luni 27 octombrie
EUR 5.0848 USD 4.3684
Abonează-te
Newsweek România

Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea

Data publicării: 27.10.2025 • 20:00 Data actualizării: 27.10.2025 • 20:14
Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cel mai eficient ceai pentru calmarea durerilor de gât are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene remarcabile. Puțini îl cunosc, însă consumul excesiv poate avea efecte nedorite. Aflați care sunt beneficiile și riscurile acestui remediu natural.

Fie că sunteți răcit sau vă luptați cu alergiile sezoniere, durerile de gât nu sunt plăcute. Un remediu obișnuit este consumul de ceai fierbinte, deoarece lichidele calde pot ajuta la calmarea iritației.

Deși multe remedii naturale pot ameliora simptomele ușoare ale răcelii și durerilor de gât, acestea nu înlocuiesc tratamentul medical. Dacă manifestările sunt severe, persistă mai multe zile sau se agravează, este recomandat să solicitați sfatul unui medic.

Citește și: Ceaiul din „planta nemuririi”, de 10 ori mai bun decât cel verde. Îl beau cei care trăiesc 100 ani

Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea

Ceaiul de lemn dulce este cel mai bun pentru durerile de gât, spune Jennifer Pallian, dietetician, conform Real Simple.

Acest lucru se datorează faptului că rădăcina de lemn dulce are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ambele putând calma simptomele durerilor de gât. (Atât de mult încât rădăcina de lemn dulce este un ingredient obișnuit în amestecurile de ceaiuri din comerț destinate durerilor de gât).

Totul se datorează glicirizinei, sau acidului glicirizic, un compus găsit în rădăcina de lemn dulce.

Când bei ceai de lemn dulce, bacteriile intestinale descompun glicirizina în diferite componente, care ajută la eliberarea proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene ale plantei, explică Pallian.

Mai precis, glicirizina blochează reacțiile celulare implicate în inflamație. De asemenea, reduce stresul oxidativ, „ceea ce ajută la calmarea reacțiilor imunitare excesive din gât”, spune Pallian.

„Împreună, aceste efecte ameliorează durerea, umflarea și iritația cauzate de durerea în gât.”

Dar asta nu este tot. Glicirizina are proprietăți antibacteriene cu spectru larg, deoarece poate deteriora membranele bacteriene și bloca enzimele (adică proteinele care declanșează reacții chimice) de care depind germenii.

„De asemenea, stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să combată infecțiile mai eficient”, spune Pallian.

În plus, „glicirizina crește secreția de mucus în tractul respirator, ajutând la ameliorarea congestiei”. Și, ca orice ceai, ceaiul fierbinte din rădăcină de lemn dulce poate oferi o alinare suplimentară, calmând iritația din gât.

Citește și: Un singur ceai pentru toate: gât inflamat, sinuzită, febră și infecții respiratorii. Leacul bunicii

Beneficii suplimentare ale ceaiului din lemn dulce

Pe lângă ameliorarea durerilor de gât, ceaiul din rădăcină de lemn dulce s-a dovedit a regla microbiomul intestinal, susținând astfel sănătatea digestivă și imunitară, spune Pallian.

De asemenea, s-a demonstrat că conține compuși care ajută la protejarea ficatului.

Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Care este cel mai bun ceai pentru durerea de gât? Combate inflamația, crește imunitatea - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce gust are ceaiul din lemn dulce?

„Glicirizina este de aproximativ 50 de ori mai dulce decât zahărul, conferind ceaiului din lemn dulce un gust natural dulce”, spune Pallian.

Aroma este similară cu cea a anasonului sau a feniculului, care nu este pe placul tuturor.

Pentru a echilibra notele pământii, „încercați să amestecați ceaiul de lemn dulce cu mentă, ghimbir, lămâie sau puțină miere, toate având proprietăți calmante sau antimicrobiene”, sugerează Pallian.

Considerații înainte de a consuma ceai de lemn dulce

În general, ceaiul de lemn dulce este considerat sigur. Dar, ca în cazul oricărui aliment, există posibilitatea apariției unor efecte secundare.

Pentru început, consumul de cantități mari de ceai de rădăcină de lemn dulce poate duce la probleme precum hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată) și hipokaliemie (nivel scăzut de potasiu), notează Pallian.

Citește și: Ceaiul poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Riscul poate fi mai mare dacă aveți hipertensiune arterială, boli renale, boli de inimă sau dezechilibre electrolitice sau dacă luați medicamente precum diuretice sau steroizi.

De asemenea, dacă sunteți însărcinată, consumați ceaiul de lemn dulce cu precauție, deoarece glicirizina poate afecta negativ creșterea și dezvoltarea fătului.

Concluzia? Este o idee bună să consultați medicul înainte de a consuma ceai de lemn dulce, mai ales dacă aveți afecțiuni preexistente, spune Pallian.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră