Ceasul celebru creat de trei frați români a cucerit SUA, fiind una dintre cele mai cunoscute mărci dincolo de Ocean. Numele lui: Benrus.
Prestigiul săiu a fost atât de mare, încât un ceas Benrus a fost purtat inclusiv de fostul președinte american, John f. Keneddy, el devenind reprezentativ inclusiv pentru soldații din armata SUA în timpul războiului din Vietnam.
Ceasul celebru creat de trei frați români care a cucerit SUA. A fost purtat și de John F. Kennedy
John F. Kennedy, actorul Steve McQueen, aviatorul Charles Lindbergh ori jucătorul de baseball Babe Ruth sunt doar câteva dintre celebritățile care au purtat la mână un ceas marca Benrus.
Puțin știut în țara noastră, în anii ’20-’70, Benrus a devenit una dintre cele mai mari și cunoscute mărci din SUA, producând peste un milion de piese anual.
Citește și: Când au fost SUA și Rusia cel mai aproape de un război nuclear? De partea cui s-a aflat România?
A ajuns renumit inclusiv pentru ceasurile sale militare de înaltă precizie, dezvoltate pentru soldații americani în timpul Războiului din Vietnam din anii '60 până la jumătatea anilor '70, dar și pentru modelele elegante, purtate de figuri emblematice din cultura și politica mondială.
Acest vis american, care continuă să alimenteze și astăzi creativitatea Benrus, a început cu trei frați din România: Oscar, Benjamin și Ralph Lazrus, potrivit benrus.com.
Părinții acestora erau Israel (Ezekiel) Lazarowitz (născut.1866 -decedat 1933) și Ella (fostă Abrahamson) Lazarowitz (n.1868 - d.1960). Nu se știe exact când și-au schimbat numele de familie din Lazarowitz în Lazrus.
Cei trei frați Lazrus, creatorii mărcii de ceasuri Benrus - Foto: benrus.com
Când Ella Lazrus a ajuns la New York în septembrie 1890, coborând de pe vasul Wieland din Hamburg cu bebelușul Oscar în brațe, s-a reîntâlnit cu soțul ei, Israel, care sosise cu mulți ani înainte pe Noul Continent.
Acest tată întreprinzător, care lucra ca agent imobiliar, a obținut cetățenia americană în 1892. Viitorul părea luminos, plin de promisiuni.
Benrus, marca de succes creată de cei trei frați români
Ella Lazrus nu avea de unde să știe că cei trei fii ai săi aveau să obțină un succes extraordinar prin fondarea uneia dintre cele mai mari companii de ceasuri din Statele Unite - un brand a cărui influență internațională avea să se bazeze pe energia visului american, pe viziunea strategică și pe o puternică legătură cu Elveția.
Oscar Lazrus, cel mai mare dintre frați, s-a născut la Iași, România, pe 12 iulie 1887. Avocat de profesie, el va conduce mai târziu operațiunile publicitare și financiare ale companiei.
Fratele său, Benjamin, născut la 29 aprilie 1894, după ce familia se stabilise la New York, și-a început cariera în domeniul bijuteriilor și al brățărilor de ceas.
Citește și: Trump desecretizează 14.000 de pagini din dosarul asasinării lui JF Kennedy. CIA se opune
Viziunea lui Benjamin a condus la extinderea familiei de la importul de mișcări de ceasuri elvețiene la dezvoltarea propriei fabrici - moștenirea sa rămânând chiar în denumirea companiei, BENRUS, o alăturare a lui „Ben” și „Rus” din numele lui Benjamin Lazrus.
Fratele cel mai mic, Rudolph Schley Lazrus (cunoscut sub numele de Raymond sau Ralph S.), s-a născut la 25 iunie 1898 tot în New York și va conduce în cele din urmă operațiunile de vânzări ale companiei.
Împreună, cei trei frați inseparabili au transformat Benrus dintr-o operațiune modestă de import într-una dintre cele mai mari companii de ceasuri din America, infuzând-o cu energia și spiritul lor inovator comune.
Benrus a fost fondat în 1921, în New York, primul sediu al companiei fiind situat la întâlnirea străzilor 43 și 44, de pe 6th Avenue, cunoscut și ca „Bulevardul Americilor”.
Nu este o coincidență faptul că, la ora actuală compania de azi a revenit la adresa sa istorică emblematică
La începutul anilor 1920, La Chaux-de-Fonds din Elveția devine a doua casă pentru Benrus.
Cuibărit între Munții Jura și Lacul Neuchâtel, acest oraș și-a făurit reputația de leagăn al ceasurilor elvețiene de precizie.
Despre Oscar M. Lazrus se știe că a absolvit, în 1909, St. Lawrence University (Canton, New York) și a practicat avocatura până în 1924 când a început să se implice activ în Benrus Watch Co.
După 1959 a preluat de unul singur compania pe care a condus-o (o bună parte și cu ajutorul celor doi fii ai săi: Julian și Jay Kay) până la vânzarea acesteia, în 1969. A murit în 1981, cu doar o lună înainte de a împlini 94 de ani.
La rândul său, Benjamin Lazrus - cel mai important, de fapt, pentru istoria mărcii de ceasuri - a absolvit Columbia University și a intrat în afacerile cu bijuterii și ceasuri de foarte devreme, la 18 ani.
Între martie.1918-martie.1919 a făcut parte dintre volutarii American Expeditionary Forces ce a fost debarcată în Franța pentru a lupta în Primul Război Mondial.
Apariția Benrus i se datorează aproape în exclusivitate și a condus compania din diverse poziții manageriale până în 1959, când i-a cedat conducerea fratelui mai mare, Oscar. După acest an s-a ocupat de afaceri imobiliare, decedând în 1985, la 91 de ani.
Un ceas Benrus din colecția actuală, tip 2UJ, se vinde cu aproximativ 1.900 de euro, fără TVA - Foto: benrus.com
Mezinul, Ralph S. Lazrus s-a remarcat și prin activitățile sale în cadrul comunității evreiești din New York.
A fost în mai multe rânduri președintele American Watch Association și arhivele relatează chiar și primirea acestuia în 1946, ca reprezentant al acestei comunități, la președintele SUA Harry Truman.
Numele sau a fost pomedit adesea alături de cel al lui Albert Einstein - cu care de’altfel a fost bun prieten, fiind celebră o istorisire ce relatează că Einstein s-a „chinuit” în dese rânduri să-i explice Teoria Relativității - într-un scandal cunoscut sub numele „The Einstein incident”.
Ralph s-a stins din viață primul, în 1959, an de cumpănă în istoria Benrus Watch C., acesta fiind, probabil și motivul retragerii din fruntea afacerii a lui Benjamin.
Citește și: 55.000.000€, cel mai scump ceas din lume. Cine e singurul român cu un accesoriu apropiat ca valoare?
La începutul acestei luni, actualii proprietari ai mărcii Benrus au ales România, în premieră, pentru intrarea mărcii pe piața europeană, date fiind legăturile țării noastre cu fondatorii companiei.
Ceasurile Benrus se găsesc la ora actuală într-o gamă variată de prețuri, de la 1.570 franci elvețieni - aproximativ 1.680 euro - până la 1.900 euro, fără TVA inclus.
Dar ele se pot achiziționa și de pe diverse site-uri specializate de vânzări de ceasuri, costul unuia „de colecție”, din 1973, putând ajunge și la 25.000 de lei, adică circa 5.000 de euro, după cum apare în oferta de pe chrono24.ro.