Ce probleme au în relațiile de cuplu persoanele certate de părinți în copilărie? 8 manifestări

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.01.2025 - 21:18
Ce probleme au în relațiile de cuplu persoanele certate de părinți în copilărie? 8 explicații - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce probleme au în relațiile de cuplu persoanele certate de părinți în copilărie? 8 explicații - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce probleme au în relațiile de cuplu persoanele certate de părinți în copilărie? Psihologii au explicat cele 8 feluri în care ne afectează critica pe termen lung.

SHARE

Ne gândim adesea la copilărie ca la o perioadă în care trebuie să reușim cât mai multe și să-i facem mândri pe cei din jur, iar laudele pot stimula încrederea în sine a unui copil.

Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă ai crescut primind doar critici de la părinți, bunici sau profesori?

Ce probleme au în relațiile de cuplu persoanele certate de părinți în copilărie? 8 explicații

„Critica ne afectează, deoarece vocea pe care o auzim în copilărie devine vocea noastră interioară în viața de adult”, spune Dr. Brittany McGeehan, psiholog autorizat.

„Este diferența dintre a fi capabili să ne asumăm riscuri în mod natural și să învățăm din greșelile noastre versus a nu admite niciodată ceea ce îți dorești cu adevărat pentru că ți-e prea frică să eșuezi.”

Această teama de eșec îți poate afecta relațiile cu tine însuți și cu ceilalți. Psihologii au împărtășit opt probleme comune de relaționare pe care le întâmpină adesea persoanele care au crescut simțindu-se criticate în mod constant. 

Citește și: Un cuplu s-a căsătorit și a divorțat de 12 ori în 43 de ani. De ce este anchetat de autorități?

„Critica poate fi utilă, dar trebuie să fie făcută într-o manieră care să promoveze dezvoltarea”, spune Dr. Brandy Smith, psiholog licențiat la Thriveworks. 

„Critica constructivă ne poate fi benefică, ajutându-ne să vedem unde și cum ne putem schimba și îmbunătăți, dar critica nesănătoasă ne subminează sentimentul de sine și afectează procesul decizional”.

De exemplu, Dr. Smith spune că o critică constructivă ar suna astfel: „Înțeleg ce ai făcut acolo. Sunt sigur că ai avut motivele tale pentru a proceda astfel. Ia în considerare să faci acest lucru în viitor, deoarece te poate ajuta cu...”

O alternativă nesănătoasă ar suna ca: „Ai făcut asta greșit! Cum ai putut să faci asta?! Ce este în neregulă cu tine?!”

Citește și: 5 semne alarmante că trebuie să te desparți ACUM de persoana cu care ești într-o relație amoroasă

Iată cele 8 probleme de relaționare comune la adulții care au fost criticați constant când erau copii, potrivit psihologilor.

Sabotajul din cauza lipsei de respect de sine

Persoanele care au crescut într-un mediu dur au adesea o stimă de sine scăzută.

„Atunci când o persoană este criticată constant versus criticată în moduri constructive și periodice, aduce probabil un sentiment scăzut stimă de sine”, spune Dr. Smith.

„Cu critici constante, o persoană nu se simte niciodată suficient de bună”.

În timp, Dr. Smith spune că aceste mesaje trec de la a nu face nimic „suficient de bun” la a nu fi „suficient de bun”.

Citește și: Cuvintele simple dar miraculoase care pot opri o ceartă cu partenerul tău în câteva secunde

Aceste sentimente pot determina o persoană să simtă că nu este „suficient de bună” pentru o relație și să opteze pentru excludere - chiar dacă cealaltă persoană are o părere foarte bună despre ea.

Criticarea excesivă a celor din jur

Persoanele criticate constant în copilărie nu se opresc întotdeauna cu interiorizarea sentimentelor de a nu fi suficient de bune. Uneori, ei proiectează aceste sentimente asupra altora.

Dr. Michele Goldman, psiholog și consilier media al Hope for Depression Research Foundation, spune că ei ajung să se aștepte ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel și să stabilească standarde înalte pentru ceea ce este „suficient de bun” din partea celorlalți.

