010, când mercurul a atins 44,0°C în sudul republicii Kalmykia.
Cum schimbările climatice și încălzirea globală tind să-și arate tot mai mult „colții”, românii, dar și europenii, în general, trebuie să se pregătească pentru veri tot mai toride, cărora vor fi nevoiți să le facă față.