Buretele de bucătărie poate ascunde multiple pericole. Îi folosim pentru a curăța vasele de pe care mâncăm, dar buretele de bucătărie este un mediu umed, plin de firimituri, care este perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Cât de des ar trebui schimbat? Sau, poate ar trebui să optăm mai degrabă pentru o perie de spălat vase?
Ce pericol ascunde buretele de bucătărie? Cât de des ar trebui schimbat? Peria, înlocuitorul ideal
Multe specii de bacterii știu cum să se descurce în medii total inospitaliere. Unele se dezvoltă adânc în scoarța terestră sau în interiorul canalelor hidrotermale în fierbere, iar altele chiar își au casa în tundra înghețată.
Totuși, dacă ar fi să întrebați majoritatea bacteriilor unde le-ar plăcea cu adevărat să trăiască, probabil că un burete de bucătărie ar fi primul pe listă.
Citește și: Ingredientul din comerț care îți lasă geamurile perfect curate. Simplu, eficient și foarte ieftin
Într-adevăr, se pare că exact instrumentul pe care îl folosim pentru a ne curăța farfuriile și paharele este plin de viață microbiană. Bureții sunt raiul bacteriilor. Sunt calzi, umezi și plini de firimituri hrănitoare cu care microbii se pot înfrupta.
În 2017, Markus Egert, un microbiolog de la Universitatea Furtwangen din Germania, a publicat noi date privind microbiomul bacterian al bureților de bucătărie folosiți.
El a descoperit un număr impresionant de 362 de specii de microbi în acești bureți. În unele locuri, densitatea bacteriilor a ajuns până la 54 de miliarde de „indiviz”i pe centimetru pătrat, conform BBC.
Buretele de bucătărie este raiul bacteriilor - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
„Aceasta este o cantitate foarte mare, este similară cu numărul de bacterii pe care le-ai găsi într-o mostră de scaun uman”, spune Egert.
Bureții sunt plini de găuri și buzunare - fiecare oferind o nișă în care o comunitate de microbi să se stabilească.
Buretele de bucătărie ar trebui schimbat săptămânal
Lingchong You, biolog sintetician la Universitatea Duke și echipa sa au folosit computerele pentru a modela mediul complex al unui burete pentru un studiu din 2022.
El a constatat că bureții cu buzunare de diferite mărimi au favorizat cea mai mare creștere microbiană. Echipa sa a replicat apoi aceste rezultate prin cultivarea diferitelor tulpini de E.coli în bureți de celuloză.
Citește și: ATENȚIE dacă folosești oala sub presiune! Nutriționist: „Cu cât mâncarea e mai puțin la căldură..”
„Ei au descoperit că a avea o varietate de dimensiuni diferite ale porilor în bureții de bucătărie este ceva care contează cu adevărat pentru încurajarea creșterii bacteriene”, a mai spus Egert.
Acest lucru are sens pentru că, în cazul microbilor, există bacterii cărora le place să crească singure și bacterii care au nevoie de compania altora. În interiorul unui burete există atât de multe structuri sau nișe diferite încât toată lumea este fericită”, a adăugat el.
Bureții sunt cu siguranță un adăpost bun pentru bacterii. Cu toate acestea, nu rezultă neapărat că aceste ustensile sunt și un risc pentru sănătatea noastră.
Bacteriile există peste tot - pe pielea noastră, în sol și în aerul din jurul nostru. Nu toate sunt dăunătoare, de fapt, multe îndeplinesc funcții vitale.
Întrebarea importantă este, prin urmare, dacă bacteriile găsite în bureți merită să ne îngrijoreze?
În studiul lui Egert din 2017, acesta a secvențiat ADN-ul celor mai comune specii. Deși nu a fost posibilă identificarea exactă a speciei fiecărei bacterii, cinci din zece dintre cele mai răspândite specii erau strâns legate de bacterii cunoscute ca fiind cauza infecțiilor la persoanele cu sisteme imunitare compromise.
Buretele de bucătărie ar trebui înlocuit măcar săptămânal - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Nici măsurile speciale de curățare, cum ar fi încălzirea în cuptorul cu microunde sau clătirea cu apă caldă și săpun, nu au ajutat cu adevărat, deoarece, deși au eliminat unele bacterii, au permis altor tulpini, mai rezistente, să se dezvolte.
Buretele de bucătărie, raiul bacteriilor
„Ipoteza noastră este că măsurile de curățare ar putea duce la un fel de proces de selecție, în care cei câțiva supraviețuitori pot crește din nou până la un număr mare. Dacă faceți acest lucru de câteva ori, atunci acest lucru ar putea duce la o selecție a bacteriilor care sunt mai bine adaptate la curățare”, a explicat Egert.
Este important de remarcat faptul că niciuna dintre bacteriile descoperite de Egert nu are legătură cu intoxicațiile alimentare sau cu îmbolnăvirile grave.
De fapt, 90% din spitalizările cauzate de toxiinfecții alimentare pot fi atribuite la doar cinci agenți patogeni, dintre care trei sunt bacterii - Escherichia coli, Salmonella și Campylobacter. Din fericire, acestea sunt destul de rare în bureți.
„Am găsit doar bacterii potențial patogene, deci bacterii care pot fi periculoase pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, pentru persoanele în vârstă sau pentru copii.
Citește și: Ce se întâmplă când speli carnea de pui înainte de a o găti. Acest obicei banal te poate îmbolnăvi
De obicei, pentru o persoană sănătoasă, bacteriile din interiorul buretelui de bucătărie nu sunt dăunătoare”, a mai spus omul de știință.
Deci, cât de des ar trebui să ne schimbăm bureții de bucătărie? Jennifer Quinlan, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Prairie View A&M din SUA, susține că, din punct de vedere al igienei, ideal ar fi să îi înlocuiți săptămânal, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a le prelungi utilizarea.
„Există două modalități simple de a-i curăța. Îi puteți pune în mașina de spălat vase la sfârșitul serii sau în cuptorul cu microunde timp de un minut, până când vedeți că iese abur. Aceasta va ucide majoritatea agenților patogeni”, a precizat Quinlan.
Desigur, studiile au arătat că trecerea buretelui prin mașina de spălat vase sau prin cuptorul cu microunde poate reduce încărcătura bacteriană și poate fi mai eficientă decât înmuierea buretelui în înălbitor.
Dar, după cum a demonstrat studiul lui Egbert, acest lucru poate selecta apoi tulpini mai rezistente și, astfel, curățarea va deveni mai puțin eficientă în timp.
Punerea unui burete în apă clocotită și dezinfectant va ucide, de asemenea, majoritatea bacteriilor, deși unele pot supraviețui, în special cele care formează biofilme lipicioase protectoare.
Dar această abordare s-a dovedit eficientă în reducerea agenților patogeni potențiali, cum ar fi Salmonella.
Alte sfaturi includ să nu depozitați buretele în chiuvetă, astfel încât acesta să se usuce între utilizări, și să stoarceți bine umezeala și să scăpați de firimiturile de mâncare.
Cu toate acestea, unii ar putea lua în considerare utilizarea unui instrument complet diferit pentru a curăța vasele.
„Eu nu aș folosi deloc bureți de bucătărie. De fapt, nu are sens pentru mine să folosesc un astfel de obiect în interiorul mediului de bucătări.
O perie este mult mai bună deoarece conține mai puține bacterii și se usucă mai ușor. De asemenea, este mai ușor de curățat", a concluzionat Egert.