Suma ridicolă pe care Angela Similea și Mirabela Dauer o primeau pentru un concert în comunism

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.10.2022 - 19:17
Angela Similea și Mirabela Dauer - Foto: youtube

Octavian Ursulescu a fost prezentatorul festivalurilor și turneelor de dinainte de 1989. El a oferit 0 serie de detalii de culise legate de modul în care erau recompensatele vedetele acelor vremuri.

SHARE

Octavian Ursulescu spune că el și artiștii care mergeau în concerte erau încadrați în rândul artiștilor clasa I și primeau 200 lei de spectacol.

Nimeni nu câștiga ”bani frumoși” pe vremea aceea. Desigur, aveam o situație peste medie cu toții, aș fi ipocrit să nu recunosc, dar nu erau nici pe departe câștigurile fabuloase ale multor artiști din ziua de azi. Totul era reglementat: aveam ”Atestat de artist liber profesionist, categoria I”, ceea ce însemna 200 de lei de spectacol. E drept, turneele erau adesea lungi, și cu câte 2 reprezentații pe zi, mai ales cele cu Ansamblul artistic al UTC, cu toate condițiile: autocar modern, echipament tehnic de clasă, cele mai importante vedete pe afiș, acompaniate de formația Savoy, deci automat săli arhipline, dar ”gajul” nostru era fix.

Citește și: Destinul unei actrițe superbe. Declarată spion și alungată din țară. Securitatea a vrut să o ucidă

Cum se înțelegeau divele spectacolelor

„Este vorba de un…cvintet, alcătuit din Margareta Pâslaru, Marina Voica, după care au apărut cele trei numite de dvs. Talente și voci de excepție, înzestrări artistice excepționale, fiecare cu o personalitate rară, marcând istoria muzicii noastre ușoare, cu stiluri diferite, ceea ce face absurdă orice comparație. De șase decenii primele două, de cinci următoarele, aceste mari vedete ale genului au intrat în conștiința marelui public.

Citește și: Au plecat să comită o crimă, dar au fost împușcați, dezmembrați și aruncați în râu. Avem un suspect

Nu am fost martor la debutul lor, dar l-am aflat (despre Marina Voica am scris chiar o carte, în care mi-a destăinuit episoadele începuturilor muzicale, foarte legate de cele ale Margaretei Pâslaru), iar din clipa în care am debutat la rândul meu ca jurnalist cariera lor n-a mai avut secrete pentru mine, am scris despre ele și mai târziu le-am prezentat de zeci de ori.

Citește și: Încercările Angelei Similea: Al treilea soț era alcoolic și o umilea. Iubire secretă: Florin Piersic

Cu Angela Similea am realizat primul său interviu important, publicat în revista ”Femeia”, înaintea Festivalului ”Cerbul de aur” (reprezentanții noștri se aflau într-un soi de cantonament, cu pregătiri intense și complexe, la un centru de perfecționare de pe Dorobanți, peste drum de Perla), despre Corina și Mirabela am scris de asemenea foarte mult, mi-au fost întotdeauna apropiate (cu Mirabela și locativ, a stat de când mă știu și până de curând – s-a mutat la Chiajna – doar pe lângă mine, în ”mahala”, cum glumeam noi).

Oricare din ele ar fi ajuns star în altă țară, dovadă premiile cucerite la festivaluri internaționale, turneele în toate colțurile globului, unde au fost ovaționate, discurile ce le-au fost editate peste hotare. Marina a debutat cântând în limba spaniolă, Margareta a locuit multă vreme în SUA, susținând concerte, ca și Corina Chiriac (șansonetistă de calibru), sunt pianiste, compozitoare, textiere.

Angela și Mirabela sunt colecționare și ele de premii naționale și internaționale, dar, spre bucuria noastră, toate au rămas alături de noi, în țară și bine au făcut, ele se identifică din plin cu tradițiile și spiritul românesc în artă. Invidii? Probabil cineva din presă a scornit asta, le cunosc foarte bine, se apreciază reciproc, sunt prietene. Am făcut cu toate cinci zeci de turnee alături de formația Savoy și m-am putut convinge că marii artiști sunt deasupra răutăților, pizmelor, bârfelor”, a spus Ursulescu pentru ego.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te