VIDEO Scenariu de coșmar: Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.02.2024 - 11:21
Curenții oceanici, aproape de colaps. Părți ale Europei ar îngheța - Foto: Profimedia Images (imagiine cu caracter ilustrativ)

Scenariu de coșmar: Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța. Oprirea bruscă a curenților din Oceanul Atlantic, ce ar pune mari părți ale Europei sub un îngheț profund, este mai aproape decât se credea, potrivit unei noi simulări computerizate.

SHARE

Scenariu de coșmar: Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța, vor fi emigrări în masă. O prăbușire a curentului – numită Atlantic Meridional Overturning Circulation sau AMOC – ar schimba vremea la nivel mondial, deoarece înseamnă o oprire a uneia dintre forțele cheie climatice și oceanice ale planetei.

Ar scădea temperaturile din nord-vestul Europei cu până la 30°C într-un deceniu, ar extinde gheața arctică mult mai spre sud, ar crește și mai mult căldura în emisfera sudică, ar schimba tiparele globale de precipitații și ar perturba Amazonul, „plămânul Pământului”, spune studiul. 

Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța, vor fi emigrări în masă

„Nicio măsură realistă de adaptare nu poate face față unor astfel de schimbări rapide de temperatură”, scriu autorii studiului.

Alți oameni de știință atrag atenția că această catastrofă va cauza lipsuri de alimente și apă la nivel mondial, perturbând grav ploile, de care depind miliarde de oameni, pentru hrană, în India, America de Sud și Africa de Vest.

Ar crește furtunile, ar scădea temperaturile și ar duce la o creștere a nivelului mării pe coasta de est a Americii de Nord.

În Marea Britanie, prăbușirea AMOC ar duce la scăderea drastică a temperaturilor, potrivit profesorului David Thornalley, un climatolog de la London University.

„Din păcate, oamenii ar muri din cauza furtunilor mai puternice de iarnă și a inundațiilor, iar mulți bătrâni și tineri ar fi vulnerabili la temperaturile foarte reci de iarnă”, a declarat el pentru Daily Mail.

Toate acestea ar genera  un număr uriaș de refugiați climatici și ar crește tensiunile geopolitice.

„Ne apropiem de prăbușire, dar nu suntem siguri cât de aproape”, a spus autorul principal al studiului, Rene van Westen, cercetător în climă și oceanograf la Universitatea Utrecht din Olanda. „Ne îndreptăm către un punct de cotitură.”

O analiză de anul trecut estima un interval de timp pentru colaps între 2025 și 2095, cu o estimare centrală pentru 2050, dacă emisiile globale de carbon nu sunt reduse.

De mii de ani, oceanele Pământului s-au bazat pe un sistem de circulație care rulează ca o bandă transportoare. Încă merge, dar încetinit.

Există semne care arată că AMOC s-a prăbușit și în trecut, ducând la schimbări de temperatură de câte 10°C în câteva decenii, dar aceasta a avut loc în timpul erelor glaciare, ultima acum 12.000 de ani.

AMOC face parte dintr-o bandă transportoare globală complexă de curenți oceanici, care mișcă diferite niveluri de sare și apă caldă pe tot globul, la diferite adâncimi, în modele care ajută la reglarea temperaturii Pământului, absoarbe dioxidul de carbon și alimentează ciclul apei, potrivit NASA.

Când AMOC se oprește, există mai puțin schimb de căldură pe tot globul și „afectează într-adevăr Europa destul de grav”, a spus van Westen.

Motorul acestei benzi transportoare se află în largul coastei Groenlandei, unde, pe măsură ce gheața se topește din cauza schimbărilor climatice, mai multă apă dulce curge în Atlanticul de Nord și încetinește totul, a spus van Westen.

În sistemul actual, apa rece, mai adâncă și mai proaspătă se îndreaptă spre sud, pe lângă ambele Americi și apoi spre est, pe lângă Africa, iar apa oceanică, mai sărată și mai caldă, venită din oceanele Pacific și Indian, trece de vârful sudic al Africii, se îndreaptă spre și în jurul Floridei și continuă pe coasta de est a SUA până în Groenlanda.

Scenariu de coșmar

Un scenariu de coșmar declanșat de topirea calotei de gheață a Groenlandei din cauza încălzirii globale este doar la câteva decenii, nu secole, cum se credea.

Studiul, publicat în Science Advances, primul care utilizează simulări complexe și include factori multipli, folosește o măsurătoare cheie pentru a urmări puterea circulației oceanice vitale, care încetinește.

Când s-ar putea întâmpla această calamitate meteorologică globală? Van Westen spune că „probabil într-un secol”, dar s-ar putea întâmpla și în timpul vieții lui. Tocmai a împlinit 30 de ani.

„Depinde și de rata schimbărilor climatice pe care o inducem ca umanitate”, a spus van Westen.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Organizației Națiunilor Unite, care este un grup de sute de oameni de știință, care oferă actualizări regulate cu autoritate despre încălzire, a declarat că nu va exista un colaps înainte de 2100 și, în general, a minimizat scenariile de dezastre.

Citește și: E oficial. 2023, cel mai cald an din istorie. Previziunile sumbre pentru viitor

Dar van Westen și mai mulți oameni de știință, inclusiv studiul de anul trecut, arată că estimarea grupului ONU nu pare a fi corectă.

Echipa olandeză a simulat 2.200 de ani a fluxului AMOC, adăugând ceea ce îi afectează schimbările climatice cauzate de om.

Ei au descoperit după 1.750 de ani „un colaps abrupt al AMOC”, dar până acum nu sunt în măsură să traducă acea cronologie simulată în viitorul real al Pământului.

Cheia pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă este o măsurare complicată a debitului în jurul vârfului Africii. Cu cât măsurarea este mai negativă, cu atât AMOC rulează mai lent.

Citește și:  Investiții pentru o lume mai verde. 75% dintre americani, afectați de vremea extremă. Ce e de făcut?

„Această valoare devine din ce în ce mai negativă în contextul schimbărilor climatice”, a spus van Westen. Când ajunge la un anumit punct, nu este o oprire treptată, ci ceva brusc, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te