„Unii adulți crescuți în familii extrem de critice au fost obișnuiți să aibă puțin sau deloc control atunci când erau copii și, prin urmare, caută să mențină puterea de control în timpul maturității prin a fi critici cu ceilalți”, spune Dr. Goldman.

Citește și: Un cuplu și-a găsit o fotografie pierdută de la nuntă, după 57 de ani. Unde a fost descoperită

După cum știu prea bine persoanele care au crescut în acest mediu, criticile constante și exagerate nu se simt prea bine. Aceste atitudini pot determina o persoană să devină izolată de colegii săi.

Mereu indeciși în fața deciziilor

Poate dura o veșnicie pentru o persoană criticată în mod constant în copilărie să spună „da” sau „nu” unui proiect de lucru, să aleagă o grădiniță pentru copilul lor sau să aleagă ce să mănânce la cină.

„Dacă o persoană crede că face lucrurile într-un mod „corect” sau cel puțin într-un mod „suficient de bun” și i se spune în mod constant că greșește, atunci persoana nu are niciodată spațiu pentru a se dezvolta și a învăța în mod sănătos, astfel încât este probabil să nu aibă încredere în propriul mod de a face ceva”, spune Dr. Smith.

„Este probabil ca această persoană să se supună altora în ceea ce privește deciziile, deoarece a învățat că orice crede sau face va fi „greșit””.

Frica de respingere

Dr. McGeehan spune că oamenii care au crescut cu critici aspre simt că este mai bine să stea pe margine. Ce înseamnă acest lucru?

„Cei care se confruntă cu critici constante tind să se teamă de respingere mai mult decât alții”, spune ea.

„Este ceea ce știu că este adevărat despre oameni și se vor teme în mod consecvent dacă asta este ceea ce experiența lor i-a învățat că este adevărat despre oameni. Acest lucru îi determină să se aplece asupra plăcerii oamenilor pentru a încerca să evite respingerea.”

De asemenea, s-ar putea să se abțină de la inițierea contactului, făcând dificilă dezvoltarea relațiilor. 

Lupta cu limitele

Limitele sunt esențiale, cu toate acestea, persoanele supuse criticilor pe termen lung se pot teme să le stabilească.

„Dacă cineva a fost criticat în mod constant în copilărie, nu va înțelege cum să se afirme și să stabilească limite în mod sănătos, deoarece se teme în mod constant să nu fie dărâmat”, spune Dr. McGeehan.

O persoană poate spune „da” la orice la serviciu și se poate simți obligată să participe la activități opționale și la petrecerea de absolvire a grădiniței a copilului fiecărui prieten.

Cu toate acestea, această luptă îi poate determina pe oameni să nu fie autentici, tensionând relațiile. 

Slaba apărare a propriei persoane

A nu-ți susține nevoile poate duce la resentimente și poate împiedica oamenii să te cunoască. Cu toate acestea, este de înțeles că persoanele care au crescut cu critici constante au această problemă. 

„Din cauza naturii supuse a unei persoane care a fost criticată constant în copilărie, aceasta se luptă să exploreze cine este și ce își dorește, spune Dr. McGeehan.

„Sunt atât de obișnuiți să le facă pe plac celorlalți și să simtă teama că, dacă fac un lucru greșit, vor fi distruși, încât nu deprind niciodată această abilitate”.

Intimidarea

Dr. McGeehan spune că persoanele care au fost criticate în mod constant ca adulți folosesc criticile drept combustibil pentru a munci mai mult și a deveni de succes.

Dr. McGeehan spune că oamenii se pot folosi de frică pentru a avansa în carieră. Ea spune că este un răspuns la traumă.

Lupta de a contribui la familie în mod semnificativ

Pe de altă parte, Dr. McGeehan spune că oamenii care nu ar putea face niciodată nimic bine ar putea fi speriați să își atingă țelurile în carieră.

„S-ar putea să fiți atât de paralizați de această teamă încât să nu mai încercați”, spune ea.

Din păcate, aceasta poate împiedica o persoană să aducă contribuții semnificative în familie, ceea ce duce la tensiuni și dispute financiare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te