Cava Freixenet, o poveste de dragoste catalană

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.12.2019 - 10:35

Vacanță, Spania, vin spumant și mașini. Dar nu orice mașini, ci mașini de epocă în formă de... sticle de șampanie sau dopuri de plută.

SHARE

Cele patru elemente au un numitor comun - Cava Freixenet, una dintre cele mai mari și mai prestigioase podgorii de vin spumant din lume și poveștile ei de dragoste.

Spania este o destinație fascinantă de vacanță. Aici găsiți cel puțin trei regiuni diferite, fiecare cu limba ei, cultura ei și, evident, cu orgoliile ei, și cel puțin două tipuri de vreme, din care una este extrem de aridă. Într-o vară fiebinte, în Spania vă puteți simți ca în Mexic, iar iarna găsiți ceva din calmul Portugaliei.

În Barcelona, patria arhitecturii moderne, puteți trăi ceva din visul fericit al unui copil îndrăgostit de acadele, dar și ceva din visul unui corporatist căruia îi place să lucreze în cea mai neagră clădire cu pereți din sticlă. De aici, la numai trei ore de mers cu cel mai rapid tren din Europa, se află Madridul, somptuos, rece, un pic vienez. Dar aceasta este altă poveste.

În peisajul complex al Barcelonei există două destinații mai puțin cunoscute. Una se află sus, pe muntele Montserrat, și este musai să plecați cu o poză și cu o statuetă de buzunar cu Madona Neagră, cea făcătoare de minuni.

Iar cealaltă este situată la circa 50 de kilometri de centrul Barcelonei, unde se află crama Freixenet, care coboară cinci etaje sub nivelul solului și de unde nu puteți ieși decât cu trenulețul și cu un pahar de vin spumant la bord.

Vinul spumant spaniol se numește cava. O denumire scurtă, ușor de reținut. Cava este specific Cataloniei și poate fi atât alb, cât și rose, spre deosebire de Proseco, de exemplu, care este un vin spumant alb, făcut 100% dintr-un singur soi de struguri, numit glera.

Cava este făcut din mai multe soiuri spaniole de struguri, amestecate în diferite proporții: macabeu, parellada și xarel-lo. Procesul de producție a licorii cu gust fructat durează minimum zece luni și maximum 18.

Apoi, după ce este gata, perfect transparent și cu toate bulele la locul lor, trebuie consumat cam în șase luni.

Povestea Cavas Freixenet începe în 1861, când un catalan întreprizător a început să exporte vin în America. La vremea aceea, era doar vin.

În 1889, lucrurile s-au complicat cu o frumoasă poveste de dragoste, în urma căreia fiul temerarului catalan s-a căsătorit cu Dolores, fiica deținătorului marelui „imperiu” de vinuri Sala.

Cunoștiințele lui Dolores în arta vinului au adus în viața cuplului și, astfel, în povestea Freixenet, vinul spumant cava.

Iar decizia celor doi de a face din metoda tradițională spaniolă de fermentare a vinului spumant o afacere a dus cava peste tot în lume.

Astăzi, Freixenet este o podgorie ultramodernă, cu extrem de multe facilități. Vinurile produse aici sunt exportate pe tot globul, dar mai ales în America. Iar tradițiile Freixenet au fost păstrate, chiar dacă acum domeniul este incredibil de mare.

Faptul că trebuie să coborîți cinci etaje sub pământ, pe culoare înguste și labirintice, poate sperie un pic, dar totul are farmecul său.

Este o experiență unică, în care puteți recunoaște câte ceva din emoțiile trăite la intrarea într-o peșteră uriașă, cu mii de încăperi, sau ceva din liniștea beciurilor domnești, unde miroase mereu a boască.

Nu în ultimul rând, după ce degustați povestea cava, trebuie să admirați colecția de vehicule de epocă a Freixent și abia apoi să vă întoarceți la Barcelona pentru o plimbare pe Rambla.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te