Una dintre cele mai așteptate sărbători din an este cea de Sfântul Andrei. În această zi, dar și în ajunul praznicului este bine, conform tradiției populare, să faci neapărat unele lucruri. Astfel vei avea mult noroc și belșug tot anul.
În plus, vei fi ferit de rele și blesteme.
Ce să faci de Sfântul Andrei să ai noroc și belșug tot anul. Sărbătorit pe 30 noiembrie
În ajunul sărbătorii de Sf. Andrei este momentul propice în care găzdoaiele pot proteja gospodăria şi animalele în faţa fiarelor pădurii.
Pentru a reuşi acest lucru tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii. Toate muncile bucătăriei, începând de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mâncărurilor, trebuie terminate înainte de miezul nopţii.
Citește și : Nicușor Dan: Cinci zile de muzică live în minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie în Constituției
Pieptenele devine, de asemenea, obiect interzis de Sf. Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun. Timpul este limitat, iar femeile trebuie să fie pieptănate pentru a două zi înainte de miezul nopţii.
Dinții pieptenelui are echivalent simbolistic cu ghearele sălbăticiunilor şi, de aceea, trebuie pus sub sfoară, bine legat, lângă celelalte obiecte casnice tăioase, scrie Libertatea.
Aceste obiceiuri sunt ținute mai ales în satele din Maramureş, iar oamenii spun că au fost şi verificate de-a lungul sutelor de ani.
Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.
Cum punem grâul la încolțit
Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolțit.
Grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.
Există mai multe variante: în seara de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sf. Andrei, pe 30 noiembrie dimineața sau chiar în seara zilei în care este sărbătorit protectorul României.
Citește și: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României - Tradiţii şi obiceiuri
Varianta cel mai des întâlnită este cea a nopții de 29 spre 30 noiembrie. În mod tradițional, grâul ar trebui pus la încolțit la miezul nopții, în momentul magic, când se deschid porțile dintre lumi, conform stirileprotv.ro.
Grâul se poate pune la încolțit în vată, pământ sau în burete. Indiferent de metoda aleasă, fiecare membru al familiei trebuie să aibă vasul lui propriu.
Se ia un recipient de plastic sau un vas în care se pune un strat de vată umedă peste care se așează boabele de grâu și la final se pune puțină apă.
Foto: Freepik - rol ilustrativ
Dacă preferați varianta cu pământ, puteți folosi orice recipient, dacă nu aveți ghiveci. Începeți prin a pune un strat de pământ, peste care așezați boabele de grâu și mai adăugați un strat subțire de pământ și puneți puțină apă.
O variantă mai nouă de a pune grâul la încolțit este în burete.
Pentru această variantă, puteți folosi un burete de vase nou și să îndepărtați partea abrazivă.
Bureții se pot tăia sub orice formă doriți, iar în zonele tăiate se pun boabele de grâu, după care se pune apă din abundență, până ce buretele este îmbibat cu apă. După aceea, se ia buretele și se pune într-o caserolă, pentru a crea un mediu potrivit pentru încolțire.
Indiferent de varianta aleasă, fie cu vată, pământ sau burete, pentru a vă bucura de o cultură bogată trebuie să așezați recipientul într-un loc cu multă lumină, de obicei pe pervaz.
Citește și: Ioan Aurel Pop vede o legătură între Sfântul Andrei și Ziua Națională a României: Nu e întâmplătoare
De asemenea, este foarte important de știut că, după ce grâul a încolțit, nu trebuie să se miște boabele, pentru că altfel există riscul ca germenii să se rupă.
În noaptea de Revelion, fiecare persoană își verifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și acesta va prezice cum îi va merge în anul nou. Dacă grâul este des și înalt, persoana va avea parte de noroc și împliniri.
Tot grâul le aduce fetelor ursitul în vis. Potrivit tradiției, fetele care vor să viseze cu cine se vor mărita trebuie să pună la încolțit exact 41 de boabe de grâu.
În unele zone din țară, de îndată ce ies primele fire de grâu, fetele se îngrijesc să le pieptene, pentru a avea și ele un păr frumos și des.