sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984? Nu lipseau pogăcelele și ciorba de potroace

Data publicării: 31.12.2024 • 11:47 Data actualizării: 31.12.2024 • 12:44
Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984 - Foto: ziaruldeiasi.ro (cu rol ilustrativ)
Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984 - Foto: ziaruldeiasi.ro (cu rol ilustrativ)
Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984
Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984

Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984? Dacă vă întrebați ce se mânca la petrecerea dintre ani acum 40 de ani, în plin regim „de austeritate! impus de Ceaușescu pentru a plăti datoria externă a țării, aveți mai jos răspunsul.

Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984? Acum 40 de ani, studenții de la Politehica din Timișara erau invitați la petrecerea dintre ani unde le era prezentată și oferta de mâncare și băutură.

Ce meniu de Revelion aveau românii în 1984? Nu lipseau pogăcelele și ciorba de potroace

Acum patru decenii, la cumpăna dintre 1983 și 1984, studenții Politehnicii din Timișara erau invitați la Revelionul organizat în Cantina 4 Complex, după cum scrie pe invitația făcută publică într-o postare pe Facebook pe pagina Reclame Vechi Românești, de utilizatorul Florian Ciobanu.

Conform acesteia, petrecerea începea la ora 20.30, iar oferta de mâncare și băutură era relativ bogată față de lipsurile majore cu care se confruntau, în general, românii, în acea perioadă în care Nicolae Ceaușescu a ținut morțiș să plătească datoria externă a României, cifrată, la acea vreme, la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Citește și: VIDEO Cum dansa Nicolae Ceaușescu la Revelionul din 1966? Decizia pe care a luat-o după eveniment

Meniul conținea preparate binecunoscute multora, dar și câteva preparate specifice Banatalui și Ardealului, cum erau pogăcelele, niște turte mici din aluat dospit, pufos și fraged, în care se încorporează jumări tocate și care se coc la cuptor la temperatură mai mică.

De asemenea, nu lipsea ciorba de potroace, poate necunoscută generațiilor mai tinere de astăzi. Este o ciorbă acră, făcută din organe, spinări, aripi și tacâmuri de pui, ce era considerată ideală pentru a te „drege” după o noapte mai obositoare, încărcată inclusiv cu alcool.

Meniul Revelionului din 1984, organizat pentru studenții Politehnicii din Timișoara - Foto: Facebook/Florian Ciobanu

Dar iată, mai jos, cu ce erau îmbiați studenții la Revelionul 1984:

Aperitiv:

  • Mârnaț proaspăt;
  • Cașcaval (brânză);
  • Măsline;
  • Răcituri (n.r. - piftie);
  • Pateuri cu carne;
  • Pateuri cu brânză;
  • Pogăcele;
  • Crenvurșt.

Mâncare - feluri principale:

  • Sarmale;
  • Friptură de pui cu mujdei de usturoi;
  • Grătar de porc cu cartofi prăjiți și varză călită;
  • Ciorbă de potroace;
  • Pâinea casei.

Băuturi:

  • 100 gr. vodcă;
  • 0,5 l de vin;
  • 2 sticle de bere;
  • 1 sticlă apă minerală;
  • un sfert de sticlă de șampanie;
  • 2 cafele

Desert:

  • Tort Krancz cu frișscă
  • Portocale (mere).

Citește și: România deține 40 de recorduri în Guinness World Records. Ce au în comun Nadia Comăneci și Eminescu?

Deși autorul postării nu menționează și prețul mesei de Revelion, din altă sursă aflăm că, patru ani mai târziu, la Revelionul 1988, un meniu asemănător costa 60 de lei, în condițiile în care salariul mediu din România era de 3.422 de lei, scrie puterea.ro.

Chiar dacă unora le poate părea sărăcăcios, ambele meniuri de Revelion propuneau produse care, în mod obișnuit, se găseau foarte greu în viața de zi cu zi din acea perioadă de lipsuri majore pentru populația țării.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră