Destinul unei actrițe superbe. Declarată spion și alungată din țară. Securitatea a vrut să o ucidă

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.10.2022 - 09:42
Anda Onesa - FOTO: Arhiva

Anda Onesa a fost una dintre cele mai frumoase şi talentate actriţe din România. A jucat alături de Geo Costiniu într-un film de referință a anilor 70 și a ales să plece în Occident, prigonită de securitate.

SHARE

Anda Onesa este născută în Pucioasa, județul Dâmbovița, la 21 mai 1960.

Citește și:2.000.000 lei a luat Mihai Bendeac de la Antena 1. I-a pus pe numele tatălui. Liber spre Pro TV | Newsweek Romania

A absolvit Facultatea de Filozofie din București in 1983. Încă din ultimul an de liceu a fost selectată de regizorul Timotei Ursu pentru rolul Anișoarei din filmul Septembrie (1978), iî 1979 a jucat in doua filme, Va­canță tragică, regizat de Constantin Vaeni și Duios Anastasia trecea, în regia lui Alexandru Tatos. Pentru rolul principal din Duios Anastasia trecea i s-a decernat premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1980. 

Citește și: Divorțul anului în televiziune. Antena 1 îi cere sute de mii euro lui Bendeac să îl lase la PRO TV

În 1985 a jucat in alte doua filme: Pas în doi, regizat de Dan Pița și Primăvara bobocilor, regizat de Mircea Mureșan, în anul următor juca in „Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu.

Citește și: „Vocea României” coboară de pe scenă și moare. O dramă i-a ruinat primul mariaj, l-a dus spre alcool

Ce spun părinții actriței despre plecarea în Occident

“Era invitată des la festivaluri, în străinătate, or pe timpul lui Ceaușescu nu era bine privit acest lucru. Când a luat premiul “Karlovy Vary”, au luat-o securiștii la ochi că «ce-i cu asta, un căcat de copil de 17 ani» Credeau că e spioancă”, a declarat emoționat Ion Onesa, care a adăugat că Securitatea a fost cea care a alungat-o pe Anda de pe meleagurile natale. “Mi-a zis «Ce mai, tată, m-au amenințat cu moartea». Atunci i-am spus să plece de­finitiv în America, unde fusese chemată în vizita de niste prieteni”, a adăugat domnul Onesa.

Citește și: Martor la aventurile lui Van Damme în România: Bea multă bere, apoi îl dădeau afară cu bodyguarzii

Astfel, actriță s-a „refugiat” în SUA, crezând că vă duce o viață lipsita de griji. Însă nu a fost nici pe departe așa: “Mai intâi a lucrat că fotomodel, iar apoi că profesoara la un colegiu, dar dădea toți banii pe cursuri de dicție. L-a cunoscut pe primul ei soț, Daniel Ionescu, care lucra că grafician. Au fost căsătoriți doi ani, însă nu s-au înțeles pentru că el este avar și au divorțat. Daniel i-a luat tot Andei, de la mobila la cele doua mașini, și a venit în România”, povestește Rurela Onesa, mama actriței.

Într-un interviul pentru jurnalul.ro, actrița spune: „Am început să am "probleme" cu securitatea din liceu, din momentul in care m-am intors din Polonia, unde Solidarnii începuse lupta în Gdansk. Securistul din Pucioasa a crezut de cuviinţă să mă ţină intr-o zi 3 ore in beciul clădirii şi să mă innebunească cu intrebări despre Polonia şi despre vecinii mei, Adventiştii. Ei, eram eu tănără dar nu proastă... 

In aprilie 1989, cineva a vrut să mă "accidenteze" cu maşina in Piaţa Rosetti, în Bucureşti. M-a salvat un cuplu care a urlat cât i-a ţinut gura "asasinilor, criminalilor". Ei au văzut maşina care m-a urmărit şi care a accelerat cănd eu treceam strada. Maşina a oprit şi patru bărbaţi s-au dat jos. Oamenii aceia au ţipat aşa de tare că s-au adunat căţiva trecători care m-au recunoscut şi cred că asta i-a făcut pe cei 4 să plece in trombă...

Fotomodel și profesoară

In America a invățat mai întâi engleza, pe care nu o știa, a fost fotomodel si profesoară de istorie la un colegiu din Manhattan. In 1992 a avut unica ei apariție scenică pe Broadway cu lectură din "Ulysses" a lui James Joyce, o producție scenică difuzată concomitent la postul de radio WNYC Public Radio. După divorțul de Daniel Ionescu în 1996, s-a angajat la o galerie de artă, unde l-a cunoscut pe actualul sot, Arnold Lieberman, specialist in antichități. Au împreună o fiică, Clio India.

Anda nu a putu veni la moartea lui Geo Costiniu, alături de care a jucat în pelicula „Septembrie”

I-a scris lui Geo Costiniu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te