Ce este „sindromul accentului străin”? O femeie în vârstă de 47 de ani din vestul Franței vorbește cu un accent specific englezesc de când i s-au extirpat amigdalele, în urmă cu 14 ani.
Ce este „sindromul accentului străin”? Ce a pățit o femeie după o simplă operație de amigdale?
Laetitia, o casieră din Montval-sur-Loir, în departamentul francez Sarthe, nu vorbește engleza.
Știe doar câteva cuvinte de bază pe care le-a învățat la școală cu zeci de ani în urmă, dar auzind-o vorbind în limba ei maternă ai putea crede că s-a născut în Anglia.
De 14 ani, Laetitia vorbește cu un accent englezesc care îi face pe majoritatea oamenilor să creadă că este anglo-saxonă.
Citește și: O fată a fost diagnosticată cu un sindrom după ce a mâncat prea mult sos la o nuntă. Ce a pățit?
Dar adevărul este mult mai ciudat - femeia în vârstă de 47 de ani a rămas cu acest accent de când s-a trezit după o operație de îndepărtare a amigdalelor.
Copiii ei trecuseră înainte prin aceeași procedură și vorbeau cu o voce nazală, dar aceasta a dispărut după câteva zile, așa că ea nu a fost prea îngrijorată la început, dar, pe măsură ce săptămânile treceau, accentul ei ciudat a rămas la fel de puternic.
Laetitia, femeia care s-a ales cu „sindromul accentului străin” după operația de amigdale - Foto: Le Petit Courrier
„Când m-am trezit, aveam acest accent”, a declarat recent Laetitia pentru Le Petit Courrier.
„L-am văzut pe chirurg acolo, după operație. Nu a menționat nicio problemă specifică, așa că nu am fost îngrijorată. Am mers apoi la consultația postoperatorie, trei săptămâni mai târziu.
Mi-a spus: „Totul este bine, totul este OK”. L-am întrebat când îmi voi recăpăta vocea. Mi-a răspuns: „Trebuie să ai răbdare””.
Citește și: Ce pățește inima atunci când te desparți de persoana iubită? Sindromul care îți paralizează mușchiul
Trei luni mai târziu, s-a dus din nou la medic și i-a spus că a avut destulă răbdare, dar că își vrea înapoi vechea voce.
La început, el nu a înțeles despre ce vorbea, iar când ea i-a spus despre accentul englezesc, el a întrebat-o: „Nu sunteți anglo-saxonă?”. Nici doctorului nu-i venea să creadă că nu era vorbitoare nativă de engleză.
„La examinare, totul este normal. Nu știu ce să vă spun; sunteți un mister pentru știință”, i-a spus medicul Laetitiei.
De-a lungul anilor, Laetitia a consultat mai mulți medici, inclusiv un specialist ORL, dar nimeni nu i-a putut spune de ce a dezvoltat accentul englezesc sau dacă există vreo modalitate de a scăpa de el.
În cele din urmă, ea a fost diagnosticată cu „sindromul accentului străin”, o afecțiune extrem de rară care poate fi cauzată de un accident, un accident vascular cerebral sau o operație.
Citește și: A scris istorie! Fă cunoștință cu Ana Victoria, primul om din lume cu sindrom Down devenit avocat
Dosarul medical al Laetei arată că, în timpul operației de amigdale, o zonă a creierului a fost mai puțin bine irigată, ceea ce ar putea fi cauza accentului ei englezesc.
Deși încă își dorește să își recapete vechea voce, iar unii oameni cred că își bate joc de ei, în special membrii familiei care nu au mai vorbit cu ea de ceva vreme, Laetitia s-a obișnuit cu accentul ei neobișnuit și a ajuns să îl accepte